Forside * Featured

TEST: Sonos Move – Nu er Sonos helt trådløs

-
Sonos Move (foto: recordere.dk)

Vi har testet den helt trådløse Sonos Move, der kan tages med overalt, og skifte fra Sonos WiFi højttaler til Sonos Bluetooth højttaler, og har en batteritid på op til 10 timer.

I flere år har folk skreget på to produkter fra Sonos. Kravene har været: Giv os en ny kraftig soundbar med HDMI (gerne med HD lyd), og giv os en højttaler vi kan tage med os.

Nu har Sonos så opfyldt det ene ønske med en helt trådløs Sonos højttaler, der kan tages med på ferie, stranden eller bare med ud i haven hvis man sidder ved grillen.

Annonce:

Højttaleren hedder Sonos Move, og minder om en lidt større Sonos One i en mere moderne form.

Vi har testet det nye familiemedlem, og her kan du læse hvad vi synes. Nederst i artiklen er der også en video, hvor vi gennemgår produktet.

 

Indholdet af Sonos Move kassen (foto: recordere.dk)

 

Udpakning og design

Sonos Move kommer i en kasse, der udover selve højttaleren indeholder en lille strømbase (dock), og en lille håndfuld manualer.

Designet er klassisk Sonos, hvor simpelthed er nøgleordet. Der er ingen skarpe vinkler, og højttaleren er dækket af fine huller på forside og siderne.

På bagsiden finder man et greb der går ind i højttaleren så man kan bære rundt på Move uden at skulle holde den på en akavet måde.

Bag gitteret på forsiden er der en diskret diode som viser batteristatus. Den vises kun kort, når du sætter højttaleren i docken.

Jeg synes at Move er en smuk højttaler, og så gerne at Sonos overførte det design til Sonos One serien.

 

Toppen af Sonos Move (foto: recordere.dk)

 

På toppen finder man touch-knapper til lydstyrke, skifte numre samt en play / pause knap.

Oven i det er der også en touch-knap til at tænde og slukke de indbyggede mikrofoner, som udover bruges til at tune lyden på højttaleren, også kan bruges til samtale-assistenter fra Google (Google Assistant) og Amazon (Alexa).

‘På toppen er der også den klassiske Sonos lysdiode, der viser om den er tændt, afventer opdatering. På Move kan denne diode også lyse blåt, og det gør den hvis den er i Bluetooth mode.

 

USB-C stik og strømbase port på Sonos Move (foto: recordere.dk)

 

På bagsiden finder man fysiske knapper til at tænde/slukke højttaleren, skifte mellem WiFi (Home) mode og Bluetooth mode, ligesom man finder den traditionelle pair knap som alle nyere Sonos højttalere har, og så findes der to kobber kontaktpunkter i bunden, som bruges i forbindelse med strømbasen til at oplade højttaleren.

Der er også et USB-C stik, som kan bruge til at oplade højttaleren hvis man er på farten. Der følger dog ikke et USB-C kabel og oplader med, så det skal du selv huske at købe inden du tager afsted. Der er heller ikke noget ethernet-stik på Sonos Move, så den kan kun bruges trådløst.

Det fungerer rigtigt godt. Det er hurtigt og let at gå fra stationær til mobil højttaler. Strømbasen rammer præcist hver gang du docker, og der er ingen afbrydelser af musikken,  hvis du vælger at tage højttaleren med ud, mens du spiller dit yndlingsalbum.

 

Bagsiden af Sonos Move (foto: recordere.dk)

 

Sonos Move er i øvrigt IP56-certificeret, hvilket betyder at den er afvisende overfor støv og skidt og klarer vandsprøjt, og på en demo vi så på IFA der blev den nærmest vandet så en regnbyge skulle den også kunne klare, om man så selv vil lade en højttaler til 3.000 stå ude i regnen skal jeg ikke være dommer over.

