Forside Nyheder

Koda anker kendelse i ophavsretssag mod HBO Nordic

-

Koda er ikke enig i kendelsen fra Ophavsretslicensnævnet i en langtrukken ophavretssag mod HBO Nordic.

For 3 år siden, i oktober 2015, der startede Koda en sag mod streamingtjenesten HBO Nordic i Ophavsretslicensnævnet. Det er et nævn under Kulturminister der “træffer endelige administrative afgørelser i sager, der forelægges for nævnet efter regler fastsat i ophavsretsloven”

Annonce:

Ophavsretslicensnævnet har netop afsagt kendelse i en sag mellem Koda og HBO Nordic AB.

Kendelsen handler om det vederlag, som HBO Nordic skal betale til Koda for den offentlige fremførelse af det musik, via deres streamingtjeneste i Danmark.

 

En ny afregningsmodel

Nævnet nåede i frem til en ny model for afregning hvor beløbet sammensættes af elementerne:

  1. Det faktiske forbrug af beskyttet musik
  2. HBO Nordics omsætning
  3. En grundbetaling pr. abonnement.

Koda ønskede derimod en model, hvor betalingen er en fast procentdel af tjenestens omsætning, svarende til den model, Koda har aftalt med konkurrerende tjenester. Altså punkt 2) alene.

“Det er vores klare opfattelse, at Nævnet er fremkommet med en løsning, der ikke kan fungere i praksis, og som vil føre til urimelige forskelle i betalingen til Koda”, lyder det fra Anders Lassen, direktør i Koda.

 

Koda: Ikke vores kop the

Koda forklarer at det de ser som et problem i Nævnets prismodel er:

At prisen for musikken så delvist er afkoblet fra den omsætning, som tjenesterne har. Det vil for eksempel betyde, at to video on demand-tjenester, der koster det samme at bruge, og som tilbyder ens type produkter, ville skulle betale to vidt forskellige priser for deres brug af musik.

“Der vil være tjenester, der vil skulle betale væsentligt mere for musikken, end de gør i dag”, lyder argumentet fra Koda.

“Sammenlignelige tjenester skal have sammenlignelige betalinger – ellers ender vi hurtigt med et marked i dyb splittelse”, slutter Anders Lassen.

Koda anser sagen som principiel for streamingtjenesterne i Danmark og har derfor valgt at anke Ophavsretslicensnævnets kendelse til domstolene.

Da EU-retten er i spil så forventer Koda et længerevarende retsligt forløb, hvor sagen skal forbi EU-domstolen undervejs.

 

Annonce:
KILDEKulturministeriet og Koda
Forrige artikelPolitiet: Hurtigere hjælp til ofre for digitale sexkrænkelser
Næste artikelGoogle-medarbejdere går i strejke over kønsdiskrimination og sexchikane
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.