Forside Nyheder

Bagmandspolitiet lukker to store piratservere. Dansker anholdt i udlandet

-
Foto: Shutterstock.com

Serverne blev brugt til ulovlig deling af film, tv-serier, bøger, avisartikler og spil

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), dem der i daglig tale også kaldes Bagmandspolitiet, har fået lukket to store piratservere. Det skriver SØIK i en pressemeddelse.

De formodede danske bagmænd er identificeret, hvoraf den ene – en 33-årig mand – er anholdt i Marokko med henblik på udlevering til Danmark.

Annonce:

Sagen handler om det politiet betegner som to af de helt store danske pirat-servere: DanishBits og NordicBits.

RettighedsAlliancen anmeldte i 2016 fildelingsnetværket DanishBits, hvor der ulovligt blev delt tusindvis af film, tv-serier, bøger, avisartikler og spil til SØIK. Nogle af filmene blev endda delt forud for deres officielle premiere, hvilket var særligt krænkende for producenterne, der dermed mistede store indtægter for manglende salg.

Netværket antages over årene at have haft op mod 40.000 danske brugere, der således har set og delt tusindvis af film i årevis.

I 2018 anmeldte RettighedsAlliancen en tilsvarende ulovlig fildelingstjeneste NordicBits, der over årene antages at have haft op imod ca. 5.000 brugere.

SØIKs efterforskning viste – med assistance fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) og fra andre landes politimyndigheder – at der i begge sager var tale om meget professionelle set-ups, hvor både administratorerne og brugerne gjorde sig store anstrengelser for og var meget opmærksomme på at skjule deres rette identitet – eksempelvis ved at betale med kryptovaluta.

Efterforskningen af DanishBits førte til identifikation af en 33-årig formodet bagmand fra Danmark, som opholdt sig i udlandet. Manden blev varetægtsfængslet ”in absentia” og derpå efterlyst internationalt via Interpol.

I oktober 2020 blev den pågældende anholdt og fængslet i Marokko med henblik på udlevering til Danmark. Kort tid efter anholdelsen lukkede DanishBits ned, og der blev dermed sat en øjeblikkelig stopper for de mange krænkelser af ophavsrettigheder.

“Det er særdeles tilfredsstillende, at det er lykkes både at få anholdt den formodede hovedmand, og lukket netværket ned. Det er kun lykkes takket være et vedholdende samarbejde mellem vores specialiserede efterforskere, anklagere og IT-eksperter”, fortæller vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein fra SØIK.

 

Yderligere efterforskning

I sagen med NordicBits førte SØIK’s efterforskning til, at der blev identificeret en formodet dansk gerningsmand på 69 år, der opholdt sig i Spanien. Med bistand fra de spanske myndigheder blev manden i september 2020 sigtet og afhørt.

Han erkendte at have været bagmand og medvirkede herefter til, at fildelingstjenesten blev lukket. Dermed blev der sat en øjeblikkelig stopper for den ulovlige deling.

Den sigtede person var alvorligt syg på sigtelsestidspunktet og er efterfølgende afgået ved døden, inden sagen kom for retten.

 

Kan gå efter brugere også

I begge sager er der sikret data, hvilket kan hjælpe i den yderligere efterforskning.

“Det vigtigste er helt klart at få standset de ulovlige tjenester, men det kan bestemt ikke afvises, at beslaglagt data kan føre til identifikation af brugerne i de to ulovlige netværk”, slutter Michael Lichtenstein.

 

Annonce:
Forrige artikelWarners HBO Max-strategi ser allerede ud til at virke
Næste artikelDR relancerer radio/podcast-app som DR Lyd
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.