Forside Produkter Connected Home

TEST: IKEA Fyrtur og Kadrilj elektriske rullegardiner

-
IKEA FYRTUR elektrisk rullegardin til mørklægning

IKEAs nye elektriske rullegardiner er billige og så kan de også styres med stemmen.

Efter mere end et halvt års forsinkelse, der er IKEAs elektriske rullegardiner begyndt at komme i butikkerne. Skriver begyndt, fordi det er få styk der ankommer til butikkerne, så de bliver hurtigt udsolgt.

Der findes to udgaver, Fyrtur og Kadrilj. Fyrtur er med lystæt stof, eksempelvis til brug i soverum, mens Kadrilj er af typen hvor stoffet lukker lys igennem, eksempelvis til brug i opholdsrum.

Annonce:

Vi har testet Fyrtur her, for det var den der først kom ud i butikkerne. Men funktionsmæssigt er rullegardinerne ens, der er kun stoffet til forskel.

 

 

 

Kassen indeholder

Udover selve rullegardinet så medfølger ligger der følgende i kassen:

 • Beslag til ophæng
 • En Trådfri signalforstærker
 • Fjernbetjeningsknap inkl. magnetophæng
 • Batteri
 • Strømforsyning
 • USB-kabel (USB-A til Micro-USB)
 • En række forskellige brugsanvisninger

Strømforsyningen kan både benyttes til signalforstærkeren og til opladning af batteri.

 

Signalforstærkeren kan monteres i strømforsyningen. Strømforbruget er 0,2 watt

 

Design

Kassen og bundlisten er aluminium med batteridæksel og endestykker i aluminiumsfarvet plast.

På Fyrtur er stoffet en mellemgrå farve og det kan rulles ud til 195 cm.

 

 

Ibrugtagning

Hvis det er planen at benytte IKEAs rullegardiner alene, uden integration med et smarthjem, så behøver du ikke læse videre. Når rullegardinet kommer er det allerede parret med den medfølgende knap-fjernbetjening, og så er det bare at følge anvisningerne for montering.

Ønskes derimod at integrere rullegardinerne med IKEAs smarthjem kaldet Trådfri, for derigennem at styre dem via app, timer og events, og eventuel videre integration med Google Home og Assistant, Amazon Alexa eller Apple Homekit med Siri (kommer senere), så gennemgås det her.

I denne test blev rullegardinerne koblet op mod Google Home, så det kunne styres via Assistant med dansk tale.

Ibrugtagning af smart-delen var ikke uden en masse bump på vejen, og den software IKEA leverer i skrivende stund er fyldt med fejl. Når man begynder på integrationen med Trådfri, kan man ende med at spilde timer med opsætningen, som et matadorspil hvor man hele tiden sendes tilbage til start.

For at benytte rullegardinerne med IKEA Trådfri, så skal man først investere i en Trådfri Gateway til kr. 250. Altså, hvis man ikke allerede har sådan en i huset, til at styre IKEAa smartpærer.

Gateway forbindes til en IKEA-konto via app’en IKEA Home Smart. Den del af installationen er nem nok, bortset fra at app’en ind imellem mister kontakt med gateway. Men det er mest når smartphonen vækkes fra stand-by at det sker. De gange jeg oplevede det kunne jeg bare trykke “Prøv igen” og så kom der forbindelse.

For at forbinde rullegardinerne til Trådfri-systemet så skal man igennem en trin-for-trin guide i app’en, og det er her at systemet lever sit helt eget liv. Det der burde tage 5 minutter kan tage timer.

I trin-for-trin guiden ledes man igennem disse trin:

 1. Nulstil knap-fjernbetjening. Dette gøres ved at skrue bagdækslet af (kræver en lille stjerneskruetrækker) og trykke 4 gange på den knap der sidder indeni knap-fjernbetjeningen. Nogle røde lys indeni knappen blinker som bekræftigelse på nulstilling.
 2. Behold knap-fjernbetjeningen åben. Par den nu med Trådfri gateway, ved at holde den tæt til gateway mens den interne knap holdes inde. Lykkedes det kvitterer app med en besked.
 3. Par nu knap-fjernbetjeningen med Trådfri signalforstærker. Dette ved at holde den tæt til signalforstærker mens den interne knap holdes inde. Lykkedes det kvitterer app med en besked. Lykkedes det ikke så prøv at nulstllle signalforstærker ved at stikke en spids genstand gennem det lille hul ved siden af USB-stikket. Brug evt. det værktøj der kan åbne SIM-slots på smartphones.
 4. Par nu knap-fjernbetjeningen med rullegardinet. Dette ved at initiere parring ved samtidigt at trykke kortvarigt på begge rullegardinets knapper, og derefter har man et vindue på 120 sekunder til parringen. Hold knap-fjernbetjeningen tæt til rullegardinet, i den ende med batteridækslet. mens den interne knap holdes inde. Lykkedes det kvitterer app med en besked.

