Forside Baggrund

Koreansk OLED-produktion i fare

-
Foto: recordere.dk

En opblussende konflikt mellem Japan og Sydkorea kan bl.a. ramme den koreanske OLED-produktion.

Samsung og LG kan blive ramt af en opblussende konflikt mellem Japan og Sydkorea. En konflikt der i værste fald midlertidigt kan bremse den koreanske OLED-produktion til TV og smartphones.

Konflikten der truer med at ramme en stor del af verdens OLED-produktion handler om ære. Korea var under Japans kontrol, fra 1910 og frem til den japanske overgivelse i 1945, som markerede afslutningen på 2. verdenskrig.

Annonce:

Under 2. verdenskrig blev der anvendt koreanske tvangsarbejdere i den japanske stålindustri, noget som Japan senere måtte undskylde for. De diplomatiske forbindelser mellem de to lande blev genoptaget i 1965, og Japan mener at det samtidig markerede afslutningen på de to landes uoverensstemmelser.

 

Sydkorea vil have erstatning

Men i oktober 2018 faldt der en dom hos den koreanske højesteret, der afgjorde at Japan er erstatningsansvarlig overfor efterkommere af de koreanere der blev tvunget til at arbejde i den japanske stålindustri under krigen.

Japanerne er oprørte over afgørelsen og anerkender den ikke. Men for at vise hvor sure de er, så har de sat handelsrestriktioner på 3 stoffer der benyttes i elektronikproduktionen. Sydkorea har nu begrænset adgang til disse matrialer, og hvergang de ønsker at købe skal de gennem en 3 måneders ansøgningsperiode.

 

3 stoffer omfattet

Det drejer sig om restriktioner på ‘fluorinated polyimide’, der angiveligt benyttes i OLED produktion, samt hhv. ‘resist’ og ‘high-purity’ udgavere ‘hydrogen fluoride’ (HF) der begge benyttes under fremstillingen af chips.

Japan sidder på 90% af verdens produktion af ‘fluorinated polyimide og 70% af produktionen af ‘hydrogen fluoride’ (HF), og det betyder at de koreanske elektronikproducenter, Samsung og LG, kan blive hårdt ramt af handelsbarrieren.

 

Kan ramme OLED-produktionen

Eksempelvis at den koreanske OLED produktion kan blive ramt indenfor få uger, grundet mangel på de stoffer fra Japan. Det kan betyde at fabrikker midlertidigt må lukke produktionen.

Her arbejder LG angiveligt på at kickstarte OLED-produktionen i Kina, der ikke er berørt af handelsrestriktionerne, men den fabrik kan tidligst være operationel til efteråret, og vil ikke kunne kompensere for manglende produktion i Sydkorea på et tidspunkt hvor verdens OLED-produktion til TV gerne skulle gå op og ikke ned.

 

‘Backfire’

Men det er ikke sikkert det kommer så vidt, for Japan kan være ved at skyde sig selv i foden.

Den japanske elektronikindustri er nemlig også afhængig af varer fra Sydkorea, som displays fra LG og chips fra Samsung. Hvis handelsrestriktionerne fortsætter kan det dermed sløve hele verdens elektronikproduktion ned, og dermed også den japanske.

En af dem der kan vinde på dette er Samsung, der kan tage højere priser for eksempelvis memory chips. Priserne på de chips er nemlig faldet 20% i årets første 3 måneder, men nu er der udsigt til at priserne kan stige igen.

Apple er også en af dem der kan blive ramt, hvis handelsrestriktionerne fortsætter, da de handler en del komponenter i Sydkorea, deriblandt memory chips og OLED-displays.

 

Kilder: The Wall Street Journal, Reuters og OLED-Info.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.