Forside Produkter Computere

MINI-TEST: 2.5” Samsung 870 EVO SSD

-

Samsung er klar med nye SSD modeller til SATA computere. De nye SSD’ere kommer med hurtigere V-NAND og en MKX controller, der gør hastigheden endnu hurtigere end tidligere generationer. Vi har leget med den nye SSD fra Samsung.

Samsung har længe været blandt de førende inden for SSD teknologi som vi i dag bruger enten som NVMe eller 2.5” SATA kablede diske.

Annonce:

Personligt bruger jeg både Samsung NVMe diske som er det hurtigste man kan få som almindelig forbruger, og så har jeg 2.5” Samsung 2TB 860 EVO SATA SSD, som jeg bruger til data.

Så da Samsung spurgte om jeg igen ville teste deres nye 870 EVO SATA SSD generation, var det let at sige ja, fordi SSD er vigtigt en del af nutidens computere.

 

Det tekniske først

Samsungs nye V-NAND SSD 870 EVO kommer i størrelserne 250GB, 500GB, 1TB, 2TB og 4TB størrelser, og alle i 2.5” form-faktor. De kommer allesammen med Samsung’s V-NAND 3bit MLC NAND flash-memory.

Oven i det får man LPDDR4 cache som er forskellig ud fra hvor stor en SSD man køber. Oven i det får man Samsungs nye MKX Controller, der gør at man hurtigere når den maksimale hastighed ved læsning og skrivning til og fra SSD enheden.

Den lovede hastighed er på 560 MB/s ved læsning og 530 MB/s ved skrivning, og her er det ikke NAND hukommelsen, der sætter begrænsningen, men den hastighed som SATA tilbyder.

Den nye MKX Controller bruger en funktionalitet som Samsung kalder TurboWrite, der blev introduceret med 860 familien i sin tid, og med seneste opdatering, skulle den levere op til 38% hurtigere random-læsehastighed og 30% hurtigere skrivehastighed.

 

Udpakning og installation

Der er ikke meget hokus-pokus ved udpakning og installation. Samsung 870 EVO V-NAND SSD kommer i en lille æske, der udover SSD’en indeholder en meget lille folder, som fortæller praktisk information omkring SSD enheden.

 

 

Modellen vi testede var 500GB versionen, der kommer med 512MB LPDDR4 cache. VI installerede den i en hjemmebygget Windows 10 Gamer PC, der har et ASUS ROG STRIX Z490-F GAMING motherboard, med 6 SATA 6GB/s porte og 64GB RAM og 2 x NVMe SSD og en 2.5” Samsung 970 SSD.

Installationen tog under 5 minutter, og det der tog længst tid var at trække SATA strømkabel fra den godt gemte strømforsyning frem til SSD’en. To kabler monteret og opstart, så kunne SSD’en findes af Windows.

SSD’en blev formateret med NTFS, og testet med CrystalDiskMark og PCMark Vantage. De tal vi fik svarer meget overens med de tal som Samsung har oplyst i deres pressemateriale.

 

Ydelse

Forskellen til sidste års model ligger primært i hvor hurtigt den kommer op på maksimal ydelse, og det man skal huske på hele tiden, er at har man et motherboard med plads til en NVMe SSD, så vil man altid få en bedre ydelse ved at bruge en NVMe SSD i stedet for en SATA SSD.

Til gengæld får du maksimal SATA ydelse, og du får op til 4TB plads afhængig af hvad model du køber. Og prisen på 2.5″ SATA er som regel også billigere end en tilsvarende NVMe.

Personligt har jeg købt en 1TB NVMe som boot / Windows SSD, og så ekstern SATA SSD for at få ekstra plads til Flight Simulator og andre spil jeg bruger tid på.

Det er tydeligt at mærke at Samsung har forbedret læse / skrive ydelsen på den nye 870 EVO. Ydelsen på V-NAND SSD 870 EVO er klart godkendt, og som skrevet flere gange er det SATA porten der bestemmer den nydelse du får, for Samsung leverer rigeligt med performance i selve SSD’en.

 

På ovenstående graf kan du se sammenligning mellem Samsung 860 EVO og 870 EVO.

Samsung leverer stadig top ydelse inden for NAND teknologi

Samsung har været kongen af SSD teknologi i mange år, og leverandør til nærmest alle store spillere inden for PC og Mac.

Og med den nye 870 EVO fortsætter Samsung med at levere solid ydelse, og til en meget fair pris. Du får 500GB SSD for 599 DKK, og hele 4TB for 4.799 DKK.

TurboWrite giver ekstra god ydelse, og selvom det er svært at anmelde meget mere end hastighed og lethed i installation, så er der ingen tvivl om at Samsung’s EVO serie bør være blandt førstevalgene hvis du skal ud og købe en ny SSD til din computer.

Samsung tilbyder op til 5 års garanti på EVO SSD afhængigt af læsninger / skrivninger og fejltype.

 

Pris og levering

Samsung 870 EVO koster:

  • 250 GB, kr. 399,-
  • 500 GB, kr. 599,-
  • 1 TB, kr. 1.299,-
  • 2 TB, kr. 2.399,-
  • 4 TB, kr. 4.799,-

Ventes klar til salg hos de første forhandlere i indeværende uge.

 

Specifikationer

Kategori Samsung 870 EVO
Interface SATA 6Gbps
Form Factor 2,5”
Lagerhukommelse Samsung V-NAND 3-bit MLC (TLC)
Controller Samsung Controller
DRAM        512MB LPDDR4 (250/500GB)
Kapacitet 4TB, 2TB, 1TB, 500GB, 250GB
Sekventiel læse- / skrivehastighed Op til 560/530 MB/s
Tilfældig læse- / skrivehastighed Random Read 98K, Write 88K IOPS
Software Samsung Magician
Bytes 2,400TBW (4TB)

1,200TBW (2TB)

600TBW (1TB)

300TBW (500GB)

150TBW (250GB)

Garanti Fem (5) års begrænset garanti
Annonce:
Forrige artikelPower udvider kæden med franchise-butikker
Næste artikel’The Muppet Show’ lander (endelig) på Disney+ til februar
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.