Forside Nyheder

Farvel til en af de store computerpionerer

-

Bob Taylor er død. Måske siger navnet dig ikke noget, men du kunne formentlig ikke have læst disse linjer på samme måde, hvis det ikke var for ham.

Robert W. Taylor, der aldrig hed andet end Bob blandt kolleger og venner, døde i en alder af 85 år i sit hjem, der ligger i den pæne og dyre Silicon Valley-by Woodside.

Taylor kan vi takke for en hel del ting, vi i dag tager for givet. Han var ikke selv noget teknisk geni, tværtimod var han uddannet psykolog, men han havde allerede fra en tidlig alder en interesse for, hvad computere kunne og hvad de havde potentiale for.

Det betød, at han kom til at sidde i lederpositioner, hvor han ledte udviklingsteams, der har givet os mange af de teknologier, vi bruger i dag.

Da Taylor var projektleder på NASA i de tidligere tressere, gav han penge til og superviserede Douglas Engelbarts NLS-projekt. Det var det projekt, der mere eller mindre gav os tekstbehandling, samtidigt arbejde i kontor-dokumenter på tværs af et netværk, og ikke mindst musen.

I midten af tresserne blev Taylor chef for IPTO-kontoret hos det, der i dag hedder DARPA – det amerikanske forsvarsministeriums forskningsfond for superavanceret teknologi. Her satte han (ifølge ham selv – hans daværende chef modsiger det) gang i ARPANET-projektet, der siden blev til Internet. Selvom der er modstridende meldinger om, hvem der fik idéen til ARPANET, er der ingen tvivl om, at Taylor stod for at sætte projektet i gang og finde og hyre de folk, der siden skabte det Internet, vi alle bruger i dag.

 

GUI, Ethernet og laserprinteren

Men det var formentlig, da Taylor blev chef for Xerox’ udviklingscenter i Palo Alto, PARC, at han havde den største indflydelse på vores verden. Her superviserede han nemlig udviklingen af en række teknologier, vi i dag slet ikke kunne undvære.

En af dem er Ethernet, som vi stadig bruger i dag til lokale, kablede netværk. En anden er laserprinteren. Men måske den vigtigste er det grafiske brugerinterface. Taylor coachede, superviserede og finansierede det lille hold, der udviklede det visuelle styresystem til PARCs Alto-computere. Med det system kom vinduerne, ikonerne, pegepilen, man styrer med en mus og meget af det visuelle ikon-sprog, vi stadig bruger i dag, når vi bruger Windows eller MacOS. Det var helt nyt dengang, at man kunne bruge en computer uden at skulle taste kommandoerne ind.

Det var det system, Steve Jobs i sin tid så, da han besøgte PARC og derefter ”lånte” til det grafiske brugerinterface til Apples computere – og som fik Microsoft i gang med at udvikle Windows.

Som en lille anekdote kan det nævnes, at Bob Taylor engang fortalte undertegnede, at Steve Jobs var så upopulær dengang, at ingen på PARC ville vise ham rundt. Rundvisningen var kommet i stand, fordi Xerox havde investeret i Apple, og som en del af aftalen fik Jobs lov at se Xerox’ nyeste teknologier. Taylor måtte give en ordre på skrift til en medarbejder, der skulle vise Jobs rundt, for ellers ville ingen gøre det.

Robert W. Taylor led i de sidste år af sit liv af Parkinsons, hvilket familien har meddelt var den officielle dødsårsag. Han forlod denne verden skærtorsdag.

 

Annonce