Forside Produkter HiFi & Surround

Tillykke: LP’en fylder 70 år

-
Foto: Shutterstock.com

Der er gået 70 år siden Columbia Records introducerede LP-pladen på vinyl for verden.

70 år og ‘still going strong’. Selvom LP-pladsen er trådt ind i pensionistalderen så lever den fortsat i bedste velgående som medie for musikelskere verden over.

Grammofonplader er ældre, fra omkring år 1900, og udgivet på matrialer som aspest og shellak. Det sidste gjorde at de gik under betegnelsen lakplader. De blev afspillet med en omdrejningshastighed på 78 rpm (omgange per minut) og indeholdt op til 20 minutter per side.

Annonce:

Før 2. verdenskrig blev der arbejdet på et nyt format, Long Play(ing) eller blot LP. Krigen udsatte dog projektet der blev genoptaget igen i 1945 efter 2. Verdenskrigs afslutning.

I 1948 var det klar til verdenspremiere. På en pressekonference på det fashionable hotel Waldorf Astoria i New York, der introducerede Columbia Records vinylpladerne med lang spilletid.

Datoen har senere været genstand for debat. Mange mener det er d. 18. juni at LP’en blev født, andre at det var d. 20. eller 21. Så lige hvornår fans af formatet skal sætte LP’en med Happy Birthday på pladespilleren er ikke helt sikkert, men det var ihvertfald i denne uge for 70 år siden af lanceringen lå.

På pressekonferencen løftede Columbia Records sløret for 2 størrelser vinylplader: 10″ og 12″, begge skulle afspilles med 33⅓ rpm (omgange per minut).

Udover den længere spilletid så var vinylformatet også mere holdbart. En lakplade kunne let gå i stykker ved et fald, her var vinyl et mere robust format.

Første LP var ‘The Voice of Frank Sinatra’, det første studiealbum fra en dengang ny og lovende lovende kunstner.

Første gang udgivet på 78 rpm lakplader i 1946. Her fyldte det 4 stk. lakplader, men ved genudgivelsen ved premieren på vinyl i 1948 kunne albummet være på én LP-plade.

Men det var ikke kun robusthed og spilletid der gjorde LP’en elsket verden over, lyden var også forbedret.

Mange troede at CD’ens indtog i 80’erne ville tage livet af vinyl. Da MP3 senere kom til også, der var det tæt på at vinyl blev lagt i graven, men det overlevede. Nu er det den omvendte situation, at CD og MP3 næsten er væk igen, mens vinyl blomstret op som et alternativ til download og streaming.

Så vinyl LP kan fejre fødselsdagen som en 70-årig der fortsat er eftertragtet. Tillykke!

 

Annonce:
VIAWhat HiFi
KILDEWikiPedia m.fl.
Forrige artikelVinder af Sony HT-ZF9 Dolby Atmos soundbar
Næste artikelLæk: Philips OLED flagskib med high end lyd (B&W?)
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.