Forside Baggrund

Sådan opleves den nye iOS 11 på iPad

-
Foto: recordere.dk

iOS 11 bliver beskrevet som “Et kæmpe skridt for iPad”. Vi tager et kig på oplevelsen af nyhederne.

I denne artikel kigger vi nærmere på iOS 11 public beta som er ude nu, og ser hvad de enkelte nyheder byder.

Silas kender alle produkterne fra Apple, og herunder giver han sin personlige mening om hvordan de forskellige nye funktioner i iOS 11 opleves.

 

Indledning

Når man tænder for den nye software ses flere nyheder. Det der springer i øjnene først er dock-linjen.

Dock-linjen er som vi kender den fra Mac. En savnet ting i mine øjne, og derfor er det også en glæde at det endelig er kommet i iOS 11.

Muligheden for at springe hurtigere fra den ene applikation, til den anden, gør det meget nemmere at arbejde på en iPad. Jeg vil faktisk beskrive dock-linjen i iOS 11, som et ‘must have’.

Den kan kaldes frem når der er brug for det, uanset om der browses på nettet, skrives på en mail eller noget helt tredje.

 

Den nye dock-linje. Det er muligt at vise eller skjule de seneste anvendte apps i beta 2.

 

Kontrolcenteret

Hvis vi springer videre, og finder kontrolcenteret frem, enten på ens iPad eller iPhone, så ses også en større opdatering på det punkt.

Designet er opdateret og der er kommet flere funktioner. Nu også med muligheden for at lukke ens seneste applikationer ned samtidig.

Det gør det mere anvendeligt, og det er godt at det endelig er kommet til i iOS 11. Det undrer mig lidt, hvorfor den funktion først er kommet nu.

Siden at det lille kontrolcenter kom frem, har man været låst fast i de samme slå fra/til funktioner, uden nogen egentlig form for egen kontrol

Det er der lavet om på, i den nye opdatering. For mig, så er det et stort spring, at man endelig selv kan vælge hvad man vil have af indstillinger.

Det tog mig flere dage, før at jeg egentlig lagde mærke til en anden funktion i kontrolcenteret. Nemlig skærm optagelse.
Det er første gang at man kan skærmoptage fra Apples funktion, og også en god ting, for folk som gerne vil illustrer ting, fx i form af YouTube.

Om det er et must-have, er så en smagssag. Men bestemt et skridt i den rigtige retning.

 

Det nye kontrolcenter er ændret. Det er mere personligt og kan tilpasses, i modsætning til tidligere iOS versioner.

 

Beskedcenteret

En af de ting som skuffer hos mig er beskedcenteret. Laves den gamle manøvre, med at køre fingeren oppe fra toppen og ned, så bliver man mødt af den låste skærm.

Et lille tegn viser derefter at man nu skal køre fingeren fra midten af og så op, for at komme frem til besked centeret.

Et nærmest uændret beskedcenter, der er mere besværligt at hente frem når iPad’en ikke står på låseskærmen.

For mig at se, så er det uden god grund, at de har tilføjet det ekstra skridt, og det kan også godt irritere mig. Den eneste positive ting er nok at man kan finde hurtig vej til kameraet, hvis der bliver brug for det.

 

Beskedcenteret er stort set uændret i iOS 11. Det er dog muligt at se beskeder på ens låse skærm, selvom enheden er åbnet.

 

Tastaturet

Tastaturet har fået en tiltrængt opdatering. Nemlig muligheden for at tilføje hurtige genveje i form af tegn.

Det er en smart ting, og også en smart løsning, på et snart gammelt uopdateret tastatur.

Der mangler dog muligheden for bl.a. selv at kunne vælge, hvor og hvilke taster at symbolerne skal være på. Det kunne være rart, selv at bestemme hvordan at det skal fungere.

 

Tastatur har også fået en opdatering. Der er tilføjet genveje, så det bl.a. er muligt at skrive tallene, en del hurtigere.

 

App Store

En af de større ting som også er blevet opdateret, er App Store. Helt nyt design, med nye futures.

Jeg vil nok kalde den opdatering for smag og behag. Jeg bryder mig ikke særlig meget om måden at det er bygget op på. Siden med hitlister er væk, ligeledes er det hele proppet med for meget design.

Nye ting er kommet til, bl.a. ‘I dag’-funktionen.

Designet ser godt ud i små mængder, og det er hurtigt noget som jeg er gået væk fra, og en unødvendig ting som Apple har fokuseret på, synes jeg.

App Store er endelig blevet opdateret, men for mig er det en ommer. Jeg begynder allerede at savne det gamle App Store design.

