Forside Produkter HiFi & Surround

Test: Sonos Roam – super lækker trådløs mini-højttaler

-

Sonos er klar med endnu en bærbar højttaler du kan tage med på ferien, eller bare ud i haven når du vil have Sonos lyd med på farten. Den nye højttaler hedder Sonos Roam, og er den mindste i Sonos familien. Den lille nye højttaler koster 1.349,- og vi har testet den.

I starten af marts præsenterede Sonos deres nye transportable mini-højttaler Roam, der er den mindste i Sonos familien, og til trods for sine størrelse, har den alle de trådløse forbindelser du kan ønske dig, så du kan tage Sonos lyd med alle de steder du normalt ikke kan have dine Sonos højttalere med.

Sonos Roam er så lille at den let kan ligge i en strandtaske, eller rygsæk og så vejer den kun 430 gram, og tilbyder op til 10 timers trådløs lyd på det indbyggede batteri, før den igen skal oplades.

Annonce:

Oven i det har den en IP67 certificering, så du kan tabe den i vand, og have den spillende i regnvejr, uden at skulle være bekymret for om den går i stykker.

Vi har testet det lille nye Sonos familiemedlem, og her kan du læse hvad vi synes.

 

Sonos Roam indpakning

 

Udpakning og design

Sonos Roam kommer i en elegant lille æske, der udover selve højttaleren indeholder et USB-A til USB-C opladningkabel, og nogle ganske få manualer.

 

Sonos gør meget ud af indpakningen

 

Designet på den nye Sonos Roam er simpelt og elegant, baseret på en velkendt triangular aflang form som er set på andre trådløse højttalere før. Det gør at Sonos Roam ser pæn ud, uanset om den står eller ligger.

Når den står, finder man indbyggede knapper til at starte og stoppe afspilningen samt vælge næste nummer, samt knapper til at justere lydstyrken.

Desuden er der en knap til at tænde og slukke for den indbyggede mikrofon, hvis man vel og mærke bruger en smart assistant (Google Assistant eller Amazon Alexa), samt en diode der viser om mikrofonen er tændt.

 

Knapperne på toppen af Sonos Roam

 

På forsiden finder man et højttaler gitter, der dækker over en diskant.enhed samt en mid-woofer, der står for at gengive mellemtone og bas.

Desuden er der to digitale klasse H-forstærkere, der driver de to højttalerenheder. Bag fronten finder man også to dioder. En der viser om den er tændt og på WiFi eller på Bluetooth, samt en diode i bunden der viser om den oplader det indbyggede batteri.

 

Alt det gemmer Sonos Roam på inden i.

 

På den smalle bagside finder man et USB-C stik til opladning samt en tænd/sluk knap, som er placeret ret dumt, fordi man let kan komme til at trykke på den når man bærer højttaleren rundt, og højttaleren slukker straks ved et let tryk, og det gjorde at jeg enkelte gange kom til at slukke højttaleren, når jeg gik rundt med den.

 

Den dumt placerede tænd/sluk knap på bagsiden

I bunden finder man mulighed for at bruge en trådløs Qi oplader, som enten kan købes som Dock eller du kan bruge en flad Qi oplader du måske allerede har hjemme.

 

Hvorfor har Sonos ikke givet Roam et hul til en bære-rem?

 

En ting jeg savner i designet, er noget så simpelt som mulighedenen for en bære-rem, som vi kender det fra mange andre trådløse minihøjttalere, så den f.eks. kunne hænge på en parasol-stang når man er på stranden, eller i et træ når man sidder i haven.

Som skrevet er der indbygget fjernfeltsmikrofoner, og disse bruges udover til at tale med Google Assistant også til automatisk Trueplay-tuning, så Sonos Roam altid lyder godt uanset hvor du bruger den.

 

 

Vi testede den hvide Sonos Roam, men du kan også få modellen i sort, hvis du er til den mørke farve. Designet er godkendt med de to ankepunkter som jeg har.

 

[su_vimeo url=”https://vimeo.com/532826765/f0e23bf721″ title=”Er Sonos Roam vandtæt?”]

 

Og så skal det lige gentages. Sonos Roam kommer med en IP-67 certificering, der gør at du kan tabe den i op til en meter vand i op til 30 minutter, eller have den stående ude i regnvejr, uden Sonos Roam tager skade.

Det er en virkeligt god ting, når man har en så transportabel trådløs højttaler, man vil have med på farten, eller bare med ud i haven når man vil høre sin yndlingsmusik via WiFi eller Bluetooth.

 

Installation af Sonos Roam

 

Installation

Installationen af Sonos Roam er super let. Det kræver at dit Sonos økosystem er på S2 app’en, men så er det også så let som det kan være.

App’en opdager at der er en ny Sonos Roam i nærheden, og så er det bare at installere højttaleren i dit eksisterede Sonos setup, eller opsætte et nyt, hvis dette er din første Sonos højttaler.

