Forside * Featured

iPad stikker af: Får sit eget styresystem med mere multitasking

-

Hvis du synes, der manglede detaljer om iPad i vores dækning af afsløringen af iOS 13 andetsteds på siden, er der en god grund.

iPad har nemlig fået sit helt eget styresystem. Det hedder iPadOS og er en slags udvidet version af iOS. Der er ingen tvivl om at Apple frygteligt gerne vil konkurrere med Microsoft Surfaces muligheder for at lave mere professionelt arbejde i tablet-formatet, så iPad – og især iPad Pro – bliver mere og mere computer-agtig.

Annonce:

Det kan man f.eks. se på det faktum, at iPad Pro nu får bedre muligheder for multitasking i vinduer. Apple åbner med iPadOS op for, at udviklere kan lave sektioner i apps, der kan separeres ud og placeres andetsteds på skærmen. Du kan således nu også f.eks. have to Word-dokumenter siddende ved siden af hinanden på skærmen.

 

Brug iPad som skærm

Disse dokumenter bliver nu også nemmere at redigere, fordi du udover en mere præcis markeringsfunktion også kan copy/paste ved blot at ”svuppe” teksten på skærmen med fingrene for at kopiere og stryge med tre fingre for at indsætte teksten igen.

iPadOS har også en række andre multitasking-muligheder, der ligger i dens naturlige design. For eksempel kan du trække widgets ind på hovedskærmen med et enkelt strøg, hvorefter alle apps blot klemmer sig over i siden. Slideover kan bruges i flere tilfælde end nu og i det hele taget vil man kunne dragge og droppe ting på tværs af vinduer som aldrig før.

Apple ser også ud til at ville tage livet af apps som Duet Display, for med en ny funktion, der hedder Sidecar, kan iPad bruges som en ekstra skærm til MacOS, enten som udvidet skrivebord eller en spejling af skærmen. Det kan ske med både trådløs og kablet forbindelse.

Pencil kan bruges til at navigere på den ekstra skærm med, og hvis du laver noget med Pencil på iPad’en med en app, der både virker på MacOS og iPadOS, dukker det også op på Mac’en. Apples iPad-pen har generelt fået et løft, så dens latency nu er sænket fra 20 til 9 millisekunder, og hvad der måske er endnu vigtigere, så har Apple nu åbnet Pencil helt op til brug for tredjeparts-udviklere.

 

Vil Apple gå helt over til USB-C?

Når det gælder eksterne devices, så var Apple også meget stolte af at kunne proklamere, at du nu kan sætte en USB-stick direkte i en iPad, og koble iPad direkte op på på et professionelt kamera – helt uden brug af Apples Lightning Camera Kit eller lignende.

Apple var ikke specifikke omkring det, men det så unægteligt ud til kun at gælde iPad Pro, fordi denne kører med USB-C og ikke Lightning. Men måske er Apples manglende udspecificering af dette et tegn på, at alle iPads til efteråret kommer til at køre med USB-C?

Det betyder samtidigt, at Apple har givet Files-app’en, også kendt som Arkiver, nogle flere muligheder. Ud over at du kan overføre filer direkte via USB, kan du nu også dele foldere og filer via iCloud. Og når det gælder downloads, vil Safari på iPad nu også få en download manager i stil med den på MacOS.

Og så træder Safari i øvrigt ud af mobil-rækkerne. Fremover vil iPad-versionen af Apples browser udelukkende vise desktop-versionen af websites, men dog i en udgave, der er optimeret til touchskærmen på iPad.

De nærmere detaljer om iPadOS og dens integration med iPad og iPad Pro dukker formentlig op i løbet af de næste timer og dage. Men det kan også være, at vi må vente helt til lanceringen af den næste iPad-generation for at få det hele med.

 

Tilgængelighed

Når iPadOS 13 udkommer vil det kunne fås til disse iPads:

  • iPad Pro (12,9″)
  • iPad Pro (11″)
  • iPad Pro (10,5″)
  • iPad Pro (9,7″)
  • iPad (6. generation)
  • iPad (5. generation)
  • iPad mini (5. generation)
  • iPad mini 4
  • iPad Air (3. generation)
  • iPad Air 2

iPadOS 13 kommer til efteråret

 

Se også

iPad får understøttelse af mus

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.