Forside Baggrund

EU har stemt: Roaming-afgifter væk fra 15. juni

-
Foto: Shutterstock.com / recordere.dk

Nu er sidste afstemning i EU-Parlamentet overstået, og roaming-afgifterne forsvinder per 15. juni i år.

Fra sommer er det som hovedregel slut med ekstra udgifter til roaming, når mobilabonnementerne benyttes i udlandet.

EU-Parlamentet har i dag fjernet den sidste hindring for aftalen, som handlede om hvad teleselskaberne internt må afregne per gigabyte data.

“Det har været en lang rejse og en besværlig proces, men til sidst har vi leveret på de løfter, vi har givet til vælgerne”, fortæller EU-parlamentarikeren Jens Rohde (R), der var blandt initiativtagerne til fri roaming tilbage i 2013, til Ritzau.

De nye regler betyder at data indkøbt i et EU-land frit kan benyttes i et andet, dog med mulighed for en ‘fair use’ grænse for at hindre overforbrug.

Den nye aftale fjerner ikke betalingen mellem teleselskaberne, hvor der indledningsvis afregnes med op til 58 kr/gigabyte for trafikken. Det falder så gradvist frem mod 2022 hvor det ender på 19 kr/gigabyte.

“Set fra min stol har politikerne solgt det her som en kæmpe sejr for forbrugerne. Men selskaberne vil tage sig betalt. De har ikke mulighed for at absorbere de ekstra omkostninger”, lyder det fra teleanalytiker i Sydbank, Morten Imsgaard, til Ritzau.

Han vurderer at nordeuropæiske teleselskaber vil blive meget hårdere ramt end de sydeuropæiske, da der er flere som holder ferie sydpå end omvendt.

 

Annonce