Forside * Featured

Waoo klar med WiFi 6: Vi har prøvekørt det

-

Waoo lancerer nu WiFi 6 MESH netværk til hjemmet. Vi har afprøvet det.

Bredbåndsudbyderen Waoo lancerer nu trådløst netværk med WiFi 6. Den seneste standard for WiFI i hjemmet.

Annonce:

I forhold til WiFi 5 (5 GHz) er Wi-Fi 6 er forbedret med:

  • Op til 4 gange højere datamængder (end Wi-Fi 5)
  • Udvidet kapacitet
  • Bedre performance i tæt bebyggelse
  • Mindre strømkrævende

Det betyder i praksis at flere kan være på samtidig, forbindelsen er mere stabil og hurtigere, samtidig med at enheder med WiFi 6 er mindre strømkrævende.

Nu er Waoo klar med WiFi 6. Det betyder at Waoo-kunder kan udskifte deres netværksbokse til de nye her. I første omgang er det kunder med det store Waoo-abonnement, med fri udskiftning af netværksgrej, der tilbydes produkterne her.

Vi har prøvekørt nyheden.

 

AirTies Air 4960

Installation

Til denne testkørsel havde Waoo sendt os to stk. AirTies Air 4960. Det er en 5.400 Mbit/s 802.11ax (WiFi 6) Mesh Extender.

Installationen af Waoo WiFi 6 er en simpel trin-for-trin guide via smartphone. Man starter med at hente app’en Waoo Vision.

Via app’en scannes QR-koden på første enhed. Det er den enhed der tilsluttes med kabel til fiberboks eller modem.

 

 

Herefter skal man enten benytte en eksisterende konto eller oprette en ny. Det er den konto som ens netværksenheder tilknyttes, og statistik kan opsamles.

 

 

Det tager kun et øjeblik så er hjemmets nye net kørende med WiFi 6. Her kalder jeg første enhed for ‘Office’.

 

 

Efter installation af første enhed spørger app om der er flere enheder der skal konfigureres. QR-koden på næste enhed scannes og efter nogle få svar i app’en er den blevet en del af MESH-netværket.

Her kaldte jeg den ‘Living Room’.

 

 

Under 10 minutter efter at have åbnet kasserne er det nye WiFi 6 MESH netværk oppe og køre. Nemmere kan det ikke være.

 

 

Hvordan klarer de sig?

Vi bor i en ældre villa. hvor der er to etager plus kælder. Etageadskillelsen er vel en 70-80 cm i tykkelse, med hønsenet og alt muligt godt i. Disse tykke gulve/lofter er udfordrende for WiFi-dækningen.

Lige nu dækkes det trådløse netværk med et 5-punkts MESH netværk på Wifi 5 (2,4 GHz + 5 GHz) fra en kendt producent, men det kører faktisk ikke særligt godt. Generelt kører det med for lav hastighed på WiFi og for mange huller i dækningen.

Så derfor var jeg spændt på Waoos WiFi 6, der som standard leveres med to enheder, begge kaldet en MESH extender. De er ens. Tilslut kablet fra internetforbindelsen i den ene og efter installationsforløbet, som beskrevet tidligere, dannes et 2-punkts MESH netværk.

Enheder der understøtter WiFi 6 kan få glæde af højere hastigheder, der teoretisk kan være 250% hurtigere end på WiFi 5. WiFi 6 er også mere strømbesparende, enhederne bruger mindre energi i at være på.

Men selv WiFi 5-enheder vil kunne drage nytte af den bedre dækning og stabilitet.

En af de mest markante forbedringer ved WiFi 6 er dog ikke hastighederne som sådan, men at der kan håndteres otte forskellige enheder samtidig. Det er dobbelt så mange som WiFi 5, og betyder i praksis mindre ’kø-kørsel’ på husets WiFi.

Jeg oplevede en markant forbedring med Waoo WiFi 6 her. Hvor der før var huller i dækningen var der pludselig fint med signal, og hastigheden fornuftig. Jeg anvendte app’en ‘100% WiFi’ fra Fullrate på en iPhone 11 Pro (med WiFi 6).

Den app kan bruges til at måle dækning i forhold til routeren og hvilke hastigheder der kommunikeres med. Det giver så en score, og det hele kan gemmes som en samlet måling til senere reference og sammenligning.

Dette 2-punks WiFi 6 fra Waoo bankede mit 5-punks WiFi 5 eftertrykkeligt. Der var bare bedre dækning i huset og generelt højere hastigheder, samtidig med at bundniveauet blev hævet op.

Ud fra denne prøvekørsel finder jeg jeg produktet lovende.

 

Via app’en 100% WiFi blev husets WiFi tjekket igennem

 

AirTies Air 4960

 

Tilgængelighed

Waoo WiFi 6 er en del af abonnementet ‘Waoo Fiber Full’, der er deres store bredbåndsabonnement hvor kunderne holdes ajour med nyeste teknologi.

Her udskiftes de nuværende AirTies Air 4920 (WiFi 5) men disse nye AirTies Air 4960 (WiFi 6).

 

Netværket overvåges og konfigures via Waoo Vision app

 

Fakta om WiFi 6

Den korrekte tekniske betegnelse for den nye standard er 802.11ax, men for nemheds skyld har den fået navnet WiFi 6. Tilsvarende blev 802.11n omtalt som WiFi 4 og 802.11ac som WiFi 5.

For at benytte WiFi 6 skal enheden understøtte dette. Enheder med WiFi 5 hardware kan uden problemer tilkobles og anvende WiFi netværket – og man vil også opleve en bedre ydelse – men vil ikke få det fulde udbytte af WiFi 6.

WiFi 6 pakker og håndterer data mere effektivt end WiFi 5. Det betyder op til 40 % hurtigere dataoverførsel på det trådløse net sammenlignet med WiFi 5.

I tætbebyggede områder forringes WiFi-forbindelser ofte af nærliggende net, der anvender samme frekvensområde. WiFi 6 er bedre til at skelne mellem signalerne fra eget og andre net, og det betyder op til fire gange højere hastighed i stærkt trafikerede områder sammenlignet med WiFi 5.

På det mest gængse WiFi 5 udstyr kan der kun sendes og modtages data fra op til fire enheder samtidig. Er der flere end fire tilkoblet nettet, må de andre vente på, det bliver deres tur til at blive ’ekspederet’. Med WiFi 6 er kapaciteten fordoblet til otte. Det svarer billedelig talt til at gå fra fire til otte åbne kasser en travl dag i supermarkedet.

WiFi 6 kan tidsstyre kommunikationen med tilkoblede enheder, der understøtter WiFi 6, så de kan få besked om at ligge i dvale i et bestemt tidsrum. Det betyder f.eks., at routeren kan give alle hjemmets smartphone besked om at slukke for WiFi-radioen og først aktivere den igen kl. 7 næste morgen, så de ikke sender og modtager hele natten. Det sparer strøm, og giver dermed længere standby tid – og giver en bedre nattesøvn.

Med WiFi 6 kommer også en ny krypteringsprotokol, WPA3, som er langt mere sikker end den WPA2, de fleste benytter i dag. WPA3 giver høj beskyttelse selv med svage password, og tilbyder også en bedre og mere sikker tilkobling af enheder, hvor du ikke har en skærm til at indtaste passwords. F.eks. printere, overvågningskameraer, vejrstationer osv.

Kilde: Waoo

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.