Forside * Featured

TEST: IKEA SYMFONISK – Reolhøjttaler med Sonos til rigtig attraktiv pris

-

IKEA SYMFONISK er ikke kun en bordlampe med højttaler – Jokeren i serien er reolhøjttaleren, som koster under 800,- og giver rigtigt meget Sonos for pengene.

Da IKEA og Sonos for snart længe siden annoncerede et samarbejde, så lader det til at det bliver begyndelsen på et langt og spændende samarbejde.

Annonce:

Vi har testet IKEA SYMFONISK reolhøjttaler højttaler, der er 100% kompatibel med Sonos’ økosystem, og kan bruges på lige fod med alt andet Sonos udstyr. Og oven i det, kan den bruges som et natbord ved siden af sengen.

Vi modtog IKEA SYMFONISK i Juni, og har testet den i over en måned, og her kan du læse om alle vores erfaringer med den nye Sonos familie fra IKEA.

OBS: Vi skal lige gøre opmærksom på at dele af denne anmeldelse er genbrug fra vores anmeldelse af IKEA SYMFONISK Bordlampe. Dette fordi på områder omkring Sonos app og digitale assistenter, er både bordlampe og reolhøjttaler identisk.

 

 

Udpakning og installation

Vi har lige testet IKEA SYMFONISK Bordlampe, og hvor man sagtens kan genkende PLAY:1 i bordlampens design, er der ikke nogle højttalere, der tilnærmelsesvis ligner IKEA SYMFONISK reolhøjttaleren.

Hvis vi skulle beskrive den, er størrelsen mellem SONOS PLAY:1 og PLAY:3, mens lyden er anderledes, men det kommer vi tilbage til senere i anmeldelsen. Den kommer i et plastikkabinet, og på fronten er der filt der matcher farven på højttaleren. I bunden eller siden afhængig om højttaleren ligger står er knapperne til betjening af afspilning og lydstyrke.

 

 

På bagsiden finder man strømstik og ethernet stik, hvis man ønsker at kable højttaleren. Bagsiden er lavet sådan at man kan skjule kablerne selvom man placerer højttaleren helt op af væggen.

Sammen med højttaleren får man iøvrigt et lækkert strømkabel og et ethernet kabel.

IKEA SYMFONISK reolhøjttaler kommer i enten sort eller hvid, og på den måde matcher den Sonos egen familie af højttalere. Ligesom på bordlampe modellen, kunne jeg godt tænke mig nogle flere sprælske farver på højttaler coveret, så man kunne sætte en mere personlig stil. Især fordi højttalercoveret kan tages af, og skiftes ud hvis man ville det.

En smart feature er at IKEA og Sonos har designet højttaleren, så den enten kan stå frit, i en bogreol, eller hænges på væggen ved hjælp af et specielt beslag som skal købes som ekstra udstyr. Køber man det, får man også en gummimåtte så ting ikke falder af den glatte overflade. IKEA oplyser at ophænget kommer til at koste omkring 200 kr.

Vær opmærksom på at IKEA SYMFONISK reolhøjttaler ikke er godkendt til rum med høj fugtighed, og du bør derfor ikke placere den i f.eks. badeværelser. Hvis du vil have Sonos lyd i badeværelset, skal du derfor have fat i en Sonos One eller 1. 

Installationen er hurtigt og let som man kender det fra Sonos. Efter man har tændt den første gang, så er det bare at smide den ind i sin Sonos installation, og så er den klar. Hvis du vil have den bedste lyd ud af højttaleren kan jeg anbefale at man lige bruger 5 minutter på at lave en TruePlay tuning. For SYMFONISK understøtter både TruePlay og kan også sættes op i et stereo-par eller som baghøjttalere i et Sonos surround miljø.

 

 

Hvordan lyder den

IKEA SYMFONISK reolhøjttaler lyder ikke helt som SYMFONISK bordlampe. Den er mere skarp i diskanten, og lidt mere flad i bassen. Men ud fra pris og størrelse lyder den godt, og vil med garanti bringe lykke på mange et børneværelse eller kontor.

Vi gav SYMFONISK reolhøjttaleren samme musik udbud som vi giver alle højttalere vi tester, og på Sade “Soldier of Love” , og der fik vi rigeligt med diskant, mens bassen var lige i underkanten, men True Play hjælper en del på det lydbillede. Det minder mig lidt om den oplevelse jeg havde med Sonos Beam i sin tid. Den havde også en underlig flad lyd indtil jeg havde kørt en True Play på den.

Andreas Vollenweider “Belladonna” gav samme oplevelse. Masser af diskant, mens bassen ikke rigtigt kom ud som forventet – Men igen vi taler om en Sonos højttaler til under 800 kroner, og der lyder den altså ganske udemærket. Du kan justere den meget op, ved at booste bassen i højttalerens indstillinger.

