Forside Indhold og distribution Film

En af Star Wars’ hovedskabere er død

-

Hvis der var nogen ud over George Lucas, der var med til at bringe ’Star Wars’-universet til live, var det Gary Kurtz, der netop er død, 78 år gammel.

Han var George Lucas’ producer-makker, der en gang imellem også tog sig af meget håndgribelige opgaver under optagelserne.

Annonce:

Gary Kurtz var manden, der fik George Lucas’ vilde manuskriptidéer og visuelle koncepter realiseret på film. Han havde kontakten med 20th Century Fox og superviserede det nystiftede Industrial Light and Magic, mens de udviklede og fotograferede alle de nyskabende effekter til den første Star Wars-film fra 1977.

Det var Kurtz, der overtalte George Lucas til at lade deres fælles venner Gloria og William Huyck gennemskrive manuskriptet til den førstproducerede film og gøre den lidt sjovere. De fleste af de sjove gags i filmen kommer fra denne del af processen.

Kurtz var også med til at hjælpe George Lucas frem til beslutningen om ikke at instruere ’The Empire Strikes Back’ selv, og tog oven i købet del i at instruere filmen selv. Hvor Irving Kershner instruerede hoveddelen af filmen, overtog Kurtz Second Unit-instruktionen efter Second Unit-instruktøren John Barry døde under optagelserne.

Gary Kurtz instruerer Jeremy Bullock i rollen som Boba Fett under optagelserne til ‘The Empire Strikes Back’.

Det betyder, at Kurtz blandt andet har instrueret den for Star Wars-universet helt essentielle scene, hvor Luke Skywalker er fanget i et Wampa-snemonsters hule og bruger sine Force-kræfter til at hive sit lyssværd ud af sneen.

Gary Kurtz forlod Star Wars-universet, da han og Lucas ikke kunne blive enige om retningen for ’Return of the Jedi’. Kurtz ville have sendt serien i en langt mere dyster retning, hvilket blandt andet ville have betydet et farvel til Han Solo allerede i denne film. Men Lucas havde netop haft stor succes med den første Indiana Jones-film, ’Raiders of the Lost Ark’ sammen med Steven Spielberg, og ville satse på humor og action mere end drama.

Gary Kurtz har også siden sagt, at legetøjs-indtægterne i Star Wars-universet begyndte at have for meget indflydelse på filmene for hans smag, og han var f.eks. ret uenig i beslutningen om at gøre Ewok’erne til nogle små, søde væsener, fordi det ville sælge mere legetøj.

Kurtz producerede også George Lucas’ første, store succes-film, ’American Graffitti’, og efter ’Star Wars’-filmene lavede han ’The Dark Crystal’ sammen med Jim Henson. Gary Kurtz boede i London i den sidste halvdel af sit liv. Her døde han af kræft søndag. Gary Kurtz blev 78 år.

Annonce:
Forrige artikelOplad flere Apple-enheder trådløst og på kabel
Næste artikelNu begynder iPhone XS’ og iOS 12s børnesygdomme at melde sig
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.