Lakeringen af Sonos Move er en del af det vand og snavs-afvisende i højttaleren, og derfor kan Sonos ikke levere en hvid version, og derfor kommer højttaleren også kun i én farve (sort), for lakeringen er en del af det vand- og smuds-afvisende i produktet. En lakering i f.eks. hvid ville Sonos ikke kunne stå inde for. De ville ikke kunne love at en anden farve holder til samme behandling, uden med tiden at tage farve efter det.

Oven i det er Sonos Move en robust højttaler, der skulle kunne tåle fald og tab når man er på farten, uden at gå i stykker.

Sonos Move er ikke en let højttaler, den vejer hele 3 kg., og måler 24 x 16 x 12,6 cm (H x B x D).

 

Installation af Sonos Move via app (screenshots recordere.dk)

 

Installation

Alle der kender Sonos ved at det at installere en Sonos højttaler er noget af det nemmeste i verden, og det at tilføje en ny højttaler til sit Sonos Setup er endnu lettere. Alligevel er der nogle små forskelle i forhold til hvad jeg har været vandt til med alle andre højttalere jeg har tilsluttet.

Sonos Move kræver software version 10.4, som netop er udgivet, så en software opdatering af hele systemet var nødvendig. Det er fint nok. Det går helt automatisk, og så var vi klar til at installere Move.

Under installationen skulle man vælge sit trådløse netværk, ligesom man skulle angive sit netværks kodeord. Det er jeg ikke vant til, da jeg har en Sonos Boost, så jeg går ud fra at Sonos Move ikke bruger Sonos mesh protokol, men fungerer sammen med de andre enheder i netværket, men for at sikre at den fungere alle steder der er trådløst net, bruger det almindelige netværk i stedet for Sonos traditionelle mesh. For jeg har ikke skulle skrive mit netværksnavn til andre enheder jeg igennem tiden har tilsluttet.

Mens man installerer sin Sonos Move kommer man til punktet Trueplay tune, og jeg skulle lige til at gøre mig klar til at danse den velkendte Sonos Trueplay dans, som man har skulle, men der overrasker Sonos Move med automatisk Trueplay, som den klarer med de indbyggede mikrofoner, og faktisk udfører automatisk når der er brug for det.

Så flytter du rundt på din Sonos Move, og det er vel hele idéen med en flytbar højttaler, så gennemfører Sonos en automatisk Trueplay optimering, så din Move højttaler altid lyder det bedste den kan, og hvordan den lyder kommer vi nærmere på i næste afsnit.

Men installationen er godkendt, og jeg glæder mig til, at Sonos implementerer Auto Trueplay i alle deres produkter, så man ikke længere skal rende rundt med sin iOS telefon eller tablet, ligesom Trueplay så også kan bruges af folk der kun ejer Android enheder.

 

Sonos Move (foto: recordere.dk)

 

Hvordan lyder den

Sonos Move drives af to digitale klasse-D forstærkere, der trækker en nedadrettet tweeter, der giver den brede sprøde højefrekvens-gengivelse, ligesom der er en mid-woofer som klarer mellemtone og bas.

Og lyder godt, det gør Sonos Move. Uanset om du spiller højt eller lavt, så får du en fyldig lyd med et bredt og lækkert sweetspot. Jeg sad ca. 2 meter fra højttaleren, der stod på en lille bord-skammel, og pegede ud i lokalet, og lyden var fyldig og bassen imponerende.

Jeg hørte bl.a. danske Mags EP (Conversations I’ve Had With Myself), Kwamie Liv’s (Lovers that come and go), og så testede jeg naturligvis med mine sædvanlige favoritter.

Andreas Vollenweider’s Belladonna fra Caverna Magica albummet blev gennemlyttet flere gange, og jeg er imponeret over hvor fint harpe og bassen stod imod hinanden, selv ved lav afspilning.

