Forside Produkter Auto

Elbiler udgør over halvdelen af solgte biler i Norge

-
Selv om elbil-batterier ikke holder lige så længe på en opladning i kolde omgivelser, elsker nordmændene elbiler (Foto: Norsk Elbilforening/Instagram).

54% af alle norske bilsalg involverede en elbil i 2020. Tesla var nummer ét i 2019, men det er de ikke længere.

Hvis du stadig er i tvivl om at benzin- og dieselbiler går en hård fremtid i møde, og at elbiler og andre alternativt drevne automobiler er fremtiden, skal du bare kigge lidt nordpå. Til trods for både et mere bakket terræn og koldere vejr er over halvdelen af nye biler solgt i Norge nu elbiler.

Det skriver Reuters, baseret på nye tal fra den norske organisation Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). Og ikke nok med det. Det norske salg af elektriske biler er i kraftig stigning. Så kraftig, at en af Norges elbil-organisationer forventer at 2021 bliver endnu vildere.

Annonce:

”Vores indledende estimater viser, at el-biler i 2021 når op på 65 procent af markedet” siger Christina Bu, der er generalsekretær i Norsk Elbilforening. ”Hvis det holder, når vi formentlig målet om at der kun sælges udledningsfrie biler i Norge i 2025”, siger hun.

Det betyder naturligvis ikke, at de norske veje er fri for benzin- og dieselbiler, eftersom der er tale om ”markedet” – altså salg af biler – snarere end hele den norske bilpark. Men der er ingen tvivl om, hvilken vej det går deroppe.

Tyskerne vandt over amerikanerne

Da de højeffektive common rail-dieselmotorer stadig var populære for ti år siden, udgjorde de og andre dieselbiler således 75,7% af det norske bilsalg. I 2011 kørte tre ud af fire solgte biler i Norge altså på diesel. Men her ti år senere ser det endog meget anderledes ud. I 2020 var andelen af dieselbiler 8,6%, eller under hver tiende bil.

I alt blev der solgt 141.412 biler i Norge i 2020, hvoraf 76.789 var fuldt elektriske. Eventuelle hybridbiler eller ”plug-in hybrids” som dem i Toyotas Prius-serie er altså ikke engang talt med i de 54%, hvis man skal stole på Reuters.

Hvilke biler er det så, nordmændene køber? I 2019 sad Tesla på førstepladsen med deren billigste model i sortimentet, Model 3. Men i år måtte Elon Musks elbiler se sig overgået af tyskerne. Det er nemlig Audi, der med deres e-tron-firhjulstrækker var Norges favorit-elbil i 2020. Teslas Model 3 var dog stadig på andenpladsen.

Både klima- og køreglæde-fordelene ved elbiler til trods, så har nordmændene også et stærkt økonomisk incitament til at købe elbiler. Bilerne er nemlig fritaget for bilafgifter og ikke mindst den 25% bilmoms, de har i Norge. Mange vil formentlig skynde sig at købe en elbil i 2021, eftersom der er valg i Norge til efteråret. Det er derfor ikke 100% sikkert, at fritagelsen fortsætter derefter.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.