Forside Nyheder

Spotify, Apple, Deezer og Tidal viste solidaritet med USA-protester

-

Spotify og Apple Music gik forrest i solidaritet med demonstrationer for sorte amerikaneres rettigheder efter endnu en afrikansk-amerikansk mand er død i politiets varetægt.

Det er sjældent, at store techfirmaer og streamingtjenester tager stilling i konflikter af politisk karakter. Men det var præcis, hvad der skete tirsdag, da bl.a. Spotify og Apple Music udtrykte deres støtte til de demonstrationer, der p.t. skaber uro og ofte fører til optøjer i USAs største byer lige nu.

Annonce:

De to musiktjenester gjorde ikke bare som konkurrenterne hos Deezer og Tidal, der proklamerede deres støtte på sociale medier, hvilket kan ses herunder. Men de to førende musikstreaming-leverandører gjorde tværtimod noget mere håndgribeligt.

Spotify markerede deres støtte til demonstrationerne ved at sætte et gøre flere grafiske områder sorte og fremhæve bestemte playlister under overskriften ”I Solidaritet”. En af playlisterne bærer navnet på en af de politiske bevægelser, der står bag demonstrationerne, Black Lives Matter. Støtten til Black Lives Matter er et klart politisk signal, eftersom bevægelsen anses for kontroversiel på den amerikanske højrefløj.

Beats 1 lukket ned

Apple gik – måske lidt overraskende, når man tager topchefen Tim Cooks venskabelige forhold til Trump i betragtning – også med på initiatibet. Apple Music lukkede Beats 1-radiostationen ned hele dagen. Brugere, der normalt ville lytte til Beats 1, blev i stedet styret hen til en playliste, der fejrer musikalske bidrage fra det afrikansk-amerikanske miljø.

Demonstrationerne i USA sker efter, hvad flere politikere har kaldt et mord på en afrikansk-amerikansk mand, George Floyd, i byen Minneapolis i staten Minnesota. Floyd blev kvalt, da en politibetjent valgte at pacificere ham ved at placere sit knæ på hans højre side af hans hals og nakke i otte minutter og 46 sekunder. De sidste to minutter og 53 sekunder af disse var Floyd ikke responsiv.

 

Af samme grund har Spotify på sine flagskibs-playlister indsat otte minutter og 46 sekunders stilhed, som lytteren skal igennem, så lytteren kan reflektere over, hvor lang tid, der egentlig er tale om – især når man ikke kan trække vejret.

Floyd blev arresteret efter angiveligt at have forsøgt at betale med en falsk 20-dollar-seddel (cirka 130 kroner) i en butik. Selv om politibetjentene påstod det modsatte, viser overvågningsvideo ifølge flere medier, at George Floyd ikke modsatte sig arrestationen. I USA opfattes hændelserne som et eksempel på ekstrem og uproportionel politivold, der ofte går ud over sorte mænd i højere grad end hvide, der anklages for lignende forbrydelser.

Sympati-aktioner på tværs af musikbranchen

Det har ført til massive protester over hele USA, der er så kraftige og har så mange deltagere, at Præsident Trump har sat nationalgarden ind og i skrivende stund overvejere at indsætte militæret mod de demonstrerende.

Netop fordi, Trump ser det som sin opgave at slå ned på demonstrationerne, anses støtte til de demonstrerende også som en afstandstagen fra Præsidenten. Og det er det, der gør Spotifys og Apple Musics handlinger så bemærkelsesværdige.

Det to streamingtjenesters støtte til demonstrationerne sker som et led i en større aktion på tværs af hele den amerikanske musikbranche under navnet Black Out Tuesday, der markeres med hashtagget #TheShowMustBePaused på nettet og sociale medier. Initiativet blev startet af to sorte, kvindelige topledere i musikbranchen, Jamila Thomas og Brianna Agyemang, og store musikvirksomheder som Live Nation og Sony Music satte arbejdet på pause tirsdag som en markering af solidaritet med demonstrationerne.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.