Forside * Nyheder

Vildt Harman-patent: Flyvende surroundhøjttalere

-

Det kan godt være besværligt at sætte et surround-system op.

Selv, hvis du har valgt en løsning med trådløse baghøjttalere, skal disse som regel stadig hænges op på væggen eller fastgøres til standere, der så står og fylder på stuegulvet, klar til at blive væltet af overaktive børn og kæledyr.

Annonce:

Det bliver naturligvis kun værre, hvis din surround-entusiasme omfatter 7.1 eller ordentlige Dolby Atmos-opsætninger, hvor der både er sidehøjttalere og loftshøjttalere involveret. Men alt det har Samsung-ejede Harman nu muligvis fundet en noget futuristisk løsning på.

Forestil dig, at dine højttalere i stedet svæver i luften rundt omkring dig, når de afspiller surround-lyd. Selv om det lyder rimelig science fiction-agtigt, tror Harman og Samsung alligevel så meget på konceptet, at de har søgt patent på princippet. Det skriver Variety.

For at det ikke skal være løgn, er det flyvende surround-systemet ikke engang blot tiltænkt filmfans, men også f.eks. gamere, der er glad for Virtual Reality. Som de, der har prøvet sidstnævnte vil vide, er det begrænset, hvor god effekten af 360-graders lyd er i hovedtelefoner.

Billede fra patent-ansøgningen, der illustrerer princippet – linjerne skal ikke forstås som kabler.

Rigtige højttalere kan spille med akustikken i rummet og give en både mere fysisk og realistisk lyd, men hvis du skal opnå dette i Virtual Reality-sammenhæng, skal du stå samme sted hele tiden – og det skal endda være lige i ’the sweet spot’ som højttalerne er kalibreret efter.

Droner og jetmotorer

Det løser patentet fra Harman ved at lade højttalerne følge dig, når du bevæger dig, som om du var en planet og højttalerne var satelitter. Når du bevæger dig, drejer rundt eller lignende, følger de med og indstiller lyden efter, hvordan det ville lyde i den virtuelle virkelighed, du ser inde i din VR-brille.

Det fremtidsagtige koncept har naturligvis lige en udfordring med tyngdekraften. Patentet forudsætter naturligvis, at højttalerne er lavet i et let materiale, men Harman har også nogle ret vilde idéer i forhold til, hvordan højttalerne holder sig svævende.

En af dem involverer quadcopter-droner, der er bygget ind i højttalerne. En anden er endnu vildere og forestiller sig ”platforme, der drives af vertikale gas-jetmotorer”. Begge løsninger lyder (!) dog som noget, der støjer temmelig meget, hvilket jo formentlig modarbejder den gode lyd.

Der nævnes ikke noget om de konkrete brugsscenarier i patentet, men Variety forestiller sig, at teknologien ikke er rettet så meget mod brug i hjemmet, men mere mod kollektive VR-oplevelser. Altså scenarier, hvor man går ind i et rum som gruppe med VR-headsets på og har en sjov oplevelse sammen.

Et eksempel på dette er VR-forlystelsen ’Star Wars: Secrets of the Empire’ kabt af firmaet The Void,  og som er sat op flere steder i verden, inklusive adskillige byer i USA, Canada og Malaysia. Den har også midlertidigt kunnet prøves i London.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.