Forside Produkter Mobil

Nu ruller Google selv SMS’ens afløser ud

-

Google er træt af at vente på teleoperatørerne, så nu begynder de selv at give Android-brugere RCS på deres smartphones.

RCS er nok mest kendt som SMS’ens afløser. RCS står for Rich Communication Service og er en standard, udviklet af GSM Association. Den første version kom i 2012, hvor bl.a. Samsung implementerede den i deres smartphones. Nogle steder kaldes standarden også for SMS+ og Advanced Messaging.

Annonce:

Ligesom SMS går RCS-standarden på tværs af telefonplatforme og netværk, men kan understøtte ting og funktioner, vi kender fra chatklienter fra iMessage over Facebook Messenger til WhatsApp.

RCS giver for eksempel mulighed for gruppe-chat, IP-telefoni, deling af GPS-lokation, fildeling og udveksling af digitalt indhold som f.eks. billeder og videoer – alt sammen i den samme standard og dermed også den samme app. GSM Association mener især, der er et stort potentiale for mobilhandel og kundesupport, som man kan se på billedet nedenfor.

Men selv om den første version kom for 7 år siden, var det først i november 2016, at GSM Association annoncerede Universal Profile, som er den specifikation, alle nu er enige om at bruge på verdensplan.

Tager sagen i egen hånd

En række af de største teleselskaber på verdensplan har for længst implementeret understøttelse af RCS, og visse har også taget Universal Profile ind. I Danmark har Telenor-kunder for eksempel kunnet bruge RCS Universal Profile siden 2017.

Men standarden er langt fra blevet markedsført effektivt som en mulighed, kunderne kan benytte sig af. Det har naturligvis også noget at gøre med, at både sender og modtagers telefoner skal understøtte RCS for at beskederne transmitteres rigtigt. Indtil videre har det været op til teleoperatørerne at rulle RCS-understøttelsen ud til kundernes telefoner, og det er altså kun sket pletvis.

Især Google har haft en stor interesse i RCS, fordi ingen af Googles egne chatklienter for alvor er slået igennem, og Android dermed mangler en pendant til iMessage. Og det er derfor, Google nu tager sagen i egen hånd.

Google begynder nu simpelthen selv at rulle RCS-understøttelse ud til Android – og i modsætning til så mange andre Google-lanceringer, begynder de i Europa. Storbritannien og Frankrig bliver de første lande, der senere på måneden får adgang til RCS. Planen er dog, at alle verdens Android-telefoner skal have RCS ombord over de kommende måneder.

’Chat’ er ikke en app

Tech-giganten vil dog markedsføre RCS under det mere passende og mundrette navn ’Chat’. Det er ikke en ny app, selvom Chat samtidig kommer til at afløse Google Allo på Android, der som bekendt benytter en almindelig Internet-forbindelse.

Chat skulle i stedet være en række funktioner bygget ind i Android, som den allerede tilstedeværende besked-app kan benytte sig af. En Samsung-bruger, der benytter Samsungs egen SMS-app, skulle således automatisk få adgang til RCS via app’en, fordi Google nu bygger Chat/RCS ind i Android. Det betyder formentlig også, at Googles egen besked-app til Android kan det samme.

 

På sigt skulle det betyde, at når RCS understøttes af alle teleoperatørerne, er alle Android-smartphones også klar til det. Vi lever dog i en tid, hvor det bliver mere og mere populært med kryptering af chat/messaging-tjenester, noget selv iMessage nu understøtter. Og det er ikke en del af RCS-standarden.

Google er dog helt klar over problemet og firmaets produktchef med ansvar for Androids egen besked-app, Sanaz Ahari, siger til The Verge, at firmaet mener at brugeren har en ”ret til at kunne holde deres kommunikationer hemmelige” og ”har forpligtet sig selv fuldt ud til at finde en løsning”.

Du kan læse mere om RCS her. 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.