Jeg oplevede fejl i alle disse trin undervejs i ibrugtagningen. Så måtte jeg prøve mellem 5 og 25 gange, inden parringen mellem knap-fjernbetjening og gateway lyjkkedes. Så troede app’en at signalforstærkeren var et rullegardin og så sad den fast dér. Men det sværeste var at få knappen parret med rullegardinet.

 

Løb ofte panden mod en mur i forsøget på at få rullegardinet tilknyttet Trådfri

 

Trådfri-teamet skriver at de godt ved at det kan tage lang tid med denne del af parringen, og app’en skriver at der kan gå op til 30 sekunder inden en parring registreres. Det er noget de kigger på. Men jeg oplevede ganske mange gange at denne del slet ikke kunne gennemføres.

Så var der ikke andet at gøre end at slette de parringer der var gennemført og starte forfra. Tilbage til start.

Til sidst lykkedes det at få det ene af de to rullegardiner til at virke med både IKEA Trådfri og Google Home. I kampens hede med det næste rullegardin, der drillede lige så meget som det første, der kom jeg til at slette parringen med dele af der første rullegardin, med det resultat at Trådfri-appen nu ikke længere kunne tilgå den del hvor der indstilles timere og events.

App’en crashede bare hvergang man forsøgte at tilgå det menupunkt, og det selvom IKEA app blev installeret på en helt anden enhed. Så der lå altså en konfiguration i Gateway nu, som blokerede for at app’en fungerede. Så helt forfra igen med nulstilling af gateway og igang med parringerne igen igen.

Da gardinerne, igen efter mange forsøg, endelig var konfigureret igen og app’en geninstalleret med adgang til Google Home, så var IKEA forsvundet fra selve Google Home. Her kunne jeg dog få forbindelsen tilbage ved i Google Home app at navigere til ‘Tilføj enheder’, ‘Fungerer sammen med Google’ -> ‘Har du konfigurede enheder og derefter tilknytte ‘IKEA Home Smart’ igen.

Jeg har ikke tal på hvor mange timer der gik med at få de 2 rullegardiner til at virke med smarthjem. Men det endte som noget af et projekt, grundet en håbløs software i et produkt der virker langtfra færdigt.

Efter at have afprøvet gardinerne til denne test blev der flyttet rundt på gateway, signalforstærkere og det ene rullegardin. Det rullegardin der ikke blev flyttet er nu forsvundet fra IKEAs app.

App’en skriver at såvel rullegardin, som den knap-fjernbetjening der er parret med gardinet, er afbrudt. Men rullegardinet kan fint betjenes med den knap som app’en siger er afbrudt og gardinet kan fint styres via Google Home. Så det er kun app’en der mener noget er afbrudt. Det må jeg lade ligge. Jeg orker ikke at gå tilbage til start igen nu.

Pyha. Jeg troede det ville være som en leg at installere to rullegardiner. Hvor svært kan det være? – Men jeg blev klogere.

 

 

Stop

Rullegardinet har 195 cm stof, men man kan indstille max. længde.

Brug knapperne på selve rullegardinet til at rulle det ned til ønsket stop. Tryk herefter 2 gange på en af knapperne. Herefter kan gardinet ikke rulles længere ned end stopgrænsen, hverken automatisk eller manuelt.

Nulstilling af stopgrænse gøres ved at trykke 2 gange på en af knapperne, når gardinet er rullet helt op.

 

IKEA KADRILJ elektrisk rullegardin med lysgennemfald

 

Hvordan virker de?

