Forside * Nyheder

USA overvejer at købe sig til kontrol over Nokia og Ericsson

-

Trump-administrationen diskuterer lige nu radikale tiltag i kampen for at dæmme op for Huaweis fremmarch.

Meldingen kommer fra USAs justitsminister, Bill Barr, som i en tale har foreslået at lade amerikanske kræfter overtage kontrollen med de to største telegiganter i Norden. Det skriver det franske nyhedsbureau, AFP.

Annonce:

”Lige nu er der kun to firmaer, der kan konkurrere med Huawei, og det er Nokia og Ericsson”, sagde Barr i en tale, hvis primære fokus var den økonomiske trussel fra Kina. Anledningen var en konference om Kina som generel national sikkerhedstrussel mod vesten ved Center for Strategic and International Studies i Washington, D.C.

Bill Barr mener, at Kinas dominans over 5G-infrastrukturmarkedet via Huaweis store markedsandel som noget, der kan bringe Vesten i alvorlig fare: ”Hvis det industrielle Internet bliver afhængigt af kinesisk teknologi, vil Kina kunne afskære hele lande fra udstyr og teknologier, som er nødvendige for deres forbrugere og industrier”.

”Langtidsholdhed”

Om svenske Ericsson og finske Nokia sagde Barr,”problemet for de to leverandører er, at de hverken har Huaweis størrelse eller støtte fra et magtfuldt land med så stort et indre marked som Kina har”. Justitsministeren kunne dog fremlægge en konkret løsning på netop denne udfordring.

USAs justitsminister, Bill Barr (Foto: U.S. Department of Justice)

”Hvis vi lagde vores store marked og finansielle muskler bag et af disse firmaer, eller dem begge, ville det skabe en langt mere gennemslagskraftig konkurrent, hvis langtidsholdbarhed ikke længere ville være i tvivl”, lød det fra Bill Barr.

Selv om Barr er en af Præsident Trumps største, personlige støtter, er der dog ikke meget, han kan gøre fra justitsministeriet. Men han kan være med til at presse på og bane vejen for de kræfter, der kan få en sådan overtagelse på skinner.

Forslag på bordet

Justitsministeren indikerede da også, at emnet allerede blev diskuteret internt i toppen af Trump-administrationen og af flere parter i den amerikanske teleindustri. Der er flere angiveligt forslag på bordet, der involverer ”amerikansk ejerskab af en kontrollerende aktiemajoritet, enten direkte eller gennem konsortium bestående af amerikanske selskaber og andre allierede parter” ifølge Barr.

Med andre ord udelukker den amerikanske justitsminister altså ikke, at USAs regering ”direkte” kan købe sig til kontrol med Nokia og Ericsson. For Barr er det et spørgsmål om national sikkerhed, hvilket er grunden til at han bringer USAs internationale sikkerhedspartnere på banen: ”Det er helt sikkert en tilgang vi og vores nærmeste allierede bør overveje kraftigt”.

For god ordens skyld skal det nævnes, at der i Nokias tilfælde er tale om det ”gamle” Nokia, der producerer udstyr til bl.a. 5G-teleinfrastruktur. Den virksomhed har ikke ret meget at gøre med et andet finsk firma, HMD Global, der producerer smartphones under Nokia-brandet.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.