Sade’s Soldier of Love gav stadig plads til Sade’s fløjlsbløde stemme, selvom hun udfordres af både trommer og en dominerende slap-bas.

Mag’s It’s Still Just Me, hvor hun ledsages af en synth bas og fløjte, lyder også rigtigt fint.

Så på alle måder er jeg dybt imponeret over den lyd som Sonos Move yder uanset hvad slags musik jeg kastede efter den. Både akustisk og rock lyder også rigtigt godt uanset lydstyrke.

Sonos Move kan iøvrigt køre stereo-par med en anden Move højttaler. Desværre havde vi kun én at teste, så det er ikke noget vi har testet.

 

Sådan kan du bruge din flagstang til Sonos Move (foto: recordere.dk)

 

Hvordan lyder den så udenfor ?

Som tidligere skrevet, så har Sonos Move automatisk Trueplay tuning af lyden, og så snart vi tog højttaleren med udenfor gik der kun et øjeblik, så ændrede lydbilledet sig.

Bassen ikke lige så dominerende udenfor, men højttaleren lød stadig rigtigt godt, og de samme numre var stadig fine at lytte til, men det lød naturligvis ikke lige så godt som det gør i et rum, hvor højttaleren har nogle vægge at støtte sig op ad.

Men uanset hvor jeg placerede den i haven så lød den fint, og lige så godt som mange af de trådløse højttalere jeg har testet igennem tiden.

Den automatiske Trueplay lydkorrektion virker via en indbygget bevægelsesføler. Den registrerer selv hvis den bliver flyttet, og når den placeres et nyt sted vil den i de første 30 sekunder udføre en ny Trueplay lydkorrektion, og dermed tilpasse sig til de nye omgivelser.

Den nye automatiske Trueplay bygger på en algoritme som Sonos selv har udviklet, ud fra studier i medarbejdernes hjem og udeliv. Der benyttes ingen tjeneste i skyen eller lign. Det hele ligger lokalt i højttaleren, hvor den ud fra målinger via egne mikrofoner, er i stand til at udføre en korrektion af lydbilledet i forhold til hvor den er placeret. Det gør at automatisk Trueplay også virker når højttaleren kører Bluetooth.

 

Sonos Move (foto: recordere.dk)

 

WiFi, Bluetooth og AirPlay 2

Sonos Move understøtter udover WiFi og Airplay 2 også Bluetooth. På det trådløse netværk virker Sonos Move præcis ligesom enhver anden Sonos højttaler. Den kan spille alene, i stereo-par og deltage i en gruppe af højttalere, der spiller det samme musik. 

Alt det virker lige så godt som altid når man har Sonos. Det nye ved Sonos Move, er at den har Bluetooth, så når du er væk fra dit hjemme-netværk, så kan den fungere som en helt almindelige Bluetooth højttaler.

For at komme i Bluetooth mode, så skal du aktivere det på bagsiden af højttaleren. Der sidder en lille smal knap, hvor du vælger mellem WiFi og Bluetooth mode. Og så skifter dioden på toppen af højttaleren til blå for at vise at den nu kan bruges som Bluetooth højttaler, og så er det bare at forbinde din enhed med højttaleren og spille musik på den måde.

Det virker fint, og den havde en fin rækkevidde, så du godt kan spille på højttaleren selvom du sidder mange meter væk.

Når du er tilbage på dit eget netværk igen, skal du blot trykke på den lille forbindelses-knap igen, og så er den igen en del af dit Sonos miljø via det trådløse netværk. Hvis du glemmer at skifte om, vil din Sonos app vise din Move højttaler som offline.

 

Sonos Move (foto: recordere.dk)

 

Nu med dansk Google Assistant

Sonos slipper nu Google Assistant ud på dansk, og det betyder at der også kan tales dansk til Sonos Move.

Det er dog ikke noget vi har kunnet nå at teste som en del af denne anmeldelse, men vi vender tilbage til oplevelsen af dette når det er afprøvet.

