Forside Produkter Mobil

Apple anklages for at bremse apps, der konkurrerer med Screen Time

-

I det sidste års tid er det blevet populært hos de store tech-firmaer at anerkende, at deres teknologier kan være vanedannende.

Således lancerede Google ved sidste års Google I/O-konference et tiltag, de kalder ’Digital Wellbeing’, der giver mulighed for at styre forbruget af Google-tjenester på tværs af firmaets platforme. Og siden har Apple fulgt op med Screen Time.

Annonce:

For de uindviede er sidstnævnte en funktion i iOS 12, der ikke bare kan vise dig, hvilke apps, der sluger mest af din tid på iPhone eller iPad, den kan også hjælpe dig med at sætte begrænsninger på dem. Via forskellige indstillinger kan du sætte telefonen til at være låst i et bestemt tidsrum og du kan sætte et maksimalt tidsforbrug på apps.

Det sidste er især rettet mod forældre, der gerne vil give deres børn adgang til iOS-platformen, men samtidig også gerne vil holde lidt styr på deres behov. Det var der imidlertid allerede et helt marked for i App Store, da Screen Time blev lanceret. Som det ofte sker, når Apple annoncerer en ny grundfunktion i iOS, fik mange forældrebegrænsnings-apps konkurrence fra selve platformen på den måde.

Nu anklages Apple dog imidlertid for at være gået over stregen i forbindelse med kampen om forældrenes gunst. To europæiske app-firmaer, britiske Kidslox og spanske Qustodio, har meldt Apple til EUs konkurrencemyndigheder.

De to apps er del af en større gruppe apps i kategorien, der er blevet bedt om at begrænse deres funktionalitet eller er blevet smidt helt ud af App Store. Ifølge New York Times er dette sket for 11 af 17 mest populære apps i kategorien for forældrestyring af iOS eller som hjælper med at holde forbruget nede.

Apple nægter

Ifølge New York Times og anmeldelsen til EUs konkurrencemyndigheder giver Apple sig selv konkurrencemæssige fordele med Screen Time. Men Apple nægter, at det er tilfældet. Apples talskvinde Tammy Levine siger, at firmaet behandler ”alle apps efter samme regler, også dem, der konkurrerer med vores egne tjenester.”

Ad mere uofficiel vej har Apples Phil Schiller indikeret, at det i højere grad handler om cybersikkerhed. I en e-mail til en læser af websitet MacRumors skriver Schiller, at flere af de pågældende apps anvender et værktøj, der hedder ’Mobile Device Management’, og at dette værktøj giver app-udviklerne samme adgang til børns iOS-enheder, som forældrene har.

Ud over, at dette ifølge Schiller kan føre til privatlivs-krænkelser, kan værktøjet også give adgang til installation af malware på enhederne, og det er grunden til at Apple har pålagt app-udbyderne at holde op med at bruge ’Mobile Device Management’, eller risikere at blive smidt ud af App Store.

Det er dog ikke første gang, Apple har lagt begrænsninger på apps, der får brugerne til at bruge mindre tid på deres smartphones. For to år siden kom det frem i et indslag i det amerikanske nyhedsmagasin ’60 Minutes’ at Apple havde nægtet app’en ’Space’ en plads i App Store.

App’ens funktion var simpel: Den gav brugeren en 12 sekunders pause, før brugeren kunne åbne f.eks. en social medie-app, sådan at brugeren ikke blot gjorde dette pr. refleks. Den officielle forklaring var ifølge app’ens skaber, at Apple ikke ville tillade apps, der reducerede brugen af eller adgangen til af apps på iOS.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.