Forside Nørd'o'teket

Gør-det-selv: Elektrisk raketaffyring

-

Skulle du have lyst til at spendere et par timer her mellem jul og nytår på lidt nørderi, så har Nørd’o’teket et godt forslag til dig!

Man skal altid passe på sine fingre og øjne nytårsaften – Derfor har vi også ved dette nytår smidt dette nytårstip øverst i vores artikel-flow – Godt nytår til jer alle. Artiklen blev første gang publiceret i december 2017.

Annonce:

 

En betydelig del af ulykkerne med fyrværkeri sker i selve antændelsesøjeblikket, og mange gange er de personer der antænder fyrværkeriet pissefulde og dermed “motorisk udfordrede”…

Så hvordan kan man sikre at hvemsomhelst kan affyre en raket eller et batteri på en sikker måde?

Det gør man ved at skabe fysisk afstand mellem personen der tænder, og det fyrværkeri der tændes, og det gøres med en elektrisk affyringsmekanisme, så et tryk på en knap antænder raketten. Der findes masser af den slags systemer i udlandet men af uransagelige grunde er et sådant system ulovligt at sælge/bruge i Danmark. Med mindre man er professionel. Jeg havde en dialog med sikkerhedsstyrelsen om problemstillingen men fik aldrig en tilfredsstillende forklaring på HVORFOR det er ulovligt. Jeg tror det bare er et af den slags tilfælde hvor svaret er “fordi”.

Sidste år flikkede jeg derfor min egen løsning sammen, og den synes jeg fortjener en genudsendelse.

Løsningen består af to kasser: En der forbindes til fyrværkeriet og en med “FYR-knappen”. Jeg har valgt at blinge den lidt op med en “Armer”-nøgle og et par lysdioder.

De to kasser er separeret med et kabel, som i mit tilfælde er omkring 10-12 meter langt, og lunten antændes med en glødetråd som er monteret på en tøjklemme. Dette gør klargøringen af raketten eller batteriet særdeles nemt, da man blot sætter klemmen fast på lunten. Når lunten antændes falder tøjklemmen ned på jorden og raketten letter.

 

 

Fidusen ved denne metode er også, at løsningen kan genbruges igen og igen. Min erfaring fra sidste nytårsaften er, at tøjklemmen ser lidt sveden ud, men den holdt hele aftenen – og jeg havde 100% successrate!

I nedenstående to videoer beskriver og demonstrerer jeg løsningen. Jeg snakker også om metoder til at lovliggøre dimsen, men jeg har personligt valgt at holde fast i denne løsning da den virker fortrinligt. Jeg havde egentligt tænkt mig at opgradere løsningen til denne nytårsaften ved at skifte kablet mellem de to kasser ud med et trådløst link, men helt ærligt så glemte jeg det i løbet af året, og nu er det for sent.

Men hey – så har jeg (endnu) et projekt til 2018! 🙂

Rigtig godt nytår til jer alle – og pas nu på jer selv!

Nørd’o’teket

Denne artikelserie bringes i samarbejde med Nørd’o’teket, hvor du kan læse supernørden Steen Garbers Enevoldsen’s tanker om meget af den teknik du møder i hverdagen.

Annonce:
Forrige artikelSpil fra ’Black Mirror: Bandersnatch’ kan nu spilles i virkeligheden
Næste artikelGodt nytår: Dette hittede i 2018
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.