Forside Nyheder

Søndag slukker DAB-signalet: Er din radio klar til DAB+?

-
Foto: Shutterstock.com

Søndag den 1. oktober slukker radioformatet DAB og erstattes af DAB+. Tusindvis af DAB-radioer skal genindstilles for at fungere, mens en del ældre radioer ikke virker med det nye radioformat. Sådan forbereder du dig bedst på DAB-slukket.

Hvis du holder af din DAB-radio og gerne vil undgå radiotavshed, er det nu tid til handling. For på søndag den 1. oktober går Danmark fra radioformatet DAB til DAB+. Det sker for at give plads til flere landsdækkende, kommercielle radiokanaler og til flere regionale radiostationer.

Er din radio købt efter 2012, er den klar til DAB+-signalet og skal blot genindstilles. Et sted mellem 200.000 og 400.000 DAB-radioer af ældre dato vil dog ikke være i stand til at tage det nye DAB+-format.

Annonce:

“Heldigvis er hovedparten af DAB-radioerne i de danske hjem klar til DAB+. Men som det er tilfældet med de fleste teknologiskift, medfører overgangen til det nye radioformat, at en del DAB-radioer ikke fungerer efter den 1. oktober. Hvis man vil sikre sig mod radiotavshed, bør man allerede nu tjekke sin radio”, siger Tobias Enné, talsmand for kampagnesekretariatet Mere Radio, som står bag oplysningskampagnen for det nye radioformat, og fortsætter:

“Hvis du har en DAB-radio derhjemme, kan du formentlig se, om det er en DAB+ model eller en af de gamle udgaver, du har stående. Mange radioer har et DAB+ mærke på forsiden eller i bunden. Kan du ikke finde sådan et mærke, er en anden mulighed at lave en autotuning af kanalerne på din radio og tjekke, om du kan høre en eller flere af P4s regionale kanaler på radioen. Hvis du kan det, er du klar til DAB+”.

Der er mange andre måder at lytte til digital radio på. Du kan lytte via internettet på din computer, på din tablet eller på din smartphone. På nogle fjernsyn er der også mulighed for at lytte til digital radio.

Du kan læse mere om overgangen til DAB+ på www.mereradio.dk eller på www.dr.dk/hjaelp/digtal-radio.

Fakta: Er din DAB-radio klar til DAB+?

  1. Tjek om du har en DAB+-radio ved at se, om der står DAB+ på radioen eller i radioens brugermanual.
  2. Genindstil din DAB-radio ved at trykke på knappen “tune”, “autotune”, “scan” eller “rescan” afhængig af modellen, du har. Kommer der herefter lyd fra radioen, er den klar til DAB+ og de nye radiokanaler.
  3. Hvis DR’s radiokanaler optræder to gange på din radio, skal du indstille din radio på ny. Sluk for strømmen og lad din radio stå i 5-10 minutter og tænd derefter. Hvis det ikke virker, kan du tjekke radioens brugermanuel og læse, hvordan du gendanner fabriksindstillingerne. Ellers skal du kontakte din forhandler.
  4. Er din DAB-radio købt efter 2012, er den klar til DAB+. Hvis din DAB-radio er købt før 2012, kan den fortsat være funktionsdygtig på DAB+. Det kræver, at du køber en DAB+-adapter til din nuværende DAB-radio eller dit anlæg med indbygget DAB.

Læs også: To nye landsdækkende radiokanaler på DAB+

Fakta om DAB-radioer i de danske hjem:

  • I dag er lidt under halvdelen, cirka 45 procent, af radioerne i de danske hjem en DAB-radio. Ud af det samlede antal DAB-radioer anslås det, at et sted mellem 200.000 og 400.000 radioer af ældre dato ikke kan modtage det nye DAB+-format.
  • DAB-radioer købt efter 2012 skal genindstilles for at kunne modtage de nye kanaler.
  • Det er enkelt at teste, om en DAB-radio er klar til DAB+. Det gør man lettest ved at tjekke, om man på sin radio kan lytte til DR’s regionale P4-kanaler. Disse kanaler kan nemlig kun høres på en radio, der kan modtage DAB+.
  • Er radioen tavs, når man tuner ind på DR’s regionale P4-kanaler, understøtter den sandsynligvis ikke DAB+.
Annonce:
KILDEPressemeddelse, mereradio.dk
Forrige artikelNVIDIA Shield bliver første Android TV-system med Google Assistant
Næste artikelTo nye landsdækkende radiokanaler på DAB+
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.