Forside * Tests

TEST: Blue Yeti X mikrofon til streaming og Podcast

-
Blue Yeti X

Der skal være en første gang for alting, og denne gang har jeg kastet mig ud i at teste en super lækker mikrofon til podcast, vlogging og streaming fra Blue. Den hedder Yeti X og imponerer.

Jeg har altid drømt om at lave en vlog – hvor jeg skulle sidde og kloge mig på nye gadgets og sjove ting, men hver gang jeg har sat mig foran et kamera, har jeg altid været utilfreds med lyden og motivet.

Motivet kan jeg ikke gøre noget ved, men lyden kan man løse med en god mikrofon, og der har jeg nu fået lov til at teste en ret lækker bord-mikrofon fra Blue, der er ejet af Logitech. Mikrofonen hedder Yeti X, og den er storebror til den populære Yeti, der har været på markedet noget tid.

Annonce:

Den nye Yeti X har fået flere nye funktioner, og kommer også med fire “condencer mics” mod Yeti’s tre. Oven i det har Yeti X fået LED feedback, så du lettere kan se og justere dine indstillinger direkte på mikrofonen.

 

Udpakning og opsætning

Blue Yeti X kommer med en bordstander der vejer godt til, og så følger der også et USB kabel med som du kan tilslutte din Windows PC eller Mac. På forsiden finder du en multifunktions-lydstyrke knap, hvor du kan sætte input styrken på mikrofonen, og så kan du sætte lydstyrken på dine hovedtelefoner, hvis du tilslutter dem direkte i bunden af mikrofonen. Oven i det kan du også vælge hvor meget PC lyd du vil have med, hvis du bruger din mikrofon som lydudgang (via det indbyggede mini-jack). Trykker du en enkelt gang på knappen, muter du mikrofonen. I bunden finder du også et 3/4 gevind, så du kan montere mikrofonen på en boom-arm, hvis du hellere vil have den op i luften end stående på bordet.

På bagsiden af mikrofonen finder du en vælger til, hvordan du vil sætte din mikrofon op. Du kan vælge imellem fire forskellige lydkurve profiler, der bestemmer hvordan – og hvorfra mikrofonen skal opfange lyd.

 

 • Cardioid, standard opfanger primært lyd direkte fra foran mikrofonen
 • Omni, opfanger lyd 360 grader rundt om mikrofonen
 • Bi-Directional, optager fra foran og bagfra, så du kan have mikrofonen på et bord, og tale med en person der sidder overfor dig.
 • Stereo, som gør at mikrofonen er retningsbestemt, og optager et stereo-lydbillede med lyd fra højre og venstre.

Installationen er super nem. Du smider et USB kabel ind i mikrofonen, og forbinder det så med din Windows eller Mac computer, og så er du klar.

 

Smart lyd software

Sammen med Blue Yeti X får du adgang til Logitech G Hub software og Blue’s egen Sherpa software som du kan bruge til at styre en masse indstillinger mens du optager. Du kan også firmware opdatere mikrofonen, hvis det er nødvendigt.

Blue Sherpa desktop app’en understøtter flere Blue USB mikrofoner samtidigt, så du kan opbygge et helt Podcast studie og kontrollere lydstyrke på hver enkelt. Du kan nærmest lave din egen “Mads og monopolet” hvis du har lyst til det.

 

Logitech G Hub software

Med Logitech G Hub kan du ændre farverne på de dioder der er omkring knapperne på Blue Yeti X, hvis du ikke mener at standardfarverne er gode nok. Personligt var det ikke noget jeg ændrede, da jeg synes de farver der er var gode nok, men har du mere end én Blue Yeti X mikrofon, er det jo smart at du kan bruge LED farverne til at identificere hvilken mikrofon du ønsker at ændre lydstyrke på, når du sidder med Sherpa softwaren.

Blue VO!CE indstillinger gør at du kan sætte et “Broadcaster” preset, og det ændrer især stemme-kvaliteten, men du kan også bruge andre indstillinger som f.eks. “Klassisk radio” og der er rigeligt at vælge imellem. Personligt blev jeg dog på “Broadcaster”, der passede min stemme bedst.

