Forside Nyheder

Nyt testcenter i Aalborg skal sikre mere pålidelig elektronik

-
Foto: Shutterstock.com

Nyt dansk forskningscenter skal få elektronikken til at holde længere.

X-Power er et nyt center under Aalborg Universitet (AAU). Det har hentet 31. mio. hos Uddannelses- og forskningsministeren til at få elektronik til at holde længere.

Forskningscentret skal teste alt fra smartphones til vindmøller, med fokus på at være et nationalt center for pålidelighedstest få effektelektronik (strømforsyninger mv).

Annonce:

Det skal munde ud i elektronik som ikke går ud eller går i stykker, når det er meget koldt eller vådt.

X-Power er et samarbejde ledet af Aalborg Universitet med deltagelse af SDU, FORCE Technology, DTU og Aarhus Universitet. Centret placeres ved AAU i Aalborg og med afdelinger ved Syddansk Universitet i Odense og Sønderborg.

 

Nøgle til det moderne samfund

“Jeg er rigtig glad for denne bevilling, da den er vigtig for at kunne fastholde den stærke forskningsposition, Danmark har internationalt inden for dette område”, fortæller Frede Blaabjerg, som er centerleder for X-Power og professor på Institut for Energiteknik., og fortsætter:

“Effektelektronik er en nøgleteknologi for det moderne samfund. Derfor ser jeg meget frem til sammen med partnerne at få opbygget det nye testcenter, som vil gavne vores alles forskning”.

Testfaciliteterne vil give mulighed for test og analyse af fejlmekanismer i effektelektroniske systemer og komponenter.

Det vil eksempelvis blive muligt at teste effektelektroniks pålidelighed i forhold til forskellige stressfaktorer såsom temperatur, fugt, vibrationer og el-net-grænseflader.

 

Del af en større bevilling

Foruden de 31 mio. til X-Power på AAU bevilger Uddannelses- og Forskningsministeriet også 30 mio. kr. til forskningscentret EMBION i Århus og 11 mio. kr. til projektet CERN-UP, som skal opgradere faciliteter til forskning i højenergifysik. Pengene kommer fra Puljen til Forskningsinfrastruktur.

“Hvis vi skal være en forskningsnation i den absolutte verdenselite, så har danske forskere i stigende grad brug for højteknologiske faciliteter. Derfor er det vigtigt, at vi investerer i den infrastruktur, som de skal bruge. Alle tre nye forskningsinfrastrukturer kan være med til at gøre vores liv og hverdag nemmere”, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

 

Annonce:
KILDEAalborg Universitet
Forrige artikelHBO: Susanne Bier skal instruere serie med Nicole Kidman
Næste artikelNu er der 4G i hele Grønland
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.