Forside * Tests

TEST: BeoVision Eclipse OLED, den nye konge af tv-lyd

-
BeoVision Eclipse

Bang & Olufsen har lanceret deres første TV i det nye samarbejde med LG. Vi har testet det.

BeoVision Eclipse er det første OLED TV fra Bang & Olufsen, og det første TV i det nye samarbejde med LG.

Siden daværende adm.direktør Tue Mantoni i marts 2016 annoncerede et partnerskab med LG, om at udvikle og producere Bang & Olufsen TV, der har B&O-kunderne ventet med længsel på det første produkt.

Annonce:

Nu er det her. BeoVision Eclipse hedder det og i denne anmeldelse tager vi et kig på hvad det byder ind med.

 

 

Design

Eclipse er et sæt i fire dele. Sættet består af et LG C7 OLED TV, monteret ovenpå et B&O Sound Center, med tilhørende gulvstander eller vægophæng samt en nydesignet B&O fjernbetjening.

B&O har ved tidligere lejligheder fortalt at de er tro overfor matrialer. Når noget ligner metal, så er det metal, når noget ligner træ, så er det træ, og når noget ligner glas, så er det glas.

Den holder ikke mere med Eclipse, her har B&O måttet gå på kompromis og acceptere at LG ikke producerer sådan en C7-model i glas og aluminium. Så bagsiden af selve skærmen er eksempelvis plastic der skal ligne aluminium.

Til gengæld er Sound Center under skærmen i aluminium, og med mulighed for også at vælge en aluminiumsfront. Der kan også vælges frontstof istedet, i skrivende stund med valgmulighed mellem disse 5 farver:

 

Eclipse er et TV med et design der ved første øjekast kan virke lidt ude af proportioner, med den lidt for brede højttaler der er alt andet end diskret, men samtidig et design der vinder når man ser TV’et i butikken. Jo længere tid jeg har tilbragt sammen med Eclipse, jo mere kan jeg lide dets visuelle udtryk.

Personligt synes jeg dog at 65″-udgaven er pænest og det med de bedste proportioner. På 55″-udgaven er Sound Center samme højde, blot lidt smallere, og det giver et andet visuelt udtryk.

Det er 65″-udgaven der er testet her.

 

Galleri

 

Gulvstander og ophæng

Til BeoVision Eclipse findes en motoriseret gulvstander, af den type som B&O introducerede med Avant. Det er en fod der drejer i flere led, både stang og bund kan dreje.

Hvis kun stangen kunne dreje, så skulle TV’et stå et godt stykke ude fra væggen for at have plads til at dreje til siderne (65″ er 161 cm bred).

Men denne fod kan også flytte TV’et ud fra væggen, så det kan stå parkeret tættere på væggen og aligevel køre ud i rummet og dreje eksempelvis 45 grader til hver side.

Til væggen fås et manuelt ophæng, hvor TV’et kan drejes ud i rummet samt et tilsvarende motoriseret der kan styres fra fjernbetjeningen. På sidstnævnte er selve motoren gemt inde i Sound Center. Ved begge er der mulighed for – ved ophængningen – at vælge om TV’et drejer ud til højre eller til venstre.

 

 

Tilslutninger

Der er tilslutninger både i TV og Sound Center.

Tilslutningerne i Soundcenter er:

  • 4 stk. HDMI-indgange.
  • Strøm til stander/ophæng.
  • PUC 1-3, for fjernbetjening af op til 6 eksterne enheder via IR.
  • MIC, for mikrofon til kalibrering af rumkorrektion.
  • Ethernet, for kablet netværk
  • Serviceport, til tv-reparatøren

Trådløse forbindelser

  • 8 stk. WiSA trådløse højttalerforbindelser.
  • DLNA
  • Bluetooth
  • Chromecast build-in
  • Apple AirPlay

Tilslutningerne i skærmen er:

  • Antennestik for kabel-tv og antenne-tv
  • 2 stk. antennestik for satellit-tv (begge bruges hvis der der ønskes tv-optagelser)
  • 3 stk. USB
  • LAN/Ctrl (Ethernet fra Sound Center)
  • 3 stk. HDMI (den fjerne, HDMI2, benyttes af Sound Center)
  • CI-slot, kortlæser for smartcard

B&O anbefaler dog at man ikke benytter de ledige HDMI-indgange i selve tv-skærmen, da Sound Center så ikke er i kontrol. Men det er teknisk muligt at bruge dem, hvis de 4 der sidder i Sound Center ikke er nok.

