Forside Nyheder

Bagmand bag DanishBits fildeling idømt fængsselstraf

-
Foto: Shutterstock.com

Der er faldet dom i sagen om bagmanden, i det anklagemyndigheden kalder et omfattende fildelingsnetværk

Den 33-årige mand, som tidligere i år blev udleveret til Danmark fra Marokko, har tilstået sin rolle som bagmand i et omfattende fildelingsnetværk. Han er i dag blevet idømt et års fængsel ved Københavns Byret.

Film som ”Flaskepost fra P”, ”De Standhaftige”, ”Der kommer en dag”, ”Klassefesten 3” og ”Alle for Tre” blev sammen med tv-serier, musik og bøger delt på hjemmesiden danisbits.org, forklarer Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) i en udmelding.

Annonce:

I alt var ca. 78.000 filer i en periode tilgængelige for omkring 30.000 brugere, hvor størstedelen tilgik hjemmesiden fra danske IP-adresser.

En af bagmændene bag hjemmesiden blev i 2020 anholdt i Marokko. Siden blev han udleveret til Danmark i marts, og i dag tilstod han i Københavns Byret sin rolle i sagen og blev idømt et års fængsel. Heraf er tre måneder gjort ubetinget. Han skal derudover udføre 150 timers samfundstjeneste.

Anklager forklarer at manden har haft en meget indgående rolle i at drive hjemmesiden, der gav de mange tusinde danskere mulighed for at downloade ulovligt materiale. Sammen med et supportteam programmerede, drev og servicerede han de servere, som hjemmesiden kørte på – blandt andet i Holland og Frankrig.

“Betalinger er sket ved bankoverførsler og i Bitcoin, og der er opnået en millionomsætning. Set i lyset af den meget omfattende rolle som bagmand, er jeg tilfreds med den relativt hårde fængselsdom, som han i dag er blevet idømt”, fortæller Dorte Frandsen, der er specialanklager hos SØIK, der har efterforsket sagen.

Det er vurderet at den dømte har tjent 250.000 kroner på kriminaliteten. De penge er nu konfiskeret. Derudover skal den dømte betale 250.000 kr. i erstatning til RettighedsAlliancen.

 

Fakta

RettighedsAlliancen anmeldte i 2016 fildelingsnetværket DanishBits, hvor der ulovligt blev delt tusindvis af film, tv-serier, bøger, avisartikler og spil til SØIK. Nogle af filmene blev endda delt forud for deres officielle premiere, hvilket var særligt krænkende for producenterne, der dermed mistede store indtægter for manglende salg.

SØIKs efterforskning viste – med assistance fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) og fra andre landes politimyndigheder – at der var tale om et meget professionelt set-up, hvor både administratorerne og brugerne gjorde sig store anstrengelser for og var meget opmærksomme på at skjule deres rette identitet – eksempelvis ved at betale med kryptovaluta.

Efterforskningen af DanishBits førte til, at den 33-årige dansker blev anholdt og fængslet i Marokko i oktober 2020. I marts 2021 blev han udleveret til Danmark og varetægtsfængslet.

Efterforskningen af fildelingssager og deres brugere fortsætter af SØIKs særlige IPR-enhed (Intellectual Property Rights), der er en national enhed, der efterforsker og strafforfølger overtrædelser af varemærkeloven, ophavsretsloven, designloven, patentloven samt radio- og fjernsynsloven. I december 2020 slog IPR-enheden til mod fildelingsnetværket asgrd.org, der også er lukket ned.

Kilde: Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK)

 

Annonce:
Forrige artikelForbrugervagthund får Sony til at fjerne urimelige vilkår på Blu-ray mm.
Næste artikelApples M2-chip kommer måske allerede til sommer
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.