Forside Produkter Connected Home

TEST: Smarthøjttaleren Sonos One

-

Sonos er klar med en smart højttaler baseret på deres PLAY:1 højttaler. Den hedder Sonos One. Højttaleren er stort set den samme, med den ene undtagelse, at den er klar til flere personlige assistenter når de kommer til Danmark. Men indtil da er det bare en højtaler, der kunne have været smart

Recordere.dk var med i New York, da Sonos præsenterede deres nye “Smarthøjttaleren til musikelskere” Sonos One. Få dage efter modtog vi den til test, og vi har givet den en tur i vores eksisterende Sonos setup.

Annonce:

 

Kassen med Sonos One (foto: recordere.dk)

 

Udpakning og design.

For at gøre en lang historie kort. Sonos One ligner en PLAY:1, og eneste forskel er de nye navigationsknapper på toppen, og de seks indbyggede mikrofoner, der er sat ind så du i fremtiden kan bruge Alexa og senere Google Assistant til at navigere rundt i din musik.

 

 

Højttaleren vi testede var i hvid, men den findes også i sort.

Inde i Sonos One finder du to klasse-D forstærkere, en tweeter og en mid-woofer, der klarer mellemtonefrekvenser samt bas.

 

Den nye top på Sonos One, med mikrofoner og dioder.

 

På toppen finder du ikke længere fysiske knapper, da det hele nu er bygget ind i toppen. Du har en Play/pause, og så områder som enten bruges til volume op/ned eller forrige/næste nummer.

Der er nu også en knap til at tænde / slukke for de seks indbyggede mikrofoner. Og det er en smart feature. Sonos lover de ikke lytter efter hvad der bliver sagt, når mikrofonerne er slukket.

 

Ethernet og connect knap på Sonos One

 

På bagsiden er der Ethernet, ligesom der er en knap som bruges når du skal forbinde en ny højttaler til dit Sonos setup. I bunden af højttaleren finder man 230V stikket, som med det medfølgende strømstik får ledningen til at komme ud i ret vinkel bag på højttaleren, ligesom man kender det på den nuværende PLAY:1.

I pakken finder man udover højttaleren og strømkabel, også et ethernet kabel.

Der er intet galt med designet, og er man i forvejen glad for PLAY:1, så er det som at møde en god ven igen. Men jeg kunne godt have tænkt mig at Sonos havde været mere modige, og måske gået imod samme udtryk som de har på deres nyeste PLAY:5 model.

 

Foto: recordere.dk

 

 

Installation

Sonos One installeres på samme på som alle andre Sonos højttalere. Man går ind i app’en og så vælger man at tilføje en ny enhed. Enheden sættes op, og er der ny firmware, så opdaterer Sonos også det inden man får adgang til den.

Sonos One vil i flere lande være en smart højttaler, hvor man fra dag et, kan bruge Amazon Alexa, men i Danmark får man desværre bare beskeden “Ikke tilgængeligt i dit land”. Det er selvfølgelig kedeligt, og anmeldelsen kunne let stoppe her, da resten jo bare er en Sonos PLAY:1, men sådan skal det ikke være, for med lidt Ninjatricks fik vi flyttet vores installation til England, og så ville Alexa lige pludseligt gerne lege med.

Her er det vigtigt at jeg lige stopper et sekund, og fortæller at testen er lavet på beta software, og derfor kan der være ting der ændrer sig i den endelige udgivelse når højttaleren rammer hylderne.

 

 

Ligesom PLAY:1 kan Sonos Play køre i tre forskellige opsætninger

 • Stand-alone højttaler
  Sonos One kan fungere som en helt almindelig trådløs højttaler, som kan stå
  i reolen, på bordet eller hvor man ellers har lyst til at stille den.  Husk at det er en lille mono højttaler, der samler stereosignalet.
 • Højre eller venstre højttaler i et stereo sæt
  Sonos One kan ligesom PLAY:1, PLAY:3 og PLAY:5 fungere i par, hvor man sætter to ens enheder sammen og så skaber en højre og venstre opsætning, hvor hver enhed så spiller samme kilde, og optræder som én enhed i Sonos oversigten. Det kunne f.eks. være i stuen.
 • Højre eller venstre baghøjttaler i et surround sæt
  Du kan også bruge Sonos One som baghøjttalere i et setup med PLAYBAR og PLAYBASE.

 

 

Sammen med den nye højttaler har Sonos også valgt at opdatere deres app til iOS og Android, men af en eller anden grund har de ikke opdateret hverken Windows eller Mac til et mere tidssvarende design.

