Forside Detail

KT Radio er kommet på Forbrugerstyrelsens sorte liste

-
Foto: Google Streetview

HiFi-forhandleren har ikke efterlevet en afgørelse i Forbrugerklagenævnet og er derfor endt på den sorte liste.

Den kendte HiFi-butik i København, KT Radio på Vesterbrogade, er endt på Forbrugerstyrelsens sorte liste Firmatjek.

Årsagen er at de har tabt en sag i Forbrugerklagenævnet men ikke efterlevet afgørelsen. Forbrugerstyrelsen skriver:

Annonce:

“Forbrugeren købte en surround receiver hos K.T. Radio ApS. Umiddelbart efter reklamerede forbrugeren over receiveren, og K.T. Radio ApS afhjalp problemet. Forbrugeren reklamerede yderligere tre gange over receiveren, og K.T. Radio ApS omleverede receiveren. Forbrugeren reklamerede over den nye receiver og ønskede en ophævelse af købet. K.T. Radio afviste reklamationen, idet de mente, at fejlen skyldtes forbrugerens manglende vedligeholdelse”.

Forbrugerklagenævnets sagkyndige vurderede at receiveren af mærket Harman Kardon var mangelfuld.

Fordi receiveren var brugt, og derfor ikke kunne leveres tilbage i væsentlig samme stand, så kunne købet ikke ophæves. Istedet blev afgørelsen at KT Radio skulle give et afslag i købesummen.

HiFi-forhandleren skulle inden 30 dage betale 1.250 kroner tilbage til deres kunde. Det har de ikke gjort og derfor er de nu endt på den sorte liste hos Forbrugerstyrelsen.

 

Forbrugerklagenævnets begrundelse for afgørelsen

Denne sag drejer sig i hovedsagen om, hvorvidt forbrugeren er berettiget til at ophæve købet af en surround receiver af mærket Harman Kardon, fordi receiveren er mangelfuld.

Forbrugeren købte den 3. juni 2013 en surround receiver til 7.699 kr. hos K.T. Radio ApS (herefter K.T. Radio). Receiveren blev leveret den 7. juni 2013. Den 1. august 2013 reklamerede forbrugeren over, at der sad en CD fast i receiveren, og at systemet periodisk slukkede af sig selv. K.T. Radio afhjalp fejlen ved at udskifte loaderen i receiveren. Den 21. januar og 6. maj 2014 reklamerede forbrugeren over, at receiveren ikke ville ”læse” CD’er og DVD’er. K.T. Radio valgte ved begge reklamationer atter at udskifte loaderen. Den 2. december 2014 reklamerede forbrugeren igen over samme fejl, og den 23. december 2014 omleverede K.T. Radio receiveren. Den 30. marts 2015 reklamerede forbrugeren over, at der var fejl på den omleverede receivers loader. K.T. Radio foretog igen afhjælpning ved at udskifte loaderen. Den 9. oktober 2015 reklamerede forbrugeren igen over, at receiveren var behæftet med fejl, og ophævede købet. Efter at have undersøgt receiveren afviste K.T. Radio reklamationen under henvisning til, at fejlen skyldtes forbrugerens brug af ”fedtede” discs og manglende vedligeholdelse.

Forbrugeren har krævet tilbagebetaling af købesummen på 7.699 kr. og har anført, at købet af receiveren med rette er ophævet, da receiveren er mangelfuld.

K.T. Radio har afvist forbrugerens krav og anført, at fejlen skyldes uhensigtsmæssig brug og manglende vedligeholdelse.

Det fremgår af den sagkyndiges udtalelse, at receiverens disc-drev er defekt og ikke kan læse eller afspille optiske discs. Ifølge den sagkyndige skyldes dette en materiale- og fabrikationsfejl. Den sagkyndige har afvist, at fejlen skyldes forkert vedligeholdelse eller brugen af ”fedtede” discs. Den sagkyndige har herudover udtalt, at receiverens brugsværdi er stærkt nedsat.

Det følger af købelovens bestemmelser, at der foreligger en mangel ved en salgsgenstand, hvis genstanden er af en anden eller ringere beskaffenhed eller brugbarhed, end den ifølge aftalen og de øvrige omstændigheder skulle være (købelovens § 76, stk. 1, nr. 4).

Lider en salgsgenstand af en mangel, kan køberen bl.a. vælge at ophæve købet, hvis manglen ikke er uvæsentlig (købelovens § 78, stk. 1).

Det er nævnets vurdering, at receiveren er mangelfuld. Nævnet har ved sin vurdering lagt vægt på den sagkyndiges udtalelse om, at fejlen skyldes materiale- og fabrikationsfejl.

Retten til at ophæve et køb er som udgangspunkt betinget af, at køber kan tilbageleve salgsgenstanden i væsentlig samme stand og mængde, hvori det var ved leveringen (købelovens § 57, stk. 1).

Ifølge den sagkyndige er receiveren noget brugt, og den tilhørende fjernbetjening virker meget brugt. Nævnet vurderer på denne baggrund, at forbrugeren ikke kan tilbagelevere receiveren i væsentlig samme stand og mængde.

Den sagkyndige har udtalt, at fejlen kan udbedres ved udskiftning af receiverens disc-drev, hvilket vil koste 1.250 kr.

Forbrugeren er derfor berettiget til et passende afslag i købesummen, som nævnet på baggrund af den sagkyndiges udtalelse fastsætter til 1.250 kr.

 

Annonce:
KILDEForbrugerstyrelsen
Forrige artikelTEST: BeoPlay H8i trådløse On-Ear hovedtelefoner med støjreduktion
Næste artikelIngen reparation uden kundens accept
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.