 

BeoRemote One 2017-version. Foto: Bang & Olufsen

 

Fjernbetjening

Fjernbetjeningen til Eclipse er ny. Det er en variant af BeoRemote One BT, men med enkelte ændringer som at der er kommet direkte knapper til Netflix og Amazon.

Knapperne TV, MUSIC og LIST har undermenuer.

TV viser de ønskede tv-kilder inkl. tv-tjenester i Smart TV. Så her er der valg for ‘Live TV’, ‘Netflix’, ‘TV 2 PLAY’, ‘Blockbuster’, ‘YouTube’ og mange flere inkl. de eksterne enheder der måtte tilsluttes som en Blu-ray-afspiller.

MUSIC er de ønskede audio-kilder inkl. musiktjenester i Smart TV. Så der er valg for ‘Netradio’, ‘Spotify’ og mange flere.

LIST skifter funktion alt efter hvad der er valgt på TV’et. Ses TV så er der adgang til ‘Tekst TV’, billede- og lydindstillinger mm. her. Er der f.eks. valgt en ekstern Blu-ray-afspiller som styres via PUC (IR-blaster) så vil LIST-menuen indeholde ekstra kommandoer til styring af denne som ‘TopMenu’, ‘Power’, ‘Popup menu’ m.fl.

Netop den stærke fleksibilitet i fjernbetjeningen, hvor alt kan styres fra en og samme fjernbetetjening, er et af B&Os kendetegn. Det er mere end blot en universalfjernbetjening, og udover selve betjeningen kan TV’et også tage hånd om ting som at tænde og slukke for tilsluttede apparater.

En del af betjeningen går igennem Sound Center og videre med HDMI-kommandoer til TV-delen (HDMI CEC), mens Smart TV styres over Bluetooth. Man kunne godt frygte det gav “gummi i tasterne” ind imellem, med de forskellige led, men Eclipse reagerer lynhurtigt på fjernbetjeningen.

 

 

Introduktion til Sound Center

De vejlendende priser for et LG C7 OLED TV er hhv. 25.000 for 55″ og 40.000 for 65″.

Trækkes den pris fra udsalgspriserne på Eclipse så betaler man ca kr. 36.000 for Sound Center til 55″ og ca. kr. 48.000 for Sound Center til 65″.

Det lyder umiddelbart af mange penge for en højttaler, men dels er det aktive højttalere, med 3 kanaler i samme kabinet til hhv. venstre, center og højre, og så er lyden fra dette Sound Center i en kvalitet der kan konkurrere med de løse B&O-højttalere (som heller ikke er billige).

Mange B&O-kunder benytter da også TV’et som musikanlæg, og med Eclipse kan det gøres uden at på kompromis med lydkvaliteten.

Hver højttalerenhed har sin egen forstærker og det hele orkestreres af en DSP der intelligent styrer fordelingen, og det til et niveau jeg ikke har hørt før i et TV.

Der kan tilsluttes ekstra højttalere, 8 på kabel (powerlink) og 8 på trådløs (WiSA). Så samlet set kan Sound Center drive 19 højttalere.

Det hele er drevet af B&O’s egen 7.1 surround forstærker også håndterer alle de op- og nedskalleringer der er brug for afhængig af om kilden er mono, stereo eller surround og uanset valg af højttalere om der er 3 eller 19.

Eclipse Sound Center er ikke en højttaler eller en soundbar. Det er et avanceret lydsystem til tv, film og musik.

 

BeoVision Eclipse. Foto: Bang & Olufsen

 

Hvordan lyder den?

Allerede første gang der sættes et musiknummer på Eclipse så afsløres mere af hvad man betaler for i produktet.

En klassiker som Phil Collins ‘Drums, drums & more drums’ fra koncerten ‘Finally … The first farewell tour’, hvor der er godt gang i hele 3 trommesæt, afslører hvor præcis lyden i Eclipse er.

Der gengives klare præcise trommeslag, der aldrig stikker af eller flyder sammen og bliver mudret. Alle de enkelte instrumenter høres klart og tydeligt. Dette både i top og bund, og hvilken dybde for et tv uden subwoofer.

 

Inderligheden i Phil Colins musik kunne mærkes gennem Eclipse

 

I vokalnummeret ‘True Colours’ er der en klar distinkt adskillelse af vokaler og instrumenter, i hele registeret.

I ‘Hotel California’, fra Eagles Farewell Tour ‘Live from Melbourne’, indledes nummeret med en trompetsolo der denne gang fik hårene til at rejse sig på armen og da de mange guitarer kom på senere i forspillet, der stod hver guitar rent i lydbilledet. Nå, han spiller det, og ham den anden spiller det – og der er den tredie…

 

De enkelte guitarer blev gengivet klart

 

I Eagles ‘Tequila Sunrise’ fik jeg endnu en demonstration af den klare adskillelse af vokaler og instrumenter.

