Forside Produkter Mobil

Tim Cook blev presset af dommeren i Epic/Apple-striden

-
(Foto: Austin Community College)

Dommeren gik til Apple-CEO’en, da han vidnede i sagen om, hvorvidt Apple misbruger sin magtposition med sin App Store-kommission.

Dommere, især dem fra amerikanske domstole, stiller gerne kritiske spørgsmål til folk, der vidner i erhvervsretslige sager. Det handler tit om filosofisk logik og en retfærdig ligebehandling. Og sådan var det også, da retssagen mellem Epic og Apple gik ind i sin sidste fase, og Tim Cook satte sig i vidneboksen.

Det skete sent fredag dansk tid, og ud over de spørgsmål, der blev stillet fra anklager og forsvarer, ville dommeren i sagen, Yvonne Gonzalez Rogers, også have svar på nogle spørgsmål fra Apple-topchefen. Det skete, efter sociale medier allerede havde skabt opmærksomhed omkring Tim Cooks vidnesbyrd, da han indledningsvist måtte indrømme, at han ”ikke er en gamer”.

Annonce:

Dommer Rogers ville gerne vide, hvorfor Apples egne undersøgelser viser, at hele 39 procent af app-udviklere i iOS-miljøet er ”utilfredse” med Apples distributionsmetoder. Mere præcist ville hun gerne vide, om Apple overhovedet føler det nødvendigt at gøre noget for at tilfredsstille disse utilfredse udviklere, eller om firmaet kan møde utilfredsheden med et skuldertræk.

Sagen handler netop grundlæggende om, hvorvidt Apple har misbrugt deres markedsposition til at sætte urimelige krav til udviklere af apps, noget som Spotify har klaget over til EU, og som Google også står anklaget for.

”Gnidninger”

Da spilfirmaet Epic besluttede sig for at bryde netop Apples regler og dermed demonstrere de angiveligt konkurrenceforvridende omstændigheder, er det fordi Apple (modsat i resten af verden) er førende på smartphone-markedet i Apples hjemstat, Californien, hvor retssagen kører. Og så fordi Apple-retssager har det med at få opmærksomhed i medierne, naturligvis.

Dommeren synes med sit spørgsmål at antyde, at hvis Apples markedsposition er så dominerende, at de ikke føler det nødvendigt at gøre noget for de 39 procent, begynder det unægtelig at ligne misbrug af en monopol-position.

Cook svarede, at der altid var ”gnidninger” med udviklerne, når man tager i betragtning, hvor mange apps, Apple afviser på daglig basis. Han tilføjede, at disse gnidninger dog er ”gode for brugerne”, fordi det viser, at Apples app-butik er ”sikker og troværdig”. Dommeren fulgte dog op med en bemærkning, som Apple næppe finder opmuntrende:

”Det virker ikke som om, I føler et pres eller mærker nok konkurrence til at ændre måden, hvorpå I behandler udviklernes indvendinger”, sagde dommer Rogers med direkte henvisning til sagens kerne. Hun fulgte op med en bemærkning om, at forskellene på spil og andre apps var betydningsfuld, eftersom spil står for en uforholdsmæssig stor del af indtægterne i Apples app-butik, eftersom de har mange flere pengetransaktioner i form af f.eks. in-app-køb.

Cook kom også under beskydning fra anklageren i sagen for at have outsourcet det meste af iCloud i Kina til en kinesisk, statsejet virksomhed, hvilket The New York Times afslørede i den forgange uge. Cook forsvarede sig med, at Apple var nødt til at følge loven i de lander, hvor de driver forretning.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.