Efter de mange bump på vejen med ibrugtagningen så kom gevinsten. Nu er der rullegardiner der kan tales til via Google Home, og Assistant forstår forskellige variationer som:

 • “Ok, Google, åbn gardin”
 • “Ok, Google, rul rullegardin ned”
 • “Ok, Google, luk rullegardin”
 • “Ok, Google, rul gardin op”

For at Google Home fungerer skal der være noget i rummet at tale til. Det kan være en smarthøjttaler som Google Home Mini, en skærm som Nest Home Hub, eller en af de mange smarthøjttalere med indbygget Google Voice Assistant.

Er man ikke til taleassistenter så kan gardinet styres via knap-fjernbetjeningen eller via IKEA app.

Der skulle også være mulighed for at sætte timere og events. Eksempelvis lave en ‘god morgen’ event hvor gardinerne ruller fra på et bestemt tidspunkt. Men det lykkedes ikke at få det til at virke. Man kan godt oprette disse events og tilknytte et rullegardin, men det lykkedes ikke at få noget til at ske på det angivne tidspunkt. Hvis du ved mere, så giv lyd. Jeg opdaterer denne anmeldelse når det kommer til at virke.

Gardinerne ruller op og ned i et adstadigt tempo og støjen fra motoren er lav og ikke generende.

 

Video-demo

 

Batteri

Selve rullegardinet kører på et aftageligt genopladeligt batteri. Det har ikke været muligt at teste hvor længe det holder strøm på en opladning.

Uden smart hjem tilknytning skulle det kunne holde til adskillige måneders brug, men om Trådfri-forbindelsen ændrer på det vides ikke. Det må komme an på en prøve.

Uanset hvad må batteritid også afhænge af hvor ofte gardinet køres op og ned, samt hvor stop-grænsen er. Så det vil nok være individuelt.

Batteriet oplades med micro-USB og det kan oplades via den medfølgende strømforsyning. Samme som leverer strøm til den medfølgende Trådfri signalforstærker.

 

IKEA rullegardiner, genopladeligt batteri isættes

 

Konklusion

IKEA Fyrtur er et lovende produkt, og out-of-the-box fungerer det fint.

Tilknytning til et smarthjem via IKEA Trådfri er ikke uden problemer. Her er der plads til forbedringer – plads til mange forbedringer.

Men når det så endelig virker, så er det lækkert at kunne styre gardinerne med app, eller stemme hvis det kobles sammen med en taleassistent fra Google Home / Assistant, Amazon Alexa eller Apple Siri (Homekit-integration følger senere).

Prisen kan man kun rose. Det billigste elektriske gardin koster kr. 699 og det dyreste kr. 1.199,-. Dertil skal man lægge kr. 250,. for en Trådfri gateway, hvis man ønsker app eller stemmestyring. Der skal kun bruges én gateway til hjemmet.

Så plus til IKEA for at kaste sig ud i denne marked og minus for ikke helt at være i mål endnu.

 

Pris og tilgængelighed

FYRTUR er et mørklægningsgardin (lystæt) mens KADRILJ er af typen der lukker lys igennem.

 • IKEA KADRILJ 60×195 cm, kr. 699,-
 • IKEA KADRILJ 80×195 cm, kr. 799,-
 • IKEA KADRILJ 100×195 cm, kr. 899,-
 • IKEA KADRILJ 120×195 cm, kr. 999,-
 • IKEA KADRILJ 140×195 cm, kr. 1.099,-
 • IKEA FYRTUR 60×195 cm, kr. 799,-
 • IKEA FYRTUR 80×195 cm, kr. 899,-
 • IKEA FYRTUR 100×195 cm, kr. 999,-
 • IKEA FYRTUR 120×195 cm, kr. 1.099,-
 • IKEA FYRTUR 140×195 cm, kr. 1.199,-

Salget er så småt gået i gang i IKEA-varehusene. Dog med begrænsede mængder her til at begynde med, så tjek lagerstatus forinden.

 

IKEA FYRTUR

6

DESIGN

7.0/10

SMART INSTALLATION

1.0/10

PRIS

10.0/10

Plus

 • Pris
 • Smart-integration

Minus

 • Kan ikke afkortes
 • For få bredder
 • Udfordrende smart-installation
 • Ingen Apple Homekit (endnu)
Annonce:
Forrige artikelTEST: Samsung Galaxy Note 10+ – Et super-flagskib er født
Næste artikelNy trailer til ’Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker’
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.