Forside * Nyheder

Så er det officielt: Jony Ive har forladt Apple

-
Sådan så Jony Ive’s profil ud på Apples hjemmeside i et par dage. Men torsdag forsvandt han helt fra siden – og dermed også fra Apple som firma.

En æra er slut. Apples chefdesigner hedder ikke længere Jony Ive.

Manden med det fulde navn Sir Jonathan Paul Ive er ikke længere at finde på Apples hjemmeside i den afdeling, der viser, hvem firmaets topledelse er. P.t. er der ikke nogen, der bærer chefdesigner-titlen på websiten.

Vi ved dog imidlertid godt, hvem der skal overtage efter Jony Ive. Lige nu ligger designansvaret hos Chief Operating Officer Jeff Williams, men på sigt bliver det de to designere Evans Hankey og Alan Dye, der skal tegne Apples designprofil.

Annonce:

Jony Ive slipper dog ikke Apple helt. Han har startet en ny designvirksomhed med vennen Marc Newson, som i 2014 blev hyret af Apple til at samarbejde med Ive om nye designprojekter. Det var blandt andet de to, der sammen designede Apple Watch.

Den nye designvirksomhed, LoveFrom, får base i San Francisco, og det betyder at Ive og Newson ikke længere behøver at pendle halvanden time i myldretiden ned til Cupertino, hvor Apples hovedkvarter ligger. De kan nøjes med at gøre det, når de har møder med Apple, der allerede har stemplet ind som LoveFroms første kunde.

 

Det legendariske parløb med Steve Jobs

Det var nu ikke fordi, Ive sled motorvejen mellem San Francisco og Cupertino tynd i forvejen. Da Jony Ive i juni officielt meldte ud at han ville forlade Apple senere på året, lød rygtet, at manden allerede var checket ud af Apple og stort set aldrig blev set i det hovedkvarter, han selv var med til designe.

På det tidspunkt lød der også rygter om at årsagen til Ives afgang var at Tim Cook simpelthen ikke er interesseret i design – noget Cook siden har beskrevet som ”absurd”. Og der ligger da formentlig også en langt mindre dramatisk grund bag Jony Ives beslutning.

Det er snart 28 år siden, Jony Ive blev ansat i Apple. Efter ansættelsen i 1992 gik der kun fire år, før han blev sat i spidsen for designholdet, kort før Steve Jobs vendte tilbage som topchef for Apple i 1997. De to indledte herefter et designmæssigt parløb, hvis mage ikke har været set i tech-historien.

Det begyndte med den farverige første generation af iMac i 1998, men det var med iPod i 2001, at Ive og Jobs’ minimalistiske designfilosofi slog igennem og definerede, hvordan de næste to årtiers forbrugerelektronik skulle se ud. Man kan altid diskutere kvaliteten af hardware og software, men iPhone, iPad, iMac og MacBook satte alle nye standarder for design i deres kategorier.

Nu, hvor Jony Ive ikke længere figurerer i Apples topledelse er han samtidig fri til at design for andre – også udenfor forbrugerelektronikkens verden. Så det skal blive spændende at se, hvor hans talenter dukker op i 2020.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.