Ønsker du at benytte Sonos med enten Google Assistant eller Amazon Alexa, så kan dette sættes op under installationen, eller senere hvis det passer dig. Det skal dog siges, at vi har testet Sonos Roam op til lanceringen, og der var der et problem med forhøjet batteriforbrug når Google Assistant var slået til. Jeg vil derfor kun anbefale at man bruger Google Assistant, hvis man virkeligt har brug for det, da det kræver ekstra batteri, at højttaleren skal stå klar og lytte efter “Hey google” kommandoen.

Som tidligere skrevet, har Sonos Roam indbyggede mikrofoner, der bruges til Trueplay-tuning, og dette gør at man ikke selv behøver at lave en manual tuning af højttaleren efter installation. Dette klares helt automatisk uden du mærker noget til det. Og det håber jeg bliver standard i alle fremtidige Sonos højttalere uanset om de er transportable eller stationære.

Installationen er ultralet og tager under 5 minutter, så er din Sonos Roam klar til brug.

 

Skift mellem Roam og f.eks. PLAY:5 med Swap funktionen.

 

Skift fra Roam til andre Sonos højttalere – Det er genialt det der

Sonos Roam har en ny funktion som er super genial, og som jeg håber at Sonos også får implementeret i Sonos Move, der er den større transportable højttaler som Sonos har.

Group/Swap som funktionen hedder på engelsk gør at du kan trykke på play/pause knappen, og så bliver Sonos Roam højttaleren enten en del af en gruppe, eller overfører det du spiller til en anden højttaler eller gruppe af højttalere i dit Sonos setup.

Det er skønt at komme ind fra haven mens man lytter på sin yndlingsradio, og så bare holde play/pause knappen nede, og så sendes musikken over på sin Sonos Arc i stuen, og så kan man bare sætte sin Roam tilbage på den trådløse oplader og gøre den klar til næste gang man skal ud og sidde i haven eller på tur.

Swap er en genial feature, som virkelig er brugbar for folk der allerede har Sonos højttalere i hjemmet, og meget nemt at bruge.

 

 

Hvordan lyder den?

Det er klart at Sonos Roam med sin lille størelse ikke har lige så stor og fyldig lyd som vi kender det fra andre Sonos højttalere, men jeg er imponeret over lyden i Sonos Roam.

De to indbyggede drivere give en god og fyldig lyd, og der er fin balance mellem top og bund i højttaleren. Vi testede den med både klassisk, rock og dance musik, og uanset hvad vi smed efter den lød den godt. Dette også når vi spillede på den via Bluetooth 5.

Det er en mono-højttaler, og dens sweetspot vil jeg mener er omkring 140 grader bredt, og den lyder klart bedst når man sidder inden for 45 grader i forhold af fronten af højttaleren. Dette uanset om den står op eller ligger ned.

Du kan i øvrigt sætte to Sonos Roam op i stereo-par, hvis det er noget du har lyst til. Men der ville jeg anbefale at man enten kiggede på Sonos Play:One eller IKEA Symfonisk, hvis det er det man vil.

Betragt Sonos Roam som en transportabel højttalere. Og så kan den bruges i køkkenet eller på badeværelset når den ikke er med ude i haven. Og begge steder vil man have stor glæde af den.

 

 

Som udendørshøjttaler er Sonos Roam perfekt. Den kan flyttes rundt efterhånden som man flytter sig rundt i haven, og igen udefra størrelse lyder den rigtigt godt. Det er tydeligt at Sonos akustikere igen har ramt plet når det gælder om at justere lyden ud fra hvor højttaleren er placeret.

Jeg testede også med lossless FLAC, og sammenlignede Lana Del Rey’s Chemtrails over the Country Club, og det klarede den ganske udemærket, men det skal siges, at det var svært at høre forskel på lossless og komprimeret fra Apple Music på denne højttaler. Men lyden er klart godkendt ud fra størelse.

 

 

WiFi, Bluetooth og AirPlay 2

Sonos Roam understøtter udover WiFi og AirPlay 2 også Bluetooth 5.0. På det trådløse netværk virker Sonos Roam præcis ligesom enhver anden Sonos højttaler. Den kan spille alene, i stereo-par samt deltage i en gruppe af højttalere, der spiller det samme musik. Og den understøtter både 2.4 og 5Ghz trådløse netværk.

Alt det virker lige så godt som altid når man har Sonos, og så er det smart at du kan skifte til Bluetooth, så når du er væk fra dit hjemme-netværk, så kan den fungere som en helt almindelige Bluetooth højttaler.

For at komme i Bluetooth mode, så skal du holde tænd/sluk knappen inde indtil der kommer en pair-mode lyd, og så skifter dioden på toppen af højttaleren til blå for at vise at den nu kan bruges som Bluetooth højttaler, og så er det bare at forbinde din enhed med højttaleren og spille musik på den måde.

Det virker fint, og den havde en fin rækkevidde med Bluetooth 5.0, så du godt kan spille på højttaleren selvom du sidder mange meter væk (op til ca. 10 meter).