 

God lyd og utrolig lydfølsomhed

Blue Yeti X kan optage op til 24 bit/48K, og det er mere end rigeligt til både vlog og podcast kvalitet. Selvom jeg kun taler om tale kan man naturligvis også bruge Blue Yeti X til at optage akustisk musik. Du kan selv vælge om sample rate skal være 44,1 eller 48K i indstillingerne.

Du kan selv vælge hvad optage-software du vil bruge med Yeti X, og den virker out-of-the-box med bl.a. GarageBand, SoundCloud, Audacity, iMovie, Ableton Live, og har du virkeligt behov for studielyd når du Skyper, så virker Yeti X også med det.

Du skal være opmærksom på at der ikke må være alt for meget baggrundsstøj når du bruger mikrofonen, da den let opfanger både tastatur tast og unger, der råber i den anden ende af huset, og selvom jeg gerne vil prøve at lave podcasts, er jeg ikke helt klar til at fylde væggene med æggebakker (Ved nærmere eftertanke, tror jeg heller ikke min kone er).

Mini-jack stikket i bunden bruges til at tilslutte hovedtelefoner, så du kan høre dig selv, men også andre da den både giver dig mikrofonlyd, men også den lyd der normalt ville komme ud af din computer. Og den lydstyrke kan du faktisk justere direkte på mikrofonen, hvor du kan vælge fordelingen af mikrofon- og computerlyd. Det er super praktisk hvis man synes at ens egen stemme er for høj i forhold til resten af den lyd der er fra andre mikrofoner eller videoer / spil som også kører på computeren.

Man får lyst til at blive podcaster eller vlog’er

Jeg har aldrig rigtigt været hverken podcaster eller Vlog’er, men tænkte at når man skulle teste en Mikrofon, så måtte man hellere kaste sig ud i det, og derfor har jeg lavet en lille video, hvor i kan høre hvordan mikrofonen lyder og yder. Og den yder væsentligt bedre end det kamera jeg brugte.

 

Efter denne test har jeg faktisk købt et 4K streamer kamera, og taler p.t. med Lars om, at vi skal prøve og lave nogle flere “Unpacked” videoer, hvis der er interesse for det. Det kan du skrive i kommentarsporet, hvis det har.

 

Konklusion

Jeg er meget imponeret over hvor meget mikrofon man får for ca. 1.500,- kroner. På mine kameraer bruger jeg RØDE mikrofoner, og mener godt man kan sammenligne Blue Yeti X med f.eks. RØDE Podcaster, og der får du altså bedre lyd og flere intuitive funktioner med Blue Yeti X.

Vi giver Blue Yeti X vores anbefalinger, og sidder du med en podcaster eller vlog’er i maven, der gerne vil ud, så går du ikke galt i byen med denne mikrofon. Og den bør klart være med i dine overvejelser hvis du drømmer om at blive den næste PewDiePie eller Marques Brownlee.

 

Pris og tilgængelighed

Blue Yeti X mikrofonen kan købes allerede nu, og vejledende pris ligger omkring 1.499,-, men på Pricerunner kan man finde den ned til omkring 1.200,-

Specifikationer (engelsk)

Mikrofon

 • Power required/consumption: 62 mA – 203 mA
 • Sample/bit rate: 48 kHz, 24-bit
 • Capsules: 4 Blue-proprietary 14 mm condenser capsules
 • Polar patterns: cardioid, omnidirectional, bidirectional, stereo
 • Frequency response: 20 Hz – 20 kHz
 • Max SPL: 122 dB**

Hovedtelefon forstærker

 • Impedance: 13 ohms min, 16 ohms typical
 • Power output (RMS): 72 mW RMS per channel
 • THD: 70 dB (0.03%)
 • Frequency response: 20 Hz – 20 kHz
 • Signal-to-noise: 100 dB
 • Dimensions (extended in stand):
  • 11 cm x 12.2 cm x 28.9 cm (4.33″ x 4.80″ x 11.38″)
 • Weight (microphone and stand):
  • 1.28 kg (2.8 lb)
 • Weight (microphone only): 0.519 kg (1.14 lb)
SYSTEM KRAV
 • PC
  • Windows 7, 8.1, 10
  • USB 1.1/2.0/3.0
 • MAC
  • MacOS (10.10 or higher)
  • USB 1.1/2.0/3.0

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.