 

 

Udover Sonos, så bare en Echo i pænere indpakning

Når man har installeret Alexa, så kan din Sonos præcis det samme som en Echo eller en Echo Dot. Du kan spørge om vejret, smide ting i en huskeliste, og sende beskeder til andre medlemmer af husstanden, der så kan spørge efter dem når de kommer hjem. Så længe du gør det på engelsk eller tysk, for dansk forstår den af gode grunde ikke.

Men lad det være sagt med det samme, at der er ingen grund til at bruge de smarte funktioner endnu. Danmark er simpelthen ikke supporteret af Alexa og hendes Amazon venner. Musiktjenesten Amazon Music kan man ikke blive kunde af, og derfor så er der ikke så meget andet end “skru op / skru ned”, og kommandoer til at lytte på radiostationer der virker. Og i betaversionen jeg testede, havde Alexa voldsom dårlig hørelse, så jeg tog mig selv flere gang i at råbe så højt af Sonos One, at min Amazon Echo som står på første sal svarede tilbage.

Det kan naturligvis godt virke meget negativt, men husk på at prisen på en Sonos One er den samme som en PLAY:1, så står man og skal ud og købe en af de små højttalere, så kan man lige så godt tage den nye Sonos One, og så vente på at f.eks. Google Assistant kommer i 2018, for så får man meget mere ud af højttaleren. Indtil da så nyd den gode lyd, som var det “bare” en PLAY:1. Men hvis du vil lave Ninja-tricks, er det ikke nødvendigt med en VPN løsning. Det hele ligger i hvilket land dit Sonos setup er registreret til at stå i. Men husk, skifter du land, mister du mange lokale tjenester som måske er mere vigtige end Alexa. F.eks. forsvinder YouSee musik.

Men vi må ikke glemme hvad der er på vej. Sonos har valgt at understøtte flere platforme i fremtiden, og selvom vi lige nu ikke har nogen som helst i Danmark, så ligger Google Assistant ikke så langt ude i fremtiden, og så får man også Apple AirPlay 2 support i 2018, så alt godt kommer til den som venter.

 

Hvordan lyder Sonos One?

Sonos One lyder ligesom PLAY:1. Og det er ikke en dårlig ting. Den har en fyldig lyd, og passer perfekt i de fleste rum, men vil du have den som stereosæt i en stue, så bør du også købe en Sonos SUB med for at få fyldig lyd.

Vi har testet den med en bred vifte af numre og genre , og uanset hvad du smider efter den lyder den godt. Både mellemtone og top er fyldige, men den bør aldrig blive den primære lydkilde i store rum, der bør man gå efter PLAY:5, der har så meget mere at byde på, hvis man vil have Sonos setup. Alternativt en CONNECT tilsluttet sin receiver hvis man har sådan en i stuen. Savner du bund, kan du sætte et sæt Sonos One i stereosæt og så en Sonos SUB med i ligningen.

Men mangler du god lyd i køkken, badeværelse, soveværelse eller i kælderen, så er Sonos One en rigtigt god løsning.

I surround mode er Play One en fin bag-højttaler og ser man bort fra at Sonos stadig ikke understøtter HD lydformater, så får man faktisk en OK surround lyd med deres løsning.

 

Konklusion

Jeg har været meget i tvivl om hvad jeg skal mene om Sonos One som dansker. Især fordi den lige nu er en PLAY:1, der kan blive en smarthøjttaler når Amazon og Google vælger at komme officielt til Danmark.

Men jeg kan nu godt lide at Sonos kommer med en smarthøjttaler som passer ind i deres økosystem, og så må vi jo bare sætte os ned og vente på at de store Smart assistent spillere kommer ind på det danske marked. (Læser i med Amazon og Google?).

Jeg har derfor helt samme konklusion som jeg havde med PLAY:1. Den  passer perfekt til mindre rum, hvor stereo ikke er nødvendigt, og som stereo-sæt i mindre rum er den også meget fin.

Men det er naturligvis synd, at man ikke kan bruge hele den smarte del af højttaleren i Danmark endnu, men står du og skal købe en lille Sonos højttaler, så kan du ligeså godt købe Sonos One som PLAY:1, da de p.t. koster det samme, og så er du jo forberedt på fremtiden.

 

Pris og tilgængelighed

Sonos One koster kr. 1.699,- (tjek dagspris)

Vil være tilgængelig i de danske butikker fra 24/10 2017.

 

Sonos One

1.699 kr
7.4

Design

7.5/10

Lyd

8.0/10

Smart Features

5.0/10

Pris

9.0/10

Plus

 • God højttaler til mange rum
 • Muligheder for både Google Assistant og Alexa i fremtiden
 • God lyd

Minus

 • Smart delen savnes i Danmark
Annonce:
Forrige artikelTavshed om ‘Olsen Banden’-kup i Power
Næste artikelYouSee priserne stiger igen til januar
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.