Forside Nyheder

VW starter selvkørende minibus-tjeneste i 2025

-
Det er den selvkørende version af Volkwagens elektriske folkevognsrugbrød, ID.BUZZ AD, der kommer til at transportere folk førerløst rundt i Hamburg i 2025 (Foto: VW)

Faktisk er tjenesten allerede i fuld sving, men i 2025 vil der ikke længere være nogen bag rattet i tjenestens køretøjer på Hamburgs gader.

I Sønderjylland siger de ”mojn” til hinanden. Men det skal ikke forveksles med ordet ”Moia”, som bruges en hel del, hvis man lige kører lidt længere sydpå. I Hamburg siger de nemlig ”Moia”, når de taler om Volkswagens elektriske deletaxier, der om fire år bliver fuldt selvkørende. Det har bilgiganten netop meldt officielt ud.

Moia-køretøjerne er elektriske minibusser, der siden 2017 har transporteret flere end tre millioner mennesker rundt på Hamburgs gader (dog med en påtvungen Corona-pause frem til 1. juni). De elektriske minibusser er baseret på deling, så selv om du kan tilkalde den som om den var en taxa, kan du altså godt risikere at skulle dele den med andre, der skal i samme retning.

Annonce:

Moia-minibusserne kører også i Hanover syd for Hamburg, og det er ikke så mærkeligt. Hanover ligger nemlig tæt på Wolfsburg, der er kendt af alle bilfans som hjemsted for Volkswagens hovedkvarter. Moia-vognene har fungeret som en test for det, som er Volkswagens virkelige mål: Lancering af en selvkørende tjeneste i 2025.

Projektet har dog formentlig også leveret data og viden til Volkswagens nyeste satsning på elektriske biler, der nu er sat i gang med markedsføringen af ID-serien. Men bare fordi, biler er elektriske, bliver de jo ikke selvkørende.

Selvkørende folkevognsrugbrød

For at få dette til at ske, har Volkswagen kastet penge i firmaet Argo AI, sammen med Ford. Argo AI er baseret i Pittsburgh i den amerikanske stat Pennsylvania. Pittsburgh er et af de mest centrale byer for udvikling af selvkørende teknologi, ikke mindst fordi Carnegie-Mellon-universitetet i byen har en lang historik med udvikling af kunstig intelligens og robotteknologi, der går helt tilbage til 1950’erne.

Således er Pittsburgh sammen med San Francisco/Silicon Valley og Phoenix i Arizona et af de steder i verden, hvor der er blevet testet flest selvkørende biler i de senere år. Men snart kan Hamburg formentlig melde sig under de samme faner. Volkswagen vil nemlig begynde at teste selvkørende minibusser til Moia allerede til sommer.

Der er en ret stor sandsynlighed for at disse tests kommer til bl.a. at foregå i Hamburg, eftersom det er der, Moia forventes at overgå til selvkørende køretøjer i 2025. De nuværende minibusser vil i den forbindelse blive skiftet ud med ID.Buzz AD, der er den selvkørende version af Volkswagens elektriske udgave af det klassiske ”folkevognsrugbrød”. AD står for Autonomous Driving.

Med andre ord skal du altså ikke undre dig, hvis du kører sydpå for at holde sommerferie, stopper ind i Hamburg, og holder for rødt lys ved siden af et elektrisk folkevognsrugbrød uden nogen bag rattet. Men hvis du ligefrem selv vil ind og sidde i minibussen, må du nok vente til 2025

Annonce:
Forrige artikelCanadiske Nanoleaf smartlys har indtaget Norden med succes.
Næste artikelAtmos-opdatering til Sonos Arc
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.