Forside Produkter Connected Home

TEST: Powerline performance tests

-

 

Annonce:

Til afsnittet hvor jeg sammenlignede et par PLA Wi-Fi extendere fik jeg nogle spørgsmål til hvordan hastigheden og rækkevidden påvirkes af forskellige “uheldigheder” i hjemmets elinstallation.

Det synes jeg er en passende anledning til at grave lidt dybere ned i PLA teknologien, og prøve at lave nogle objektive tests så vi i fællesskab kan få syn for sagen.

Jeg vil fortsat teste PLA produkter med udgangspunkt i mit eget hjem, og den måde som elinstallationen er lavet dér, da det er sådan produkterne benyttes ude i det virkelige liv.

Men for at finde hjørnestolperne for teknologien er det nødvendigt at designe nogle tests, hvor jeg eliminerer flest mulige variable, og derfor har jeg konstrueret et setup hvor jeg kan teste PLA performance fra 5-50 meter i 5 meter increments i et tæt på støjfrit scenarie.

 

Det viste, at jeg med Homeplug AV2 produkter ikke kan forvente mere end knap 400 Mbps i reel throughput.

 

 

Det næste jeg ville kigge på var, om PLA enheder kan springe mellem faser, og i givet fald hvordan de gør det.

Jeg prøvede at tilslutte PLA dimserne til to forskellige faser i mit lab,, hvor jeg har de tre faser ved siden af hinanden.

De tre faser løber sammen i et 5-leder kabel fra sikringsskabet til stikkontakterne, og jeg vil vurdere at kablet er ca. 6-7 meter langt. Grunden til at jeg interesserer mig for kabel topologien og længden i denne sammenhæng er, at jeg har en formodning om at PLA signalet kan “springe mellem faserne” ved hjælp af den crosstalk som eksisterer mellem lederne, dér hvor de løber tæt sammen. Skulle der være enkelte læsere som tænker: “Hvad er crosstalk?”, vil jeg opfordre til at læse denne artikel.

Det viste, at godt nok droppede hastigheden når de to enheder ikke var på samme fase, men hastigheden droppede i realiteten kun med 10-20%. Jeg lavede endnu et eksperiment hvor jeg isolerede nullederen mellem de to enheder og påviste dermed at PLA enhederne faktisk udnytter den crosstalk der mellem lederne ganske effektivt.

Til sidst kiggede jeg på hvordan PLA håndterer støj. Til det benyttede jeg en LED lampe fra Harald Nyborg, som er helt ufatteligt dårligt designet. Den støjer som ind i helv… og når den tændes halveres PLA performance. Det viser, at den primært begrænsende faktor for PLA systemer er ikke elinstallationens længde eller topologi, men den elektriske støj, der forekommer i installationen.

Det blev til en længere rejse hvor jeg kommer langt ind under huden på den bagvedliggende transmissionsteknologi. Har du mod på det, så kan du følge med i rejsen i denne video. Jeg har indsat en indholdsfortegnelse i videobeskrivelsen på Youtube, så du kan springe mellem de interessante dele.

 

 

Nørd’o’teket

Denne artikelserie bringes i samarbejde med Nørd’o’teket, hvor du kan læse supernørden Steen Garbers Enevoldsen’s tanker om meget af den teknik du møder i hverdagen.

Annonce:
Forrige artikelOpdagelserne til Top Gun 2 er startet
Næste artikelDømt: Optog piratfilm i biografer
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.