Når du er tilbage på dit eget netværk igen, skal du blot igen holde tænd/sluk knappen inde, indtil den springer tilbage på dit trådløse netværk, og så er den igen en del af dit Sonos miljø. Hvis du glemmer at skifte om, vil din Sonos app vise din Roam-højttaler som offline.

Vær i øvrigt opmærksom på, at du kan ikke bruge den smarte swap-funktion når du kommer tilbage fra Bluetooth mode, så der skal du igen ind i din Sonos app og vælge den musik du vil høre.

 

 

Batteritid og trådløs opladning via dock (eller flad Qi-oplader)

Sonos Roam har et indbygget batteri der tilbyder op til 10 timers trådløs musik. Under vores flere ugers lange test, har vi brugt den trådløst i op til 8 timer non-stop, uden at løbe tør for batteri. Vi har spillet på mellem 60-75% af lydstyrken, og har stadig haft omkring 15-20% batteri tilbage. Det skal siges at vi ikke har brugt Google Assistant, og har fravalgt at sætte den op, da den påvirker batteritiden voldsomt.

Så jeg vil tro at det fleste får mellem 7-10 timer ved trådløs brug uanset om det er Bluetooth eller WiFi. Det lækre er at har man den med på stranden kan man bruge en god Powerbank til at genoplade, eller trække højttaleren, og på den måde let få op til 15-20 timers batteritid, hvis man planlægger en lang dag væk fra hjemmet.

Stiller du din Sonos Roam på standby uden at have den tilsluttet strøm, har den op til 10 dages standby tid før den løber tør.

 

 

Sonos kommer med en trådløs Qi-oplader, så du blot kan stille din Sonos Roam på den, så oplader højttaleren trådløst. Hvis du selv har en flad Qi-oplader, kan denne også bruges.

Batteritiden er godkendt, og det at du både kan bruge USB-C og Qi trådløs opladning trækker op.

 

 

Konklusion

Sonos Roam er en fantastisk lille rejsekammerat, især hvis man allerede er i Sonos økosystemet. Den er let at sætte op, og den er super let at have med hvis man lejer et sommerhus, eller skal på camping.

Det er en lille højttaler med stor lyd og gode trådløse forbindelser, uanset om det er via WiFi eller Bluetooth 5.0.

Roam må aldrig blive din primære Sonos-højttaler i hjemmet, men som rejse-kammerat eller fast placeret i badeværelset eller køkkenet, vil den gøre stor lykke. Så hvis du er på jagt efter en lille trådløs højttaler, og gerne vil prøve Sonos kan du godt starte med en Roam, men vær opmærksom at Sonos hurtigt bliver en dyr hobby, fordi du bare må fylde på i de mange forskellige rum.

Sonos Roam lander på en flot karakter på 4,5 stjerner, og en “recordere.dk anbefaler”.

 

 

Pris og tilgængelighed

Sonos Roam leveres i sort eller hvid og kan forudbestilles. Den trådløse Qi-oplader er ekstra tilbehør.

Salgsstart er 20. april hvor forudbestillingerne også leveres.

 

Sonos Roam sammenlignet med Sonos Move i størrelse.

 

Specifikationer

 • Mål: 168 × 62 × 60 mm
 • Vægt: 0,43 kg
 • IP-rating: En rating på IP67 for beskyttelse mod støv og vand. Kan nedsænkes i vand på op til 1 meters dybde i 30 minutter.
 • Batteri: Giver op til 10 timers kontinuerlig spilletid på én opladning og varer i op til 10 dage i dvaletilstand.
 • Automatisk Trueplay tuningteknologi Tager højde for det, der er omkring dig, og justerer på smart vis lyden efter højttalerens orientering og placering, samt hvad der lyttes til. Tilgængelig via både WiFi og Bluetooth
 • Strømforsyning: USB-C-port 15 W, 5 V, 3 A.
 • Opladning: Oplad med det medfølgende USB-C-kabel og en USB-strømadapter eller en trådløs Qi-oplader. Klikkes magnetisk på Sonos’ trådløse specialoplader, der sælges separat.
 • Trådløs forbindelse: Forbindes til dit WiFi-netværk med en 802.11 b/g/n/ac 2,4 eller 5 GHz router.
 • Bluetooth: Stream musik og mere med Bluetooth 5.0.
 • Apple AirPlay 2 Kan bruges med Airplay 2 på Apple-enheder med iOS 11.4 eller nyere.

 

Sonos Roam

8.6
Design 8.0
Lyd (udfra størrelse) 9.0
Batteri og opladning 9.0
Brugervenlighed 9.0
Pris 8.0

Plus

 • God Sonos lyd
 • Swap funktionen er genial
 • God batteritid og trådløs opladning
 • IP67 - så regnen kan bare komme an

Minus

 • Mangler muligheden for en bære-rem
 • Dum placering af tænd/sluk knappen
Annonce:
Forrige artikelNyt i IKEA/Sonos-samarbejdet: Det siger rygterne
Næste artikelStar Trek-holdet udsender trailere for nye sæsoner af ’Picard’ og ’Discovery’
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.