Forside Produkter Mobil

Telia idømt 100 mio. i privatkopieringsafgifter for solgte iPhones

-
Foto: Shutterstock.com

I Sverige skal der betales afgift for smartphones fordi de kan kopiere rettighedsbeskyttet indhold.

I Danmark er der afgifter på tomme medier som kan lagre data, lyd og billeder. Det er CD- og DVD-skiver til brænding, VHS og kassettebånd samt USB-sticks.

Blankmedieordningen går til at kompensere rettighedshaverne for tabt indtjening som følge af at deres værker kopieres.

Annonce:

EU kræver at når man har sådan en ordning så skal den være platform neutral, og derfor har staten et Blankmedieudvalg der kommer med forslag til nye afgifter på medier.

Seneste anbefalinger fra udvalget er fra september 2017 og går på at der bør være afgifter på computere, tablets og smartphones. Det var planen at en ny blankmedieordning skulle have været forhandlet på plads i forbindelse med dette års finanslov, men det måtte droppes af tidsnød.

I Sverige har de allerede denne type blankmedieafgift på smartphones og det har teleselskabet Telia nu fået at føle. Det skriver avisen Dagens Nyheter.

Telia har netop tabt en retsag mod den svenske rettighedsorganisation Copyswede der handlede om manglende betaling af ophavretsafgifter på de iPhones som Telia havde solgt i perioden 2009 til 2016.

Telia blev dømt til at betale 107 millioner SEK til organisationen i privatkopieringsafgifter for solgte iPhones i perioden.

Det vides ikke hvornår forhandlingerne om flere blankmedieafgifter på elektronikprodukter fortsættes herhjemme.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.