Forside Baggrund

EU sætter undersøgelse i gang af Apple Pay og App Store

-

Konkurrencekommissær Margrethe Vestagers hold af jurister skal kigge på, om Apple har brudt EUs lovgivning med Apple Pay og App Store.

Det virker ganske logisk, indtil man begynder at tænke lidt nærmere over det. Til at starte med er det måske ret naturligt, at man ikke kan betale med Samsung Pay eller Google Pay på en iPhone. Men når Apple sætter begrænsninger på adgangen til NFC-modulet i iPhone, er det måske i strid med EUs konkurrenceregler.

Annonce:

Om det er tilfældet, vil EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, nu undersøge. ”Det ser ud som om, Apple sætter betingelserne for, hvordan Apple Pay skal bruges i tredjeparters apps og websites. Apple Pay er også den eneste tjeneste, der kan bruge ”tap and go”-funktionaliteten i iPhone.”

”Det er vigtigt, at Apples betingelser ikke bremser forbrugernes adgang til nye betalingsteknologier og dermed bedre udvalg, kvalitet, innovation og konkurrencedygtige priser”, siger Vestager i en udmelding til pressen, der gør undersøgelsen officiel.

Hvis EU finder Apple skyldig i at have brudt konkurrence-lovgivningen, kan det munde ud i kæmpebøder, men også i at Apple bliver tvunget til at give f.eks. Samsung og Google adgang til at markedsføre deres betalingstjenester på iPhone.

 

Spotify-klage tages op

Det sidste kan betyde, at Apple kan få konkurrence på de gebyr, firmaet tager pr. transaktion, hvilket er godt for de handlende. Netop Apples andele af salgspriserne er også en del af den undersøgelse, der officielt er skudt igang idag.

Undersøgelsen omfatter nemlig også de klager, der er kommet ind om App Store og Apples andele af f.eks. abonnementer, der startes via App Store. Her tager Apple op mod 30% kommission for at formidle abonnementssalget, ligesom de gør af prisen for betalings-apps. Det er især faldet Spotify for brystet.

Spotify klagede sidste år til EU over ovenstående praksis, fordi de på den måde må lægge 30% af hvert abonnement, der tegnes via f.eks. iPhone, i Apples pengekasse. Men Apple tager naturligvis ikke 30% af de Apple Music-abonnementer, de sælger samme sted, og det mener Spotify er konkurrencestridigt.

Den japanske e-handler Rakuten klagede ligeledes til EU tidligere i år. For Rakuten handler det om e-bøger, som Apple også tager 30% i kommision af, når de sælges af tredjepart. Men det samme er ikke tilfældet, når de sælger bøger gennem af deres egen Apple Books-tjeneste.

 

Annonce:
Forrige artikelFlash dør i år
Næste artikelVil skabe fremtidens antenneforening: Danmarks største bryder med Stofa
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.