Forside * Nyheder

Bond udskudt til april: Slår international biografkæde ihjel – OPDATERET

-

Storbritanniens største biografkæde, der også er USAs næststørste, lukker nu alle deres biografer som følge af at ’No Time To Die’-premieren er udskudt for fjerde gang.

Det hidtil største offer for Corona-krisens udskydelse af store filmpremierer er netop bukket under og har kastet håndklædet i ringen. Storbritanniens største biografkæde lukker nu samtlige af deres biografer, og det samme sker for USAs næststørste kæde af biografer.

Annonce:

Det er biografkæden Cineworld, der driver 128 biografer på tværs af Storbritannien og Irland og 543 biografer i USA under navnet Regal Cinemas. De må nu alle lukke og slukke. Og betydningen af dette for filmfans bør ikke undervurderes.

Ifølge den amerikanske brancheforening for biografejere, National Association of Theater Owners (Jeps, det forkortes faktisk NATO), er der 5477 biografer i USA. Men fra dette tal skal fratrækkes en hel række reprisebiografer, der kun viser gamle film, samt specialiserede art cinema-biografer og ikke mindst et stort antal biografer, der kun viser specialimporterede film for specifikke etniske befolkningsgrupper.

Næsten hver femte biograf lukker

Et mere realistisk tal for mainstreambiografer får man derfor ved at kigge på, hvor mange biografhuse, der er med i en stor premiereåbning. Den sidste af disse var ’Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker’, der fik premiere i 4.406 biografer i USA. Dette tal er tættere på det reelle antal mainstreambiografer i USA.

En af de oprindelige filmplakater for den kommende Bond-film, der viste den tidligere annoncerede premieredato.

Når Regal-kæden lukker, er det altså over 12% af samtlige mainstreambiografer i USA, der forsvinder med Regal-kædens lukning. Det er et voldsomt frafald. Men det er naturligvis værre i Storbritannien og Irland, eftersom Cineworld er den største biografkæde der. Her er der 741 mainstreambiografer, hvoraf 128 nu lukker. Det er over 17 procent.

Tæller man små biograflukninger med, er det omtrent hver femte biograf der lukker hos vores naboer mod vest. Det er formentlig ikke, hvad Ian Fleming mente, da han gav James Bond ”licens til at dræbe” i sine oprindelige bøger om den hemmelige agent. Men det er præcis, hvad han har gjort, når det gælder disse biograflukninger.

Udskudt for fjerde gang

Både branchemediet Variety og den engelske avis The Sunday Times skriver nemlig om lukningerne, at de er en direkte følge af, at premieren på den femogtyvende James Bond-film, ’No Time To Die’. Den skulle have haft premiere i november sidste år, men fordi den oprindelige instruktør, Danny Boyle, valgte at springe fra, blev premieren i stedet udskudt til først februar og så april i år.

Men så kom COVID-19-pandemien og bankede på døren. Det betød i første omgang en udsættelse af filmens premiere til november i år. Men som bekendt er der en del, der tyder på at de globale smitterater kommer til at stige her i efteråret, og vi venter stadig på en vaccine.

Den britiske Cineworld-kæde er den største biografkæde i Storbritannien og Irland.

Det fik i fredags filmens producenter og distributører til at udsætte filmens premiere endnu engang. Den får nu premiere 2. april næste år. Men det betyder så til gengæld også, at mange biografer, der havde planlagt at nedbringe deres massive 2020-tab med en stor premierefilm sidst på året, måtte lægge disse planer i skuffen igen. For Cineworld og Regal Cinemas har det altså nu fået fatale følger.

Cineworld driver også biografer i Canada, Polen, Rumænien, Ungarn, Tjekkiet, Bulgarien, Slovakiet og Israel, under navne som Cinema City og Yes Planet. Det foreligger ingen officielle udmeldinger om disse biografers skæbne.

OPDATERING:
Efter ovenstående nyhed blev publiceret, har Cineworld officielt meldt ud, at informationerne bragt i Variety og The Sunday Times lettere upræcise. Ifølge kæden selv “overvejes en midlertidig lukning”, men kilder fortæller til Variety, at biograferne kan lukke ned allerede i denne uge. Når Cineworld kalder lukningen midlertidig, kan det ifølge Variety være strategisk i forhold til medarbejdernes fagforening. Sidstnævnte har på sociale medier gjorde verden opmærksom på, at Cineworld-medarbejderne hørte om lukningen via en forsidenyhed i The Sunday Times og ikke direkte fra ledelsen.

Ifølge Varietys kilder sker lukningen på ubestemt tid, men at biograferne muligvis kan genåbne til næste år.

Regal-biograferne udgør den næststørste biografkæde i USA efter giganten AMC. (Foto: Philroc)

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.