Forside Nyheder

Sonys redningsmand forlader firmaet efter 35 år

-
Foto: Jordiferrer/CC SA-BY 2.0

En gang imellem dukker der en tech-CEO op, der er lidt mere end et talende jakkesæt.

De bliver ofte kendte personligheder blandt fans af tech, især når sidstnævnte er i den kategori, vi bruger derhjemme, hvad enten der er tale om gaming, film, tv, musik eller noget helt femte. Sådan en type er Sonys nuværende bestyrelsesformand, Kazuo ”Kaz” Hirai, der netop har meldt sin afgang fra firmaet.

Annonce:

Det er altid lidt af en begivenhed, når en topleder fra en af de store tech-giganter forlader sin post. Men når det gælder Kaz Hirai er det måske en lidt større begivenhed end som så. Ikke nok med, at han har været hos Sony i 35 år, han er også manden, der for nylig hev det venerable, japanske firma tilbage fra afgrundens rand.

Da Hirai blev udnævnt til Sonys CEO for næsten præcis 7 år siden, var Sony i vanskeligheder. Det var ikke lykkedes firmaet at fastholde deres markedsandele på mobilmarkedet, da dette overgik til smartphones, og samtidig var der nedgang i salget på et af Sonys kernemarkeder, musikanlæg og -afspillere.

Startede med musik og spil

Et resultat af disse og andre udviklinger blev at Sony tabte 6,4 mia. dollar i 2011. Valget af Kaz Hirai som CEO var relativt naturligt, eftersom han var en af hovedkræfterne bag det dengang måske mest succesrige produkt i Sonys portefølje: PlayStation-konsollerne.

Som ung gik Hirai på amerikansk skole i Tokyo og rejste ofte med sin far, der arbejdede i finanssektoren, til USA. Han tilbragte tre af sine folkeskole-år i Canada, og lærte derfor at tale et bedre engelsk end mange af sine CEO-kolleger fra japanske firmaer (måske lige med undtagelse af Hirais forgænger hos Sony, englænderen sir Howard Stringer).

Med denne baggrund var han et naturligt valg, da Sony Music Japan i firserne skulle finde en medarbejder, der kunne sidde hos Sony Music i New York og tage sig af markedføringen af japanske bands og kunstnere på det amerikanske marked.

I 1995 sprang Hirai over til Sony Computer Entertainment America, hvor han hurtigt blev Executive Vice President og Chief Operating Officer. Han sad på denne post i 2000, da PS2 blev lanceret, og han var dermed en stor del af denne konsols gigantiske succes. I 2006, kun to uger efter lanceringen af PS3, blev han forfremmet til CEO for hele den globale gaming-division hos Sony.

Vendte Sony-skuden

Det var derfor ganske naturligt at gøre ham til CEO for hele firmaet i 2012, eftersom han var ansvarlig for den mest indbringende del af Sonys forbrugerelektronik-division. Kort efter lancerede Sony PS4, der blev en enorm succes. Men fordi Kaz Hirai fik sin start hos Sony Music, tilbragte en del tid i udlandet som ung og kom op igennem gaming, har han altid haft en mere ligefrem facon end mange andre japanske CEOs.

Han er uformel og synes altid at være mest i sit es, når han kan interagere uformelt og direkte med andre folk i form af medarbejdere, partnere og journalister. Sidstnævnte har undertegnede journalist oplevet på egen hånd flere gange.

Da han trådte til som CEO, skar han Sony ind til benet, droppede en række produktlinjer, der ikke gav penge og outsourcede endda noget af produktudviklingen og innovationen som crowdsourcing-projekter. Efter kun få år havde Kaz Hirai vendt Sony-skuden, der i 2017 kunne fremlægge et overskud på 6,7 mia. dollar.

Sidste år i april trådte han tilbage som CEO, men beholdt en lederpost hos Sony i rollen som bestyrelsesformand. Det er denne post, han nu også forlader. Kaz Hirai har arbejdet for Sony siden han var 23, så hele hans identitet er nærmest bundet op i koncernen.

Det skal blive spændende at se, hvad hans næste projekt bliver. Nogle observatører forventer, at han vil gå på tidlig pension, men manden er kun 58 år gammel og i fuldt vigør, så det virker ikke særligt sandsynligt.

Annonce:
Forrige artikelHer er vinderne af de nye mobil-frekvenser
Næste artikelDR får størst andel i ekstra licensmidler
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.