Forside * Nyheder

Ny privatlivsfunktion i Android 11 går ud over kamera-apps fra tredjepart

-

Der er næppe nogen grund til panik for de fleste, men enkelte fotofans kan blive generet af en ny begrænsning af tredjeparts-apps til fotos i Android 11.

Det er efterhånden en kendt sag, at man skal over på Android-platformen, hvis man gerne vil have det bedste i smartphonekamera-hardware. Men det betyder ikke nødvendigvis, at Android har de bedste kamera-apps.

Derfor er der efterspørgsel på kamera-apps fra tredjepartsudviklere, der kan give brugeren nogle pro-funktioner, der måske ikke lige har stået øverst på smartphone-producentens prioritetsliste. Eller sådan har det i hvert fald været indtil for nylig.

Annonce:

Udviklere, der har gjort en forretning ud af at lave kamera-apps, har i de senere år fået hårdere og hårdere vilkår at arbejde under. Efterhånden, som der er kommet flere og flere linser på bagsiden af markedets Android-smartphones, har disse udviklere fået mindre og mindre adgang til dem. Med andre ord kan disse udviklere f.eks. ikke give brugeren direkte adgang til en telelinse eller en ultravidvinkel-linse.

Og nu bliver de så også ofre for et kompromis, som Google har måttet indgå, når det gælder Android 11. Bare rolig, du kommer stadig til at kunne bruge din favorit blandt tredjeparts-kameraapps, hvad enten denne hedder f.eks. Camera FV-5 eller OpenCamera.

Kræver specialprogrammering

Google har bekræftet overfor The Verge, at Android 11 begrænser, hvordan andre apps bruger din kamera-app fra tredjepart. Sagt på en anden måde handler det om at du ikke længere vil kunne sætte din alternative kamera-app som ”standard”-app for fotos, når det gælder adgangen fra andre apps.

Forvirret? Det er forståeligt. Men det handler simpelthen bare om, at apps som f.eks. spil eller sociale medie-apps ikke vil kunne arbejde sammen med den kamera-app, du har valgt at bruge i stedet for producentens standard-app. Disse apps vil i stedet blive tvunget til at bruge standard-kamera-app’en, eller bruge deres helt eget kamerasoftware-modul, specialprogrammeret til formålet. Det sidste bliver f.eks. tilfældet for sociale medie-apps som TikTok, Snapchat og Instagram.

Du vil stadig kunne bruge din favorit-app til at tage billeder med, og du vil stadig kunne sætte den som standard, så du f.eks. kan bruge en knap-genvej til at styre udløseren med. Det er kun, hvis du tilgår en kamera-app fra tredjepart via en anden app, at du løber ind i en begrænsning.

Årsagen til at Google nu lægger denne begrænsning ind i Android handler som nævnt om sikkerhed og privatliv. Det har nemlig vist sig, at eksterne apps, der får adgang til tredjeparts-kameraapps, kan registrere telefonens lokation. Det sidste sker, fordi mange tredjeparts-kameraapps benytter GPS’en til at putte en lokation ind i fotoets metadata. Med den nye funktion, hvor disse apps tvinges til at bruge standard-app’en til fotos, kan der holdes lidt bedre styr på, hvem der får adgang til disse lokationsdata.

Det virker som om, det kun vil være et lille antal brugere, der bliver generet af den nye funktion. Men den slags antagelser bliver som regel kun be- eller afkræftet, når funktionen lanceres. Hvis du tror, det vil gå ud over dig, når denne funktion rammer Android 11, så giv lyd i kommentarsporet.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.