Forside Nyheder

Ny bog: Historien om Spotify

-

Forfatterne tager læseren med, fra tiden før Spotify kom til verden med piratindhold, op til kort før de blev børsnoteret.

Bogen om Spotify er en oversættelse af ‘Den svenska enhörningen’. Originaltitlen udkom i Sverige for et år siden og er nu blevet klar på dansk.

Annonce:

Dette er en fortælling om en virksomhed, som holder fast i en grundidé, gratis musik, men undervejs har begået fejl, brudt love, fået kritik, gået på retræte, kopieret andre, prøvet igen – og lykkedes.

‘Historien om Spotify’ fortæller historien, fra dengang stifterne Daniel Ek og Martin Lorentzon sad i bare underbukser og fandt på navnet, til det, som siden blev musik- og teknologiverdens absolutte midtpunkt.

Den første version af Spotify var en slags pirattjeneste, siden har de største musikselskaber investeret milliarder i Spotify og styrer nu musikudbuddet gennem uigennemskuelige playlister, ofte nogen pladeselskaberne har indflydelse på.

Spotify har grundlæggende ændret på, hvordan mennesker over hele verden bruger og lytter til musik, og bogens forfattere hævder at stifterne i begyndelsen slet ikke vidste hvad Spotify skulle ende ud med at være for en tjeneste.

Bagmændene kom fra reklameverdenen, og ville lave noget der kunne sælges reklamer omkring. Det var ifølge forfatterne mere eller mindre tilfældigt at det endte som en musiktjeneste.

Det skulle dog senere vise sig at være en klog beslutning, i og med at musik – modsat tv og video – ofte forbruges mens man laver andre ting, så det er i mindre grad noget der konkurrerer med andre gøremål, men mere noget der lever i sameksistens i hverdagen – ligesom radio.

Bogen tager læseren med ind bag kulisserne hos Spotify. Forfatterne Rasmus Fleischer og Pelle Snickars har forsket i Spotify, og ligger derfor inde med stor detail viden om musiktjenesten, og benytter det til en kritisk tilgang til foretagenet.

Det er en form for virksomhedsportræt der går ind bag facaden, hvor forfatternes viden fremlægges som fakta og analyser. Der er derfor kun få anekdoter og man tages heller ikke med ind bag hvem Daniel Ek (Stifter og CEO) er. Bogen forsøger ikke at tegne et glansbillede af Spotify, tværtimod er den forfriskende kritisk, men uden at det går over i den anden grøft og bliver dem mod os.

Spotify er verdens største musiktjeneste og fortsat i vækst. Til gengæld har de siden starten i 2006 aldrig haft overskud. På den måde er historien om Spotify også historien om humlebien – hvor det i mange år lød at den teoretisk set ikke kunne flyve, men gjorde det alligevel. Senere fandt man videnskabeligt ud af hvorfor den kunne flyve alligevel.

Det samme med Spotify. Bogen forklarer f.eks. undervejs hvorfor den til tider udskældte gratismodel faktisk er med til at holde Spotify flyvende.

Bogen ‘Historien om Spotify’ udkommer fredag d. 24/5.

 

Historien om Spotify

Forfattere: Rasmus Fleischer og Pelle Snickars
Oversætter: Randi Bjerre Høfring
Forlag: Underskoven
ISBN nr: 978-87-93610-95-8
Sprog: Dansk
Sider: 186
Originalsprog: Svensk
Originaltitel: Den svenska enhörningen
Udgivelsesdato: 24-05-2019

 

Annonce:
Forrige artikelUSA: Huawei får foreløbig 3 mdr. til vedligeholdelse og opdateringer
Næste artikelHuaweis alternativ til Android kan komme allerede til efteråret
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.