Eagles blev rundet af med ‘Hole in the World’. Et vokalnummer, der ligesom ‘True Colours’ spillede med en kraft i de smukke vokaler med den dybe bagvedliggende tromme der satte rytmen.

Demo CD’en fra DALI (Vol.2) blev sat på.

 

Cæcilie Norby synger ‘Set them free’

 

‘If you love somebody set them free’, sang Cæcilie Norby, og bliver endnu engang mindet om at det er første gang jeg oplever et TV der kan gengive et så klart stereobillede, hvor instrumenter og sangere er så klart placeret i lydbilledet, og igen – hvor jeg hører de enkelte instrumenter klart og tydeligt.

Jeg tænker, dette er det første TV hvor jeg ikke føler behovet for at smide nogle sidehøjttalere på, for at brede stereolyden ud. Men ok, Sound Center er også 161 cm. bred på den 65″ Eclipse der testes på.

Nummeret ‘Breaking Silence’ af Janis Ian indledes med vokaler der næsten hvisker sangen frem, inden instrumenterne senere sætter ind. Det virker så rent, så fint, på Eclipse.

Elvis Preslys ‘Fever’ er et nummer der går virkelig dybt og her fulgte Eclipse med ned. Så meget at der pludselig opstod en mislyd. Kunne det være TV’et? – Nej, det var såmen parketgulvet der valgte at “synge” med. Prøv lige det med TV-apparatet derhjemme – uden brug af subwoofer.

Moralen må være: BeoVision Eclipse er ikke et tv til en paphytte.

På med B&Os særudgave af Les Misérables, som er udgivet i 24-bit highend audio (DTS-HD Master Audio 24-bit / 48 Khz).

 

Sprød lyd fra denne udgave af Les Miserables

 

Nummeret ‘I dreamed a dream’ på den udgivelse har en så sprød og følsom vokal, hvor stemmen flere gange knækker over, og det lød helt suverænt på Eclipse. Det løb koldt ned af ryggen.

Filmsiden fungerede ligeså godt, om det var James Bond eller Avatar. Lige så klar adskillelse af musik, effekter og stemmer. Men her ville jeg nok ofre et par baghøjttalere for at få mere surroundvirkning på.

Eclipse Sound Center leverer verdens nok bedste integrerede tv-lyd. Så sprød og detaljeret, så klar i hele registeret og med en bund hvor de færreste vil savne en subwoofer. Dette med en tydelig adskillelse af vokaler og instrumenter, og uden mislyde selv ved høj lydstyrke (og dette TV kan spille højt).

 

Lydinstillinger

 

Højttalergrupper og lydtilstande

En af de smarte ting ved Bang & Olufsen TV er muligheden for at gruppere højttalere. Dette hvis der er tilsluttet flere højttalere, og der kan tilsluttes i alt 16 ekstra højttalere til dette TV (8 på kabel og 8 trådløs).

Disse højttalere kan både være til surround, men også højttalere der benyttes til andre lyttepositioner. Måske spisestue eller køkken. Med højttalergrupperne der vælges hvilke højttalere der f.eks. er aktive under TV, hvilke der er det under film osv.

For hver kilde kan defineres hvilken højttalergruppe der benyttes. Så vælges Netflix kan det være en gruppe, vælges ‘Live TV’ kan det være en anden gruppe.

Derudover er der en række lydtilstande som det kendes fra andre TV, som film, spil, tale osv. Forskellige indstillinger optimeret til et bestemt formål, og også de lydtilstande kan tilknyttes kilder. Så vælges eksempelvis ‘PlayStation’ skifter TV’et automatisk til lydtilstand ‘Spil’.

 

Lydtilstande
For hver kilde kan vælges default lydtilstand og højttalergruppe

 

Billedsiden

Billeddelen er et LG C7 OLED TV. LG regnes ikke som markedsledende indenfor “billedmotorer”, men med C-generationen af deres OLED TV har de nået et niveau, hvor de TV performer bedre end sit rygte.

TV’et kommer med en stribe af forudindstillede billedetilstande, men går man blot en smule op i billedkvalitet så er de fleste ubrugelige, med for meget farvelade og forkert lys/kontrast mm.

Heldigvis kommer TV’et med 2 brugbare af slagsen: ‘Expert lyst rum’ og ‘Expert mørkt rum’. Da jeg testede i et rum uden vinduer valgte jeg ‘Expert mørkt rum’, og den så ud til at være kalibreret til D65 fra fabrikken. Et tjek med farvefiltrene på testskiven ‘DVE HD Basics’ viste da også at farverne sad næsten lige i skabet.