 

App Store har fået en større design opdatering. iTunes Store er som App Store, også blevet opdateret på ikon fronten.

 

Multitasking

Apple har før talt om deres multitasking, og derfor er forventningerne også tårnhøje, når de præsenterer noget nyt indenfor det område. Det er nemlig et punkt, som de fleste kan bruge i hverdagen, og som ikke bare bliver et Nice-To-Have.

En af de ting som jeg bed mærke i, ved WWDC tidligere på måneden, var nyhederne med drag&drop af filer, links mv. imellem applikationerne.

Apple fik det til at se legende let ud ved præsentationen, og det er det også når man prøver det. På det punkt, har Apple virkelig ramt rigtigt.

Det sparer mig for tid, ved ikke at skulle overføre det eller kopiere billedet, uanset om det er fra internettet eller foto-app’en. Blot markér billedet/filen og træk det ind i en applikation. Det samme hvis man skal have et link over i en mail el.lign.

Det er også en af de funktioner som jeg tager til mig, og bruger i hverdagen.

Altså hvis man da ellers kan hitte ud af at lave split-screen mellem 2 apps. Betjeningen af det er ændret i iOS 11. Det tog mig lidt tid, indtil jeg fandt ud af at man skal hive app nr. 2 frem via dock-linjen nu.

 

Multitasking er en af de ting som der har fået flere tilføjelser. Det er nemmere at tilføje et eller flere filer til en anden app, ved hjælp af multitasking.

 

Filer

Når jeg tidligere har beskrevet dock-linjen, som begynder at virke som en Mac. Så styrker det også tankerne, efter at et en anden ting er kommet til. Nemlig et filsystem.

En måde hvor man kan håndtere systemet, som på Mac. Her er der overblik over billeder, dokumenter mv. på såvel det ‘lokale drev’ på iPad’en og tilknyttede filtjenester i skyen.

Udover Apples egen iCloud kan filmanageren forbinde til Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive og Box m.fl.

Altså en nemmere måde at holde styr på filerne og kopiere/flytte dem rundt.

Her savnes dog ting som får iPad’en til at føles endnu mere som en computer. F.eks. muligheden for at lægge et dokument ud på startsiden. Men det understøttes ikke (endnu).

 

Det nye filsystem gør det muligt at håndtere dokumenter som på Mac, man kan også opdele filerne i mærker.

 

De små ting

Der er også nogle små ting, som alligevel gør hverdagen lettere.

Det er nu muligt at scanne et dokument i noter. Det sparer mig for flere apps som jeg ellers tidligere har brugt.

Lommelygten er langt om længe også kommet på. Endnu en app som er sparet væk.

Der er flere opdateringer i iOS 11. Men ligesom med iOS 10, så er der mange små ting, som man ikke lægger mærke til. Og nok heller ikke får brug for.

Siri er opdateret, men jeg kan ikke mærke forskel. Besked app’en skulle have flere funktioner, men det lægger jeg heller ikke mærke til.

Det er selvfølgelig bare mig. Bruger man Siri meget, så er der måske noget at hente der. Bruger man beskederne meget, så er der nok også noget der.

En sidste ting at bide mærke i er at man nu kan redigere ‘Live Photos’ på en ny måde i foto-app’en. Nu kan et live foto, som er en lille videooptagelse, vises på flere måder, og man kan selv vælge hvilket billede der er nøglefoto (det primære foto). Det er en rar ting, hvis man som mig, tager mange billeder.

 

Alt i alt

Jeg havde håbet på en større design ændring, da det efterhånden er noget siden at iOS 7 udkom. Dengang med den helt store ændring inden for designet.

Den nye filmanager giver mulighed for et samlet overblik over billeder og øvrige dokumenter. Men savner nogle flere muligheder her, hvis iPad’en skal kunne erstatte en computer. Den må Apple gerne arbejde videre på til næste iOS.

Det nye design på ‘Apple Store’ er ikke noget som tiltaler mig. Det er nok en smagssag, men jeg føler at der er proppet for meget design ind, og for få brugbare funktioner.

Alt i alt er iOS 11 en opdatering til iPad som er ‘godkendt’, selvom de bedste nyheder i den kan tælles på én hånd.

Da jeg, efter at have brugt iOS 11 i nogle dage, skiftede tilbage til iOS 10 så savnede jeg især: Dock-linjen, den bedre multitasking og det nye tastatur med genveje. Det er for mig de bedste nyheder i iOS 11 til iPad.

 

Se også

Sådan får du iOS 11 public beta på iPad og iPhone

 

Er du enig?

Tester du selv med på den nye iOS 11, og er du enig eller uenig med Silas’ betragtninger? Kom gerne med dine kommentarer.

 

Annonce