Forside Nyheder

Googles ‘VPS’ er en indendørs-GPS med Tango

-

Nærmest lige siden, vi alle gik hen og blev afhængige af vores GPS’er, har vi ønsket os noget lignende indendørs.

Tænk, hvis man kunne gå ind i et byggemarked, søge på ’skruetrækkere’ og så lade Google Maps guide én hen til den sektion, hvor disse værktøjer kan findes. For mange af os, hvis retningssans er udfordret, ville det være en stor hjælp.

Men som bekendt kan man jo ikke nå de pokkers satellitter, når man har tag over hovedet. Og selvom både Google og Apples kort-apps har indendørs-kort over visse bygninger, kan man jo ikke placere sig selv på dem uden satellitterne.

Det er forsøgt løst på flere måder før, men Googles seneste løsning ser ud til at være lidt mere gennemført. Og måske netop derfor kalder de initiativet for VPS – Visual Positioning Service.

Det fungerer via Googles Tango-teknologi. De, der har fulgt med i udviklingen af Tango vil vide, at der er tale om open source-software til mobile enheder, der har lidt flere sensorer end normalt.

Sensorerne og softwaren kan tilsammen måle dybdedimensionen. Det betyder, at f.eks. en smartphone med Tango ombord kan placere sig selv i både dybde, højde og længde i forhold til genstande i et rum og lave en 3D-model af omgivelserne (se billede ovenfor).

Rec.dk fik under Google I/O en demonstration af Tango, hvor placeringen i rummet blev brugt i en app fra tøjbutikken GAP.

App’en kan via Tango måle, hvor langt du befinder dig fra en virtuelle mannequin (der er modelleret efter dig selv), så du kan gå tæt på og langt fra tøjet for at se, hvordan det passer (se billede herunder).

 

Foto: Rec.dk

 

Sådan giver Tango en bedre AR-oplevelse, fordi den grafik, man kunstigt placerer oven i virkeligheden på skærmen, bevæger sig meget realistisk i forhold til én selv.

Men 3D-modelleringen kan også bruges til at genkende, hvor man befinder sig, selv om det er indendørs.

VPS fungerer med andre ord på den måde, at den Tango-udstyrede enhed tjekker omgivelserne og sammenligner dem med modeller af de samme omgivelser, der tidligere er blevet lavet og gemt i skyen.

Når den kan genkende omgivelserne, kan den samtidig ”se”, hvor du befinder dig i forhold til genstandene i modellerne, og dermed placere dig i rummet. Og sådan slipper man for at skulle bruge satellitter til at lokalisere sig selv, og kan gøre det indendørs.

Eksemplet med skruetrækkeren i byggemarkedet var i øvrigt ikke hevet ud af luften. Det var præcis det eksempel, Google brugte til at demonstrere VPS med.

 

Annonce