 

Billedindstilling: Expert mørkt rum
Billedindstillinger
Valg af gamma

 

Skal det være perfekt kan man få lavet en professionel kalibrering, men TV’et er brugbart ‘out of the box’ ved valg af en af de to ekspert-indstillinger.

Et gennemløb af de forskellige testbilleder på ‘DVE HD Basics’ viste ingen graverende fejl. Dog havde TV’et tendens til lidt judder, med hak ved panoreringer sideværts. Men kun i bestemte situationer.

 

Restaurantscenen fra DVE HD Basics testskive

 

OLED giver en god sortgengivelse. Modsat de bagbelyste LCD-paneler, så kan de enkelte pixels slukke helt, og det at de enkelte pixels sidder så tæt på skærmfronten ved den teknologi gør også at betragtningsvinklen er god. Man kan sidde meget skævt for et TV som dette, og aligevel følge med.

 

Smart TV er LG WebOS 3.5
Smart TV er LG WebOS 3.5

 

TV og Smart TV

TV’et kommer med dobbelte tunere til antenne-tv, kabel-tv og satellit-tv. Tilsluttes en USB-harddisk kan der optages et tv-program mens der ses et andet.

Smart TV er LG WebOS 3.5 og det kommer med apps til streamingtjenester som Netflix, Amazon, Google Play Movies & TV, YouTube, TV 2 Play, SF Anytime, Blockbuster m.fl.

Af ukendt årsag mangler Viaplay. De har ellers en app til WebOS, men måske den ikke er godkendt til Eclipse endnu.

Der er HbbTV som kan benyttes til at tilgå DR TV streaming (hvis tv-distributøren tilbyder det i tv-signalerne for DRs kanaler).

 

HbbTV via DR1 (YouSee kabel-tv)

 

TV Guide

TV-guiden har finesser som påmindelser (husk mig lige på det program) og filtrering efter genrer.

Der er flere muligheder for at tilpasse visning og kanalliste, samt søge efter titler.

Det er også her optagelser kan planlægges, hvis der er tilsluttet en USB-harddisk til at optage på.

 

Søgning i tv-guiden
Timing-optagelser i tv-guiden
Redigering af kanalliste i tv-guiden
Udseende og indhold af tv-guiden

 

Rig på trådløse forbindelser

Udover muligheden for 8 trådløse højttalere, så er der også andre muligheder for trådløs forbindelse med dette TV.

BeoVision Eclipse kommer med både Chromecast, DLNA og Apple Airplay.

 

BeoVision Eclipse. Foto: Bang & Olufsen

 

Magien der forsvandt

Med BeoVision Eclipse, og samarbejdet med LG, der rykker B&O ind på markedet for OLED TV.

Da det er et standard tv fra LG så savnes dog lidt af Beo-magien fra gamle dage. Der er eksempelvis ingen “gardiner” der ruller fra når TV’et tændes. Der er heller ikke et skjult design-element, som først “afsløres” under opstart.

Eclipse er som det er, dog fortsat med lidt magi i den motoriserede gulvstander eller ditto vægophæng.

Men den type gulvstander har været fremme siden første generation af BeoVision Avant og det motoriserede vægophæng siden BeoVision 11, så ingen whau-effekt her.

 

BeoVision Eclipse. Foto: Bang & Olufsen

 

Konklusion

Savnet af magi løftes af billed og lyd. OLED tv’et med det sorteste sort, det store spænd i farverne og gode betragtningsvinkler.

Med LG Smart TV og øvrige funktioner er Bang & Olufsen også med helt i front teknologisk, og med alle mulighederne i Sound Center er dette et af de mest avancerede TV på markedet, både for tilpasning, betjening og udvidelse.

Lyden er i en liga for sig når vi taler tv-højttalere. Når lyden får fokus som i dette tv, så ønsker man sig aldrig tilbage til den mere jævne lyd.

God lyd er vanedannende, og BeoVision Eclipse er den nye konge af tv-lyd.

BeoVision Eclipse 55″ koster kr. 62.995,- med frontstof og kr. 68.995,- med aluminium front. BeoVision Eclipse 65″ koster kr. 89.995,- med frontstof og kr. 95.995,- med aluminium front. Dertil kommer vægbeslag eller gulvstander.

 

BeoVision Eclipse familiefoto, med 65″ og 55″. Foto: Bang & Olufsen

 

Tak

Tak til Bang & Olufsen Odense, for udlån af tv og demorum til denne anmeldelse.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.