Forside Nyheder

Amazon i Vestagers sigtekorn: Risikerer gigantbøde

-

Amazon anklages for at bruge data indsamlet om sine handelspartnere til at konkurrere imod dem.

EU har tidligere ført sager mod tech-giganter som Google, Apple, Facebook, Microsoft og flere andre virksomheder, der ikke nødvendigvis er helt lige så store. Men en enkelt af de helt tunge drenge er indtil videre sluppet fri: Amazon.

For nærved to år siden udtalte EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, at EU var i gang med at indsamle informationer om Amazons praksis i forskellige sammenhænge, men at der endnu ikke var planer om en reel sag mod e-handelsgiganten.

Annonce:

Det ser dog imidlertid ud til at ændre sig nu, hvis man skal tro The Wall Street Journal. Ifølge avisen vil EU-kommissionen formentlig meddele i næste uge, at de vil starte en formel sag mod Amazon, der anklages for konkurrenceforvridende aktiviteter.

Hvis Amazon dømmes skyldig, kan der blive tale en af de største bøder, et tech-firma har skullet betale indtil nu, op mod 10% af virksomhedens årlige omsætning. Eftersom Amazons 2019-omsætning var på cirka 1,8 billioner kroner, kan der altså blive tale om en bøde på 180 mia. kroner. Bøden svarer til mere end det dobbelte af Novo Nordisks totale årsomsætning.

Underbyder sine platform-partnere

Amazon vil ifølge Wall Street Journals kilder blive anklaget for at udnytte sin nær-monopolposition på markedet til at konkurrere med sine egne handelspartnere. Anklagen kommer angiveligt til at lyde på, at Amazon har indsamlet data om partnerne og udnyttet dem ulovligt.

Helt præcist handler det om det om de små tredjeparts-handlende, der benytter Amazon til at sælge deres varer igennem, hvoraf en del er gadgets og forbrugerelektronik fra mindre mærker, der prøver at slå igennem. Amazon har en partner-platform, som små butikker kan bruge, hvor det ser ud som om, varen sælges af Amazon med alle de markedsføringstiltag, e-handelsgiganten benytter sig af.

Hvis man kigger nærmere efter, kan man dog ofte se, at der er tale om en tredjeparts-leverandør, der sælger varer igennem Amazon, lidt i stil med, hvordan eBay har været en platform for små handlende i årevis. Det er i forholdet med disse handlende, som Amazon angiveligt har brudt loven.

Ifølge Wall Street Journal har Amazon indsamlet data om de små handlendes transaktioner og udnyttet disse data til at give kunderne et bedre tilbud fra Amazon selv. Med andre ord underbyder Amazon de tredjepartshandlende via data indsamlet gennem sidstnævntes egne handler gennem Amazon.

Under normale forhold ville tredjepartshandlende naturligvis ikke finde sig i den slags og ville undlade at bruge Amazon som platform. Men det er her, EU mener, at Amazons nær-monopol spiller ind. Amazon er så store, at de små virksomheder ikke rigtig har andre steder at gå hen, og derfor er tvunget til at risikere, at Amazon konkurrerer med dem på disse ulige vilkår.

Annonce:
Forrige artikelAndroid 11 fokuserer på mennesker, styring og privatliv
Næste artikelDatoen er klar: Apple WWDC keynote d. 22/6
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.