Amazon Alexa kan også installeres, men kræver du taler engelsk til din Sonos højttaler, og Alexa er stadig ikke super glad for f.eks. sammenblandingen af engelske og danske ord som Christian Brøns eller Rasmus Nøhr.

 

Batteri-diode på Sonos Move (foto: recordere.dk)

 

Batteritid og udskiftning af batterier

Sonos fortæller på deres hjemmeside at Sonos Move har op til 10 timers batteritid, og det passer meget godt, hvis man spiller dæmpet musik. Vi fik alt mellem 7-9.5 timers musik ved det jeg vil kalde normal festlig lydstyrke.

Sonos viser i øvrigt batteriprocent på Sonos Move i Sonos App’en, så du hele tiden ved hvor mange procent batteri der er tilbage i højttaleren, før den skal oplades igen. 

Og når Sonos Move så har fået nogle år på bagen, så skal du så skifte batteri, og der er der p.t. ikke en model klar for hvordan det skal gøres, men Sonos lover at det bliver muligt at få udskiftet batteriet når det bliver træt.

Pris og om Sonos Move skal på værksted for den service er endnu ikke kendt.

 

 

Video

På videoen nævnes at Google Assistant endnu ikke findes på dansk. Men Sonos har netop frigivet den danske stemmeassistent, samtidig med at vi udsendte denne anmeldelse.

 

Konklusion

Sonos Move er en super lækker Sonos højttaler. Det er godt at du endeligt kan få en Sonos højttaler du kan tage med på farten, for indtil nu har du været tvunget til at købe en højttaler fra en anden fabrikant for at have den mulighed.

Men Sonos Move er også en dyr højttaler. 2.999,- kroner skal du af med, eller det samme som du skal give for et stereo-par af PLAY ONE SL. Men har du budgettet og er du Sonos fan, og bare må have alt fra Sonos, så får du en god og transportabel højttaler.

Men dansk Google Assistant ombord kan musikken i Sonos nu styres med stemmen.

Den automatiske Trueplay er helt fantastisk. Det er rart at du ikke skal rende rundt og kalibrere din højttaler i tide og utide, men blot lade højttaleren optimere sig selv.

Lyden og ydelsen er god, og designet er i top. Så vil du ofre knap 3.000 kr. På at få at hårdfør og trådløs Sonos højttaler, så er Move lige for dig.

 

 

 

Pris og levering

Sonos Move kommer i sort, og koster 2.999,- kr. Den kan købes i Danmark fra 24. September, og kan forudbestilles allerede nu.

 

Specifikationer

Mål: H x B x D – 240 x 160 x 126 mm

IP-rating: En rating på IP56 for beskyttelse mod støvpartikler og våde stænk.

Strømforsyning for strømbasen: Input: 100-240V, 50-60 Hz, 1,2A; Output: 18VDC, 2,5A

USB-C strømforsyning: USB-C-adaptere skal understøtte en eller flere af følgende udgangsspændinger: 12V/3A, 15V/3A, 20V/2,25A.

WiFi: Understøtter 802.11 b/g/n, 2,4 GHz og 5GHz.

Apple AirPlay 2: Fungerer med AirPlay 2 på Apple-enheder iOS 11.4 og højere.

Bluetooth: Med Bluetooth kan du streame musik og andet, når du er på farten, via din telefon eller andre enheder.

Batteri: 10 timer pr. opladning (Afspilning fra -10°C til 55°C. Opladning fra 0°C til 45°C.)

 

Sonos Move

2.999,-
8.1

DESIGN

8.0/10

LYD (Udfra størrelse)

9.0/10

Batteri

8.0/10

Pris

7.5/10

Plus

  • Rigtig god Sonos lyd
  • Flot design
  • Godt med USB-C også
  • Strømbase godt design
  • Dansk Google Assistant

Minus

  • Høj pris
  • Savner pris på batteriskift
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.