Forside * Featured

Manden bag Samsungs succes er død

-
Lee Kun-hee blev 78 år (Foto: Republic of Korea)

Det var den ofte skandaleramte Lee Kun-hee, der gjorde Samsung til den virksomhed, den er idag.

Tag et kig på FONA-reklamen fra 1987 nedenfor. Den byder velkommen til et nyt mærke i sortimentet, nemlig franske Thomson. ”Vi sætter dem gerne i selskab med anerkendte mærker som Bang og Olufsen, Sony og Philips”, hedder det i reklamen. Men der er ét mærke, der naturligvis glimrer ved sit fravær.

Dengang i 1987 kunne der stå alt muligt på tv-apparaterne i danske stuer, inklusive en række mærker, der er forsvundet fra markedet såsom Aiwa, Dux, Dual, Finlux, Goldstar (der blev til LG), Luxor, Salora, Sanyo, SABA og så videre. Det eneste mærke, der ikke var der, er samtidig det største mærke indenfor TV idag: Samsung.

Annonce:
Da Lee Kun-hee overtog ledelsen af Samsung i 1987, var det nogle helt andre brands, der dominerede det danske tv-marked.

1987 var samtidig året, hvor Lee Kun-hee overtog ledelsen af Samsung efter sin far, der havde stiftet firmaet i 1938. Samsung, der ellers primært havde solgt bl.a. fødevarer, gik ind i forbrugerelektronik i tresserne, hvor deres første produkt var et sort/hvid-tv. Det var også i denne periode, nærmere betegnet i 1966, at Lee Kun-hee gik ind i familievirksomheden.

Total omstilling

Men Lee Kun-hee, der døde søndag i en alder af 78 år, havde store ambitioner for Samsung, da han overtog i 1987. Han mente, at firmaet primært var kendt for lavprisprodukter, der også ofte var af lav kvalitet. Og han ville have Samsung op i superligaen.

Først blev virksomheden splittet op i en række divisioner, så disse bedre kunne koncentrere sig om deres hovedprodukter. Dernæst satte Lee Kun-hee turbo på forbrugerelektronikken. Samsung var allerede fem år tidligere begyndt at satse hårdt på at udvikle sine egen tv-teknologi med udviklingsafdelinger og fabrikker i bl.a. USA, Europa og Japan.

Samsungs første tv, den sort/hvide P-3202-model fra 1970, blev udviklet i samarbejde med Sanyo. Sidstnævnte fik derfor lov til at markedsføre det under deres brand i visse regioner. Men der stod Samsung på det i Sydkorea.

Dernæst satte Lee Kun-hee gang i en transformationsproces og en ny strategi, som han indviede firmaets topledere i ved et møde i Frankfurt i 1993. I denne forbindelse sagde han, at han forventede omstilling på ”alting undtagen jeres koner og børn”. Den kraftige udmelding omtales idag som ’Frankfurt-deklarationen’.

Dominans

Lee Kun-hee investerede også kraftigt i at løfte Samsungs udvikling og produktion af chips og andre komponenter til det voksende forbrugerelektronik-marked. Kun fem år efter hans tiltrædelse var firmaet den største RAM-chipproducent i verden og den næststørste chipproducent efter Intel.

Samsungs første LCD til TV-brug blev udviklet i 1995, og ti år senere var Samsung blevet verdens største producent af LCD-paneler. Samsung var naturligvis også med på mobiltelefon-toget næsten fra begyndelsen, og i 2012 overtog de Nokias plads som verdens største producent af mobiltelefoner (både feature phones og smartphones).

I 2006 opnåede Lee Kun-hee sin hovedambition. Samsung vippede Sony af tronen og var nu verdens største tv-brand. Men samtidig kom Lee Kun-hee ud i stormvejr. Allerede i 1996 var Lee blevet dømt for at bestikke den Sydkoreanske præsident Roh Tae-Woo, der bestred præsidentposten fra kort efter Lees tiltrædelse som Samsungs leder, til 1993. Rohs efterfølger, Kim Young-sam, benådede Lee med det samme.

Far og søn i korruptionssager

Men i januar 2008 dukkede korruptionssagerne op igen, denne gang med anklager om at Samsung havde kørt en særlig fond til bestikkelse af alt fra offentlige anklagere til folkevalgte politikere i Sydkoreas absolutte regeringstop. Det førte til at Lee Kun-hee måtte forlade sin post som leder af Samsung-imperiet. Han blev dømt til tre års betinget fængsel og til at betale over 700 millioner kroner i bøde.

Far og søn – Lee Byung-chul med den unge Kun-hee.

Kort efter dommen blev Lee imidlertid igen benådet af den siddende præsident, Lee Myung-Bak (der ikke er relateret til Samsung-familien), angiveligt så han kunne bevare sin plads på den olympiske komité. Målet var at få vinter-OL til Sydkorea, hvilket som bekendt lykkedes med afholdelse  i 2018.

Efter sin benådning kunne Lee Kun-jee vende tilbage til sin topleder-post, hvilket han gjorde i marts 2010. Men i 2014 blev han ramt af et hjertetilfælde, der gjorde ham ude af stand til at opretholde sit ansvar på toppen. Han overlod magten til sin søn, Lee Jae-yong, der selv i 2017 blev arresteret en stor korruptions-skandale, der nåede helt op på præsidentniveau.

Dette til trods har Lee Jae-yong kørt Samsung siden faderens hjertetilfælde i 2014, men den ældre Lee bevarede officielt sin post som firmaets bestyrelsesformand. Ifølge Bloomberg er der fortsat tvivl om, hvorvidt Lee Jae-yong kommer til at overtage Samsung officielt nu, hvor faderen er gået bort.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.