Forside Indhold og distribution Film

Nostalgiker bygger videomaskine der spiller film fra floppy disks

-

2160p? 4320p?  Prøv 96p. Sådan får man film til at fylde 1,4 MB, så de kan afspilles med LimaTek Diskmaster.

Med julen vel overstået er det for sent at påstå, at der er tale om nisse-drillerier. Men det er på den anden side også alt for tidligt at kalde det en aprilsnar. Så der er vel ikke rigtig andet at gøre end at tage ovenstående overskrift alvorligt, selv om det kan være svært.

En person med teknisk snilde og et stort hjerte for nostalgi har lagt en video op på Reddit af noget, der ikke engang kunne lade sig gøre i ”gamle dage”. Der er, som overskriften antyder, tale om en digital videomaskine, der ikke kan tage imod videobånd.

Annonce:

Så måske er det mere korrekt at sige, at der er tale om en DVD-afspiller, der afspiller film fra floppy disks i stedet for DVD’er? Der er dog ingen tvivl om at GreedyPaint, som personen kalder sig, er glad for 1980’er-teknologi.

Det kan man se på videoens format og stil, der helt klart ligner, at videoen er optaget med et gammeldaws videokamera med bånd som det primære optagemedie (der er dog nok i virkeligheden tale om efterbehandling af videoen).

’Shrek’-tradition for lave opløsninger

På videoen kan man så se, hvordan videoboksen bliver fodret med en floppy disk, der indeholder tegnefilmsklassikeren (det kan vi vel godt kalde den nu?) ’Shrek’. Valget af netop ’Shrek’ har sandsynligvis noget at gøre med, at netop ’Shrek’ i sin tid blev udgivet til den håndholdte spilkonsol Game Boy Advance som video-cartridge i en fantastisk opløsning: 240×160 pixels.

Men for at få ’Shrek’ ned i en størrelse, der kan passe på en floppy, har GreedyPaint måttet komprimere filmen endnu hårdere og gå endnu mere på kompromis med opløsning og frame rate. Derfor er frame raten også skåret ned til 4 fps (jeps, fire!) og opløsningen er 120×96 pixels ifølge GreedyPaints kommentarer på Reddit. På den måde fylder filmen angiveligt kun lige omkring 1,37 MB. GreedyPaint har oven i købet også selv lavet kompressions-codec’et.

Som en ekstra bagjulegave til GreedyPaints nostalgiske med-redditorer er der inkluderet en lille intro i starten, der er inspireret af opstarts-introen fra film i SelectaVision. Dette var et videoformat markedsført af amerikanske RCA, der både kunne fås specielle videobånd, almindelige VHS-bånd, og tidlige video-skiver, der allermest mindede om vinylplader.

Videoen er blevet lagt ind i et forum dedikeret til Raspberry Pi-nørderi, så du kan selv regne ud, hvad der er inde i floppy-videoboksen. GreedyPaint har givet maskinen det passende 80’er-agtige navn LimaTek Diskmaster. Vi skriver det ofte om produkter her på siden, men denne gang mener vi det mere alvorligt end normalt: Du skal næppe regne med at se LimaTek Diskmaster på danske butikshylder lige foreløbig.

I created a floppy disk VCR that plays full length films (like garbage) with the help of a Pi and a custom x265 codec. I call it the LimaTek Diskmaster from raspberry_pi

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.