Forside Nyheder

Det kan koste Apple 3,4 mia. kroner at have gjort iPhone langsommere

-

’Batterygate’ kan koste Apple dyrt, hvis et nyt forlig får rettens godkendelse.

Apple ser ud til at skulle lægge en hel del penge ved kasse 1 for at have gjort iPhone 6 og 7-modeller langsommere. I den langvarige retssag på vegne af en hel del iPhone-brugere, der har oplevet deres telefoner blive sløve, er der nu indgået et foreløbigt forlig.

Ifølge Bloomberg skal Apple betale en halv milliard dollar, eller cirka 3,4 mia. kroner, i erstatning for tabte CPU-cyklusser per sekund. For de amerikanske iPhone-brugere, der har været involveret i retssagen, kan der endda blive tale om kontant udbetaling.

Annonce:

Disse skal dog ikke forvente at blive rige på retssagen, foreløbig lyder erstatningsbeløbet til de mange brugere på 25 dollar hver, altså omkring 167 kroner. Det gælder alle, der har købt en iPhone, der er dækket af retssagen.

Der er enkelte, navngivne sagsøgere i sagen, der får flere penge. Men heller ikke her er der tale om kæmpe-erstatninger. Det største beløb, der kan blive udbetalt, er 3.500 dollar, eller cirka 23.450 kroner. Det er selvfølgelig en god slat penge for at blot at have levet med en langsom iPhone, men omvendt har denne person også skullet bruge tid og kræfter på retssagen over flere år.

Advokaterne tager det meste

Selv med alle de mennesker, der eventuelt kommer til Apple for at få deres 25 dollar, kan der være langt op til en halv milliard af slagsen. Så hvad går resten af pengene til? Tja, som man måske kan forvente, tager advokaterne i sagen sig godt betalt. Hele 90 millioner dollar, eller cirka 600 millioner kroner går til advokater. Det er næsten en femtedel af alle pengene, 18 procent.

Sagen er endnu ikke helt afgjort, selv om Apple har sagt ja til at betale det store beløb. Forliget skal først godkendes ved en domstol i Californien, hvor forligsdokumenterne blev indleveret sidste fredag. Hvis forliget går igennem, vil det afslutte en række søgsmål, der altså er blevet samlet under ét forlig.

Balladen om ’Batterygate’ begyndte i 2017, da det kom frem, at Apple forsætligt havde skruet ned for processorhastigheden på iPhone 6- og 7-modeller via iOS. Det skete, fordi Apple havde beregnet, at disses batterilevetid efter et par år på markedet, var ved at være begrænset.

I stedet for at give folk mulighed for at skifte batterierne, valgte Apple altså at gøre disse iPhones mindre batterikrævende ved at skrue ned for processorkraften. Ud over en masse ballade i medierne, gik en række mennesker rettens vej, og det er disse sager, der nu ser ud til at få en ende. Apple iværksatte siden et batteri-udskiftningsprogram og sagde undskyld.

Annonce:
Forrige artikelTelmore klar med eSIM
Næste artikelGoogle I/O aflyst
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.