Forside * Nyheder

Pouls Radio i Den Gamle By præsenterer: Båndoptagerens historie

-
Pouls Radio: Foto: Den Gamle By i Aarhus

Oplev båndoptagerens historie over to temaweekender med udstilling og foredrag 22.-23. og 29.-30. september 2018.

De færreste tænker i dag på, hvor revolutionerende det var, da båndoptageren blev allemandseje, så man kunne fange og gemme lyd – og senere også levende billeder med videobåndoptageren.

Det var alt lige fra private optagelser af fester, ferier og hverdagsliv til optagelser af radio- og tv-programmer, som man nu kunne gemme og genhøre eller gense igen og igen.

Annonce:

Det var især i 1960’erne, at båndoptageren fik sit store gennembrud. De unge sad på værelset med spolebåndoptageren og optog musiknumre fra Jørgen Mylius’ musikprogrammer – og blev måske irriterede over, at han snakkede ind over sangene.

Det var også epokegørende, da man i 1970’erne med en videobåndoptager kunne optage lørdagsunderholdningen og vente med at se den, til man havde tid!

Mange kan også huske, hvordan de i kassettebåndoptagerens storhedstid i 1970’erne og 1980’erne rullede båndet tilbage i kassetten med en blyant, når det var gået i båndsalat.

 

Udstilling viser udviklingen fra trådbåndoptagere til smartphones.

Der er garanti for masser af nostalgi, når Den Gamle Bys Radiolaug viser en kavalkade af båndoptagere og andre optagemedier fra ca. 1900 til i dag.

Se blandt andet nogle af de gamle trådbåndoptagere, der var forløbere for spolebåndoptagere og kassettebåndoptagere, og følg udviklingen inden for videobåndoptagere og videokameraer.

Her kan man komme helt tæt på forskellige typer af tonehoveder og få en snak med eksperterne om teknikken bag. Dertil kommer mikrofoner, diktafoner, telefonsvarere, videoovervågning og meget mere.

På udstillingen føres udviklingen helt frem til nutidens digitale optagemedier via CD- og DVD-brændere til harddiskoptagere, memory cards og apps.

 

B&O Beocord 2000. Foto: Den Gamle By i Aarhus

 

Dansk opfindelse er grundlag for moderne teknologi

Båndoptagerens teknologi bygger på telegrafonen, som den danske opfinder Valdemar Poulsen stod bag.

Han opdagede nemlig, at man kunne optage, lagre og afspille lyd på en metaltråd ved hjælp af elektromagnetisme.

Opdagelsen blev grundlaget for ikke blot båndoptageren, men også lagring i digitale medier som f. eks. computerdisketter og betalingskort med magnetstribe.

 

Revox A77. Foto: Den Gamle By i Aarhus

 

Båndoptagerens revival

“Selvom de gængse optagemedier i dag er digitale, ser man især blandt de yngre generationer en fornyet interesse for båndoptageren”, fortæller museumsinspektør Lisbeth Skjernov, og fortsætter:

“De analoge mediers revival har betydet, at båndoptageren igen er aktuel. Først så vi vinylpladernes genkomst, men senest er helt unge musikere begyndt at udgive ny musik på kassettebånd – og hvem skulle have troet det for bare få år siden?”, spørger hun.

Hun er derfor glad for, at Den Gamle By med udgangspunkt i radio/tv-butikken Pouls Radio i museets 1974-kvarter nu kan være med til at sætte den fornyede interesse for båndoptagere i et historisk perspektiv.

Det er de frivillige entusiaster i Den Gamle Bys Radiolaug, der viser masser af apparater frem og fortæller om udviklingen fra de tidligste trådbåndoptagere til gennembruddet med spole- og kassettebåndoptagere og videobåndoptagere.

 

Tid og sted

Båndoptagernes historie kan opleves i Den Gamle By i Aarhus (link til kort) i weekenderne 22.-23. og 29.-30. september 2018

  • Udstilling med kavalkade af båndoptagere og andre optagemedier
  • Foredrag lørdag og søndag kl. 14, hvor Den Gamle Bys Radiolaug fortæller om båndoptagerens historie.

Hele arrangementet er gratis, når entréen til Den Gamle By er betalt.

Det foregår i Bendtsens Pakhus ved Torvet.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.