Forside * Nyheder

Hyldest til Nokia N95 afslører prototype for reboot-udgave

-
(Foto: Mr. Mobile / Michael Fisher)

HMD Global havde angiveligt tænkt sig at lade N95-navnet genopstå, men har siden droppet tanken.

For en hel del mennesker stod der iPhone på deres første smartphone. Da iPhone blev vist frem i 2007 og siden kom på gaden i 2008, var der mange, der stadig brugte, hvad vi kalder for ’feature phones’ idag…altså gammeldaws mobiltelefoner. Apples iPhone definerede dermed for mange mennesker, hvad en smartphone er.

Men der var også dem, der var lidt mere foran – hvilket formentlig gælder mange af Recorderes læsere – og som sprang med på smartphone-vognen allerede i 90’erne, da f.eks. Nokias Communicator-serie blev annonceret. Før iPhone var der 3G-telefoner som Motorolas A900-serie og især A1000, der på sæt og vis banede vejen for iPhone-designet. Siden kom også Sony Ericssons P800 og P900, der var populære smartphones.

Annonce:

Hvis iPhone markerede et nybrud indenfor smartphones, så var der dog én telefon, der markerede enden på den forudgående æra: Nokia N95. Den kom ud kort før iPhone, men var langt foran på hardwaren, med to en halv gange så mange megapixels på kameraet som iPhone og 3G-mobildataforbindelse mod iPhones 2G-forbindelse. N95 havde, modsat iPhone, også et frontkamera.

 

N95’erens geniale glidemekanismer gjorde det muligt at hive et T9-tastatur frem fra bunden af den. Skubbede du istedet opad, dukkede der afspilningsknapper op til medie-indhold. I det hele taget ville N95 kunne have konkurreret på funktionalitet med smartphones i årevis fremover, havde det tastaturløse iPhone-design ikke overtaget markedet.

Ligner ikke N95

Af samme grund skulle man tro at HMD Global måske ville have sendt en ny version af N95 på gaden, sådan som de har gjort med tidligere Nokia-klassikere, herunder Nokia 3310. Og det viser sig faktisk, at firmaet overvejede det på et tidspunkt.

En reboot-udgave af N95 blev faktisk designet og prototyper blev fremstillet, men HMD Global endte med ikke at sætte den i masseproduktion. Måske var det fordi, den simpelthen havde for lidt til fælles med originalen. For eksempel var der tale om et tastaturløst candybar-design, hvor bagsiden dog kunne glide til siden og afsløre højttalere og et selfiekamera.

Der ville have været fokus på bagkameraet, som vanligt med Carl Zeiss-optik, og sidstnævnte ville også have en ring omkring sig, der kunne bruges som et støtteben. HMD Global ville have markedsført den som en medie-maskine, sådan som N95 også blev det. Men for N95-brugerne var medieafspilning kun en del af, hvorfor N95 var så populær.

Det sidste fremgår tydeligt af den video, hvor N95-prototypen bliver vist frem. Den er lavet af YouTuberen Michael Fisher, der kalder sig MrMobile på videoplatformen. Videoen er en del af en serie, der ser tilbage på dengang, mobiltelefoner og smartphones udfordrede designparadigmerne mere end de gør idag. Men videoen er også samtidig en hyldest til en af de bedste smartphones nogensinde lavet – og  er god nostalgi for os, der ejede én.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.