Forside Nyheder

Bip-spillene vender tilbage med ’Super Mario Bros.’

-

Der er dog ikke ret meget bip-bip over lomme-konsollen, der udkommer i forbindelse med ’Super Mario Bros.’ 35-års jubilæum.

Gik man ind i en dansk folkeskole-klasse i et frikvarter omkring årene 1980-1983, ville man blive mødt af en sand kakofoni af biplyde og andre syntetiske lydeffekter. Samtidigt ville man se en række børn sidde og stirre spændt på en håndholdt skærm, mens deres fingre hastigt trykkede på knapper, ikke ulig hvordan unge bruger smartphones idag.

Annonce:

De såkaldte ”bip-spil” var en dille, der gik henover den vestlige verden i starten af firserne, og som forberedte mange børn på en fremtid med computerspil og teknologi. Og dillen introducerede også mange danskere til et firma, de aldrig havde hørt om før: Nintendo.

Lidt ældre børn havde måske stiftet bekendtskab med Nintendo-navnet i grillbarens eller biografens arkadespil-rum, hvor de postede uanede møntmængder i ’Donkey Kong’. Det var også derigennem, de blev introduceret til den siden ret så kendte Mario-figur for første gang.

Et legendarisk spil fylder 35

Siden overtog hjemmecomputerne pladsen som den foretrukne spilplatform i hjemmet, i hvert fald i Danmark. I andre lande kom Nintendo på banen med en spilkonsol, Nintendo Entertainment System, der dog aldrig rigtig slog igennem i Danmark. Det gik lidt bedre med ”Super-Nintendoen” også kendt som SNES. Spilkonsoller slog dog først rigtigt hjemmecomputerne ud, da PlayStation dukkede op – med mindre, man betragter GameBoys som en spilkonsol.

Men enkelte arkadespil-fans og de få, der havde en NES, stiftede bekendtskab med både Mario og hans bror Luigi i platformspillet ’Super Mario Bros.’ i 1985. Siden kom spillet også til andre platforme, og var allerede fra starten et kæmpehit. Og det er, som man kan regne ud, 35 år siden i år.

For at fejre dette jubilæum har Nintendo besluttet sig for at genudgive 1985-udgaven af ’Super Mario Bros.’ i en form, det aldrig har været set i før – nemlig som bip-spil. De håndholdte bip-spil fra Nintendo bar det officielle navn ’Game & Watch’, men det var der aldrig nogen, der kaldte dem dengang. Disse spil var analoge, og skærmene var af den samme type LCD, man fandt i datidens digitalure.

Nu med USB

Den nye version er digital og har en farveskærm, som Nintendo dog ikke har leveret de nøjagtige specfikationer på endnu. Modsat de gamle bip-spil, der kørte på knapbatterier, har den nye version et USB-C-stik og kan lades op på 3,5 timer. Det giver 8 timers spilletid ifølge Nintendo. Selve ”konsollen” er 67 x 112 x 12.5mm, hvilket svarer nogenlunde til de gamle spil.

Ud over ’Super Mario Bros.’ fra NES-konsollen, har Nintendo inkluderet en digital version af det analog Game & Watch-spil ’Ball’, hvor Mario jonglerer med bolde. Som noget ganske særligt er der også en version af ’Super Mario Bros.’, der hedder ’The Lost Levels’, og som består af baner, der dengang kun kunne spilles i den japanske udgave af opfølgeren, ’Super Mario Bros. 2’.

Det lyder jo som alletiders julegave til nostalgikeren, og Nintendo tænker da også julesalg med dette retrospil. Det er sat til at komme i handelen 13. november til en pris på 50 dollar. Det svarer til cirka 315 kroner før dansk moms og afgifter kommer oveni. Hvis du på det tidspunkt ikke kan finde den i din lokale butik, kan du formentlig købe den direkte på https://gameandwatch.nintendo.com/. De påstår i hvert fald at du snart kan forudbestille et eksemplar af spillet der.

Annonce:
Forrige artikelMå danskerne vente på ’The Mandalorian’ sæson 2?
Næste artikelNu åbner Telenor og Telia også for 5G
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.