 

Som tidligere skrevet, kan du bruge Sonos TruePlay til at tune højttaleren, så den lyder sit bedste udfra hvor du placerer den, og du kan også sætte IKEA SYMFONISK op som stereo-par, eller lade dem fungere som baghøjttalere i et surround miljø.

Og bemærk, at du kan faktisk købe to IKEA SYMFONISK reolhøjttalere for mindre end du skal betale for én Sonos PLAY:ONE.  Og så har du ægte Sonos stereo-lyd.

Vi har desværre ikke haft to identiske IKEA Symfonisk højttalere, så vi har ikke kunne teste stereopar.

Men uanset, for 799,- med hele Sonos økosystem, så er lyden godkendt.

 

 

Brug din Sonos app som du kender den

IKEA har ikke deres egen Sonos App, men du kan bruge den velkendte app til både iOS, Android, Mac og Windows, og IKEA SYMFONISK styres og installeres på samme måde som en hvilken som helst Sonos højttaler.

IKEA Symfonisk kan deltage i både grupper og som individuelle højttalere i dit Sonos Setup, og opdateres fra Sonos når der er ny firmware til højttalerne.

Det skal blive spændende at følge IKEA SYMFONISK om de får lige så lang tids support som Sonos er kendt for, hvor mine mere end 10 år gamle enheder stadig opdateres. Men indtil nu, har de fulgt mine andre Sonos højttaleres opdaterningsmønster.

 

IKEA kommer i efteråret med en fjernbetjening til SYMFONISK serien, men vi har ikke haft mulighed og teste den endnu, og vender derfor tilbage hvad den kan i samarbejde med SYMFONISK højttalerne.

 

Nest Home Hub – en skærm+højttaler til Google Home

 

Den har ikke digital assistent indbygget, men kan bruges sammen med både Alexa og Google

IKEA SYMFONISK har ikke selv indbyggede mikrofoner, og kan derfor ikke som f.eks. Sonos One fungere som digital assistent, men da den fungerer 100% kompatibelt med resten af Sonos familien, kan du sagtens have f.eks. en Google NEST Hub, og så styre højttaleren med den, når Sonos snart officielt frigiver den til brug i Danmark.

Men den har indbygget AirPlay og kan bruges som en højttaler i dit Apple univers, men den understøtter ikke Google Audio cast, så har du en Android telefon, så kan du ikke bruge den direkte som ekstern cast højttaler. (Om det kommer med den officielle Google Assistant opdatering når den kommer ved vi ikke på nuværende tidspunkt.)

 

 

Konklusion

Hvor går man lige hen og køber en Sonos højttaler til 799,- ? Det gør man åbenbart i IKEA i fremtiden. IKEA SYMFONISK er virkeligt en billig og let vej at få fyldt huset op med Sonos lyd.

IKEA SYMFONISK reolhøjttaler kan bruges både stående, liggende og hængende på væggen, og uanset så giver den en god lyd i forhold til hvad den koster. Tænk, at du kan købe et stereo-sæt for 1.598,- hvor du skal give 1.699,- for én enkelt Sonos PLAY:ONE.

Du kan få rigtigt meget Sonos for pengene med IKEA SYMFONISK, og netop i rum hvor det handler mere om at kunne lytte på det meste, uden at have store og dyrere højttalere kan man have meget glæde af IKEA SYMFONISK reolhøjttaler.

Så ligesom med IKEA SYMFONISK bordlampe, er det eneste der skræmmer undertegnede, det faktum at jeg nu er nødt til at gå i IKEA for at købe min lyd. Men der er ingen tvivl om at reolhøjttaleren kommer til at sælge som varmt brød, og er en oplagt jule- og fødselsdagsgave til børne- og soveværelse.

 

 

Pris og tilgængelighed

IKEA SYMFONISK reolhøjttaler kan købes fra 1. August og kommer i farverne sort og hvid til en pris på 799,- DKK.

Produktet kan købes i IKEA’s butikker og online på IKEA’s webshop.

 

Se også

Vi har også testet det andet Sonos-produkt hos IKEA:

TEST: IKEA SYMFONISK- En bordlampe med Sonos lyd

 

Mål

På højkant, BxHxD: 100 x 310 x 150 mm
Liggende, BxHxD: 310 x 100 x 150 mm

 

 

IKEA SYMFONISK reolhøjttaler

799,-
8

DESIGN

8.0/10

LYD

7.0/10

PRIS

9.0/10

Plus

  • Kan rigtigt godt lide designet og størrelsen
  • Meget Sonos for pengene

Minus

  • Lidt flad i bassen
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.