Forside * Nyheder

AWS gik ned og fremviste dermed nettets svagheder

-

Amazon Web Services oplevede onsdag nat dansk tid et større nedbrud, der hev store dele af World Wide Web offline.

Som regel kommer det som en overraskelse, når folk får at vide, at deres Netflix-videoer ikke streames over Atlanten fra en eller anden gigantisk server i Silicon Valley. Jovist ligger Netflix’ hovedkvarter i Los Gatos i den sydlige ende af Silicon Valley, men det er ikke derfra, de seneste afsnit af ’The Crown’ invaderer din skærm.

Annonce:

Det ved de fleste Recordere-læsere jo imidlertid nok. For dem er det ingen hemmelighed, at Netflix supplerer verdens ISP’er med dedikerede servere, som Netflix så uploader nyt indhold til, når der ikke er så meget kul på nettet, som der for eksempel typisk er i dagtimerne i en given region. Du streamer altså Netflix-indholdet fra en server kun få kilometer væk.

Indtil for få år siden skulle du dog en tur forbi de førnævnte Silicon Valley-servere for at bladre rundt i Netflix-kataloget, og der blev først stillet om til den lokale server, når du trykkede på play. Men idag er også denne proces decentraliseret. Idag ligger Netflix-kataloget hos Amazon Web Services (AWS), der er Amazons anden store forretning, der ikke handler om shopping.

Et sårbart midtpunkt

Med andre ord bladrer du rundt i Netflix-kataloget i et af Amazons datacentre, der typisk også ligger tættere på brugerne end Amazon-hovedkvarteret i Seattle. Når AWS blandt andet kan få Netflix som kunde, er det fordi, de normalt leverer en ganske overlegen og klippestabil hosting-service på allerhøjeste niveau. Af samme grund er der rigtig mange andre, der også bruger AWS som hjemsted til deres webtjenester.

Men jo mere populære og dominerende, AWS bliver, jo mere sårbart er hele systemet naturligvis. Da Internettet i sin tid blev designet, var det netop med decentraliseret redundans og robusthed for øje. I vore dage bliver nettets infrastruktur imidlertid mere og mere centraliseret omkring de store cloud-tjenester såsom AWS.

Og problemet med centralisering er, at når samlingspunktet i midten går ned, så går hele resten af systemet også ned. Det var netop, hvad der skete for en række websites onsdag nat. Det var blot serverne i en enkelt af AWS’ 23 regioner, der gik ned, men det var nok til at en hel række betydningsfulde websites røg offline.

Washington Post og Roku gik ned

Det sidste var ikke mindst fordi, den pågældende region var ”US-EAST 1”, der som navnet antyder dækker den amerikanske østkyst. Og således kunne et servernedbrud hos AWS altså forårsage, at et af USAs mest indflydelsesrige nyhedsmedier, The Washington Post blev pist væk på nettet. Men den gamle nyhedsbastion var langt fra alene.

Kodeords-tjenesten 1Password var også nede, hvilket måske er lidt ironisk. Firmaet bag streamingboksen Roku røg også offline, hvilket betød at nye Roku-bokse ikke kunne aktiveres. Roomba-magerne hos iRobot var ude, og det samme var fotodelingstjenesten Flickr. Kunderne hos bildelingstjenesten Getaround måtte opgive at bruge app’en, for den var også nede.

For at det ikke skal være løgn, var der også bøvl med forskellige Amazon-tjenester i USA, for naturligvis anvender Amazon også til dels sit eget system. Ifølge The Verge begyndte der først at komme styr på tingene henimod slutningen af onsdagen amerikansk tid. Heldigvis lå det meste af Danmark og sov på det tidspunkt, og det er formentlig også begrænset hvor mange af tjenesterne, der bliver brugt af danskere.

Situationen er dog en dyster påmindelse om, at hele cloud-bølgen ikke kun fører godt med sig, og at det ikke altid er nogen god idé at lægge alle sine æg i samme kurv, rent datamæssigt.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.