Forside * Featured

Spotify bekræfter: Lossless kommer senere i år

-

Det har taget sin tid for verdens mest populære streamingtjeneste at lancere musik i CD-kvalitet, men nu kommer det. Der er dog ingen meldinger om hi-res.

Spotify har langt om længe meldt ud, at den svenske musik-streamingtjeneste vil begynde at tilbyde streaming i hvad de kalder ”lossless CD-kvalitet” senere i år. Dermed følger de i fodsporene på stort set alle sine konkurrenter, lige med undtagelse af Apple Music.

Annonce:

Spotify har hyret den ultrapopulære, Grammy-vindende sangerinde Billie Eilish og hendes bror, produceren Finneas, til at udbrede budskabet. Fra den korte video kan man også lære, at det nye initiativ kommer til at hedde Spotify HiFi.

Navnet har vi dog kendt til i noget tid. Helt tilbage i 2017 testede Spotify en lossless-løsning med dette navn i USA, men den blev aldrig til noget. I 2019 fandt vi ud af hvorfor, da Amazon lancerede deres ”Ultra HD”-tilbud med ikke bare CD-kvalitet, men hi-res-lyd i minimum 24 bit.

Dengang blev en af Spotifys topchefer, Paul Vogel interviewet foran publikummet ved en finanskonference, hvor han sagde, at Spotify ikke rigtig var bekymret for Amazons nye initiativ, eftersom ”vi tror ikke, det er noget, som giver genlyd hos brugerne”. Han tilføjede dog, ”Men man skal aldrig sige aldrig”.

Et slag for lydkvaliteten

Det sidste fik Vogel altså ret i, for ifølge dagens udmelding bliver ”aldrig” nu til ”senere i 2021”. Det er så tæt på, Spotify kommer en lanceringsdato lige nu, og de understreger også, at der kun bliver tale om ”udvalgte markeder” til at begynde med.

Det kan dog sagtens betyde, at alle de markeder, vi normalt kender Spotify for er inkluderet i den udtalelse, for sammen med Spotify HiFi, har Spotify nemlig meddelt, at de nu udvider til 85 nye territorier i verden. Det er hovedsagelig i Asien og Afrika, der udvides og især fremhæves Bangladesh, Pakistan og Nigeria, fordi disse nationers internet-befolkning vokser meget hastigt lige nu.

Det kan altså sagtens være, at de fleste ”gamle” Spotify-territorier, herunder Danmark, er med i udrulningen af HiFi til at starte med. Hvad Spotify endnu ikke har sagt noget om, er alt det tekniske. Vi ved altså hverken noget om codecs, formater, bitrater med mere. Dog tyder udmeldingen om ”CD-kvalitet” på, at der ikke bliver tale om hi-res. Dog er Spotify Connect inkluderet blandt de tekniske løfter.

Måske er det bedste ved Spotify-videoen med Billie Eilish og Finneas dog, at de slår et slag for ordentlige musikanlæg og god lydkvalitet. I en tid, hvor en hel generation er ved at vænne sig til at høre musik gennem telefonens egne minihøjttalere, er det formentlig ikke blot Recordere-redaktionen, men også mange af læserne, der sætter pris på det.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.