Forside Nyheder

Ny Cisco-chip gør Internet både hurtigere og billigere

-

Netværksgiganten Cisco har stoppet adskillige stykker netværkshardware ind på en enkelt processor.

Hvis du er fast læser af Recordere, er du formentlig helt og holdent klar over, at Internettet hverken er ”trådløst” eller en ”sky”. Der sidder et kabel i bagenden af din WiFi-router, ligesom der gør i bunden af den mobile datamast, og ”skyen” består af store, tunge datacentre bundet sammen af fiberoptiske kabler i jorden og under havets overflade.

Annonce:

Især de sidstnævnte datacentre er noget af det, der gør Internettet dyrt at drive, og er en af grundene til at det som regel kun er store telegiganter, der har råd til at køre de Tier 1-netværk, der udgør Internettets rygrad.

Selv ikke nationalstater kan dedikere de midler, der skal til, hvilket Kina har måttet sande. Først i de senere år, efter at Kinas regering har privatiseret en del af telesektoren, er Kina blevet medejere af de store fiber-telekabler, der går i land på landets kyster.

Men hvad nu, hvis det ikke var så dyrt? Hvis omkostningerne ved at drive store datanetværk kunne komme ned i et niveau, hvor udviklingslande og mindre, private aktører også kunne være med? Det er et af målene med Silicon One-chipserien, som Cisco netop lancerede i San Francisco onsdag aften dansk tid ved et pressemøde, hvor Recordere var med.

Hurtigere 5G-opskalering

Q100 er den første chip i serien, der samler en række netværksfunktioner, der nomalt har været spredt ud i større switches, routere og gateways. Den kan håndtere op til lige over 10 terabit i sekundet, men modsat konkurrenten Broadcoms tilsvarende 12 Tbit/s-chip, så er Silicon One-chippene designet til at klare op til 25 terabit i sekundet.

Det svarer til at 25.000 brugere downloader med 1 Gbit/s på én gang. Det ville normalt kræve mindst et helt rackskab med hardware, hvis ikke mere. Men nu har Cisco altså fået det ned i en enkelt chip. Det har naturligvis en række konsekvenser.

For det første kan der stoppes eksponentielt mere netværkskapacitet ind i et datacenter. Og fordi du får mere kapacitet ud af den samme plads, er prisen pr. bit langt billigere, fordi transmissionen af hver enkelt bit kræver både mindre plads og mindre strøm – især, når det gælder køling.

Ifølge Cisco får dette for de lande, der endnu ikke har adgang til hastigheder, vi i dag ville kalde høje. Ud over den del af Afrika, der ligger syd for Sahara, handler det også om store områder af Asien, men også mere øde områder af vestlige lande som Canada og Australien.

I Danmark kan Ciscos chipgennembrud betyde noget for, hvor hurtigt 5G kommer til at udbrede sig. For som Cisco-topchefen Chuck Robbins sagde ved pressemødet, så kommer 5G-revolutionen i faser og ikke fra den ene dag til den anden. Hans pointe er dog, at Ciscos nye chip kan gør tiden mellem disse faser kortere, fordi den bagvedliggende infrastruktur kan håndtere mere nettrafik både hurtigere og billigere.

Annonce:
Forrige artikelUltimate Ears tilføjer Spotify integration på BOOM 3 og MEGABOOM 3
Næste artikelNetflix vil gøre “Se nu